Waarom een cruise boeken
Hoe gaat het er aan toe op het jacht
Hoogtepunten Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Espinoza Point bij Fernandina
Snorkelen bij Buccaneers Cove
Bezoek aan North Seymour
De reuzenschildpadden fokcentra
El Chato 2 Ranch in de hooglanden op Santa Cruz
Overige hoogtepunten tijdens de Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Overige hoogtepunten
Darwinvinkjes
Reisgids Galapagos

Waarom een cruise boeken

In dit artikel wil ik de hoogtepunten met je delen van de rondreis langs de Galapagoseilanden die ik met reisorganisatie Sawadee heb gemaakt in 2017. Het was al heel lang een droom van mij om daar heen te gaan. Vanuit mijn werk als analist in een research laboratorium wilde ik heel graag de resultaten van de evolutie met mijn eigen ogen zien. Vandaar dat ik al wist dat ik zoveel mogelijk eilanden wilde bezoeken. Niet alle eilanden van de Galapagos zijn even gemakkelijk bereikbaar. Er zijn directe vluchten naar Santa Cruz en San Cristobal. Vanaf Santa Cruz kan je met een veerboot naar San Cristobal, Isabela en Floreana. Dit zijn ook de enige vier bewoonde eilanden. Wanneer je ook de onbewoonde eilanden wilt bezoeken is een cruise eigenlijk de enige optie.

Zeeleeuw die ligt te slapen op een bankje bij de haven van Puerto Ayora (Santa Cruz)

Ik wilde de eilanden bezoeken tijdens een vakantie van twee weken en dus niet terwijl ik toch al aan het backpacken was in Zuid Amerika. Daarom heb ik er voor gekozen deze cruise te boeken bij Sawadee. Natuurlijk kan je zelf naar Ecuador vliegen en daar een cruise boeken. Dit zal misschien wel goedkoper zijn dan een reis boeken via een Nederlandse reisorganisatie. Maar het maakte voor mij niet uit om voor een toch al dure reis nog iets meer te betalen. Helaas is de reis momenteel wel 1500 tot 2000 euro duurder dan in 2017. Het bedrag is inclusief je vliegtickets, 2 hotelovernachtingen in Quito, een cruise van 8 dagen en 1 hotelovernachting in Guayaquil. Tijdens de cruise zijn alle maaltijden, water, koffie, thee en snorkelspullen inbegrepen bij de prijs. Voor andere drankjes moet je betalen en je kan eventueel een wetsuit huren aan boord.

Hoe gaat het er aan toe op het jacht

Als je bij Sawadee boekt, dan vaar je met eersteklas motorjacht ‘Solaris’. In 2017 was dat nog de San Jose. De Solaris is iets luxer en heeft ook eenpersoons hutten. Op beide boten kunnen 16 gasten mee en dat is een mooi aantal. De boot is klein genoeg om ook de kleine baaien bij de kleinere eilanden te kunnen bezoeken. Al gebruik je sowieso altijd een zodiac (rubberboot) om van en naar boord te gaan. Er wordt zowel overdag als ’s nachts tussen de verschillende eilanden gevaren. Lange afstanden worden bijna altijd ’s nachts gevaren. Wij hadden vooral de eerste nacht een nogal ruige nacht toen we onderlangs Isabela voeren. We lagen letterlijk te schudden in ons bed. Je vaart daar iets minder tussen de eilanden en meer op de oceaan. Ik vond de rest van de reis echt prima te doen, maar natuurlijk is dat heel erg weersafhankelijk.

Overdag ga je meerdere keren van boord met de zodiac. Dan vaar je naar land om te wandelen of je vaart naar een plek waar je kunt snorkelen. De meeste keren ga je snorkelen vanaf de zodiacs en moet je het water inspringen. Een paar keer kan je vanaf het strand het water inlopen om te gaan snorkelen. Wanneer je vanaf de zodiacs het water in gaat, dan varen ze met de groep mee. Als je klaar bent met snorkelen, dan steek je je hand op en komen ze je ophalen. Je kan dus zelf bepalen hoe lang je in het water wilt blijven. Wanneer je aan land gaat kan je de ene keer vanaf de boot uitstappen aan een stijger, maar de andere keer heb je te maken met een zogenaamde ‘wet landing’. In dat geval stap je uit in het water en loop je naar het strand.

Hoogtepunten Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden

Wanneer je boekt, kan je kiezen tussen route A en route B. Deze routes duren beide 8 dagen. In de tijd dat ik boekte was er een zogenoemde Pop-up groepsreis naar de Galapagoseilanden. Pop-up reizen zijn wat specialere reizen voor een vaak voordelige prijs. Bij de Pop-up reis die ik toen heb geboekt gingen we eerst 3 dagen de jungle van Ecuador in en vlogen we daarna door naar de Galapagoseilanden. Er was in dit geval geen keuze, er was alleen route A. Zodoende heb ik dus route A gevaren. Het heeft geen zin om hier een uitgebreide reisroute te geven. Deze staat namelijk al op de website van Sawadee, maar ik zal je wel vertellen wat voor mij de hoogtepunten waren tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden. Maar, let op, je komt hier dus alleen langs wanneer je route A kiest.

Sawadee groepsreis Galapagoseilanden route A
Sawadee rondreis Galapagoseilanden route A
Sawadee groepsreis Galapagoseilanden route B
Sawadee rondreis Galapagoseilanden route B

Je vliegt in de ochtend naar de Galapagos eilanden. In Quito worden de tassen gecontroleerd en moet je een Transitkaart kopen van 20 dollar. Bij aankomst op de Galapagos moet je direct na de paspoort controle de entree van 100 dollar betalen voor het nationaal park. Als je het leuk vind kan je ook een stempel vragen voor in je paspoort als bewijs dat je op de Galapagoseilanden bent geweest. Daarna wordt de handbagage wederom gecontroleerd, je mag geen groente, fruit, zaden of iets dergelijks mee nemen vanaf het vaste land naar de eilanden. Je wordt opgewacht door een gids die mee zal gaan aan boord. Hij zal meegaan tijdens de wandelingen, dit is verplicht in het nationaal park. Met een busje wordt je naar de haven gebracht en daar ga je met de zodiacs naar de Solaris toe.

Espinoza Point bij Fernandina

Deze dag was echt één van mijn favoriete dagen. We hadden ’s ochtends eerst een wandeling gemaakt bij Espinoza Point. We liepen tussen de zeeleeuwen door. Er lagen veel moeders met pups op het strand. Vooral de pups kunnen erg nieuwsgierig zijn. De regel is dat je ten allen tijde 2 meter afstand van de dieren houdt. Maar soms is dit heel lastig, omdat zij geen 2 meter afstand van jou houden. Ook zijn er hier veel zeeleguanen die zich opwarmen in de zon. Ik denk dat dit ook de plek was waar we de grootste zeeleguanen hebben gezien. Ze kunnen, inclusief hun staart, wel 1,5 meter lang worden en 13 kilo wegen. We hadden ze al eerder gezien op andere eilanden, maar daar waren ze veel kleiner. Ze liggen in groepen bij elkaar, vaak over elkaar heen. De poten van de ene leguaan bovenop de kop van een andere.

Zeeleguanen waren zeker een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Zeeleeuwen waren zeker een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Zeeleeuwen waren zeker een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Zeeleguanen waren zeker een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Zeeleguanen waren zeker een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Zeeleeuwen waren zeker een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden

En na de wandeling kwam echt mijn favoriete moment. We gingen snorkelen voor de kust bij Espinoza Point tussen de Groene zeeschildpadden en de zeeleguanen. Beide zijn endemische soorten. De Galapagoseilanden zijn dus de enige plek ter wereld waar leguanen hun eten uit de zee halen. Ze duiken de zee in om zee-algen te grazen die groeien op de rotsige bodem. Omdat ze koudbloedig zijn, liggen ze eerst een hele ochtend in de zon om op te warmen. Daarna duiken ze de zee in om te eten en vervolgens gaan ze weer in de zon liggen om op te warmen. Ga dus niet te vroeg snorkelen, want dan liggen de zeeleguanen nog op te warmen in de zon. Het is heel bijzonder om te zien hoe dichtbij de zeeschildpadden en zeeleguanen langs je komen zwemmen.

Zwemmen met een Groene Zeeschildpad was een absoluut hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Een grazende zeeleguaan zien tijdens het snorkelen was een absoluut hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Een grazende zeeleguaan zien tijdens het snorkelen was een absoluut hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden

Snorkelen bij Buccaneers Cove

Dit is een leuke plek om te snorkelen omdat je wit-getipte rifhaaien tegen kunt komen. Deze zijn ongevaarlijk voor mensen en ze toonden geen enkele interesse in ons. Maar het is wel heel cool om er zo dicht bij te kunnen snorkelen. Deze plek is sowieso heel mooi om te snorkelen. Het is er heel rotsig en je zwemt ook tussen grote rotspartijen door. Er zwemmen heel veel verschillende soorten vissen rond, dus er valt sowieso veel te zien. Ook als je geen haaien tegen komt. Hieronder een overzicht van wat wij daar gezien hebben.

Bezoek aan North Seymour

De ochtend voordat we terug naar het vasteland vlogen bezochten we het kleine eiland North Seymour. Op dit eiland broeden fregatvogels en blauwvoet jan-van-genten. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten, maar het was prachtig. De vogels, vooral de jan-van-genten, broeden op en naast het pad en je kunt ze van heel dichtbij bekijken. Toen wij er waren, eind juni – begin juli, zaten er nog veel vogels hun eieren uit te broeden. Sommigen hadden ook al kuikens. Hele kleine kuikentjes verscholen onder hun ouders en kuikens die haast net zo groot waren als hun ouders. We hebben dus helaas geen paringsdans gezien van de blauwvoet jan-van-genten. Wel zagen we mannetjes fregatvogels met hun grote, rode keelzak die ze opzetten om vrouwtjes het hof te maken.

Broedende blauwvoet jan-van-gent op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Vrouwelijke fregatvogel met kuiken op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Blauwvoet jan-van-gent met kuiken op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Vrouwelijke fregatvogel met kuiken op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Blauwvoet jan-van-gent met kuiken op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Fregatvogel kuiken op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Mannelijke fregatvogel met opgezette, felrode keelzak op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden
Mannelijke fregatvogel met opgezette, felrode keelzak op North Seymour was een hoogtepunt tijdens mijn rondreis langs de Galapagoseilanden

De reuzenschildpadden fokcentra

Je bezoekt tijdens de cruise twee keer een fokcentrum voor reuzenschildpadden. Je kunt daar heel veel leren over de bescherming en het behoud van de reuzenschildpadden. Als ik het goed onthouden heb zijn er nu nog zo’n 11 unieke soorten Galapagos reuzenschildpadden en ooit waren het er waarschijnlijk 15. Sommige van die 11 soorten worden ernstig bedreigd met uitsterven. In het fokcentrum zijn er 4 koppels per soort aanwezig die voor het nageslacht moeten zorgen. Wanneer de schildpadden nog klein zijn kunnen ze opgegeten worden, dus worden ze in het centrum gehouden totdat ze ongeveer 20 cm lang zijn. Natuurlijk wordt elke soort uitgezet op het juiste eiland, dus worden de jonge schildpadden goed gecodeerd en per soort gescheiden gehouden.

Er wordt je ook meer verteld over de verschillen tussen de reuzenschildpadden. De reuzenschildpadden kunnen twee vormen schild hebben, een koepelvormig schild of een zadelrug schild. Het zadelrug schild is hoger bij de nek waardoor de schildpadden hun nek hoger kunnen uitsteken en zo bij hogere vegetatie kunnen komen op eilanden waar de vruchten hoger hangen. Bijvoorbeeld bij struiken of bij kaktussen. Bij het Arnaldo Tupiza fokcentrum op Isabela zijn alleen schildpadden met een koepelvormig schild. Bij het fokcentrum bij het Charles Darwin Research Station op Santa Cruz zijn ook schildpadden met een zadelrug schild.

Reuzenschildpad met koepelvormig schild was een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Reuzenschildpad met koepelvormig schild
Jonge schildpad met rode codering
Jonge schildpadden met nummers
Jonge schildpadden met blauwe codering
Bal ter grootte van ei met baby schildpad
Reuzenschildpad met zadelrug schild was een hoogtepunt tijdens mijn Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden
Reuzenschildpadden met zadelrug schild

El Chato 2 Ranch in de hooglanden op Santa Cruz

Op deze ranch kan je de schildpadden bezoeken in hun natuurlijke leefgebied. Je mag er vrij rondlopen over de graslanden en door de bossen en struiken. Overal ligt rottend fruit op de grond, het voedsel van de reuzenschildpad. Je komt dan ook veel schildpadden tegen met heel veel resten fruit op hun gezicht, omdat ze dat niet zelf weg kunnen halen. Ook lopen er veel schildpadden rond met opgedroogde blubber op hun schild dat is achtergebleven na hun modderbad.

Overige hoogtepunten tijdens de Sawadee rondreis langs de Galapagoseilanden

Ik heb hier maar enkele dieren en plekken genoemd. Eigenlijk bestond mijn rondreis met Sawadee langs de Galapagoseilanden alleen maar uit hoogtepunten. Er zijn zo veel endemische diersoorten en elk eiland heeft weer zijn eigen bijzonderheden. Op bijna elk eiland kan je zeeleguanen tegenkomen en overal waar je gaat snorkelen is er kans dat je een nieuwsgierige zeeleeuw tegenkomt. Overal zijn soorten Darwin vinkjes te vinden en je ontkomt ook niet aan de Sally lightfoot crab (Grapsus grapsus). Hieronder nog eenmaal een verzameling foto’s met alles wat ik hierboven genoemd heb.

Overige hoogtepunten

Reiger
Havik
Sally Lightfoot Crab
Galapagos zeebeer
Galapagospinguïn
Scholekster
Mangrovereiger
Galapagosreiger
Flamingos
Landleguaan

Darwinvinkjes

Reisgids Galapagos

Er zijn veel reisgidsen te vinden voor de Galapagos. Zelf had ik op goed geluk deze online aangeschaft en ik was er uiteindelijk heel blij mee. Deze gids is wel in het Engels, dus als je deze taal niet goed (genoeg) beheerst kan je beter kiezen voor een ander boek. Na het klikken op onderstaande banner kom je op de website van De Zwerver, je vind daar ook Nederlandstalige gidsen.

Ik was zo blij met deze gids omdat er op een overzichtelijke manier veel informatie gegeven wordt over de planten en dieren die op de eilanden voorkomen. De dieren zijn onderverdeeld in reptielen, vogels en zoogdieren. Verder vind je ook nog een overzicht van de aanlegplaatsen en bezoekerssites. Tot slot is nog een hoofdstuk gewijd aan het behoud van de Galapagos eilanden.Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.