Eén van de leukste dingen om te doen op de Faeröer eilanden is papegaaiduikers spotten. Mykines is één van de beste plekken waar je de papegaaiduikers kunt spotten. Het is het meest westelijke eiland van de Faeröer en bereikbaar per ferry vanuit Sorvágur. De uitzichten vanaf de ferry zijn erg mooi, dus alleen de tocht is al erg de moeite waard. Eenmaal aangekomen op Mykines ga je met een gids naar de papegaaiduikers. Daarna is er ook nog gelegenheid om zelf een stuk langs de papegaaiduikers te wandelen en om het enige dorpje te verkennen.

Papegaaiduikers spotten op het eiland Mykines van de Faeröer eilanden

Een goede voorbereiding voor je reis naar de Faeröer

✈️ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar de Faeröer

🏨 Vergelijk hotelprijzen op de Faeröer en vind de beste deal

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🌎 Bekijk alle artikelen over Denemarken

🏝️ Bekijk alle artikelen over de Faeröer eilanden

Tips voor je bezoek aan Mykines

Wanneer je op de Faeröer eilanden bent is het spotten van papegaaiduikers natuurlijk één van de hoogtepunten. Ten minste, voor mij wel. Dit was iets dat ik persé wilde doen. Mykines is één van de beste plaatsen op de Faeröer eilanden om dit te doen. Lees hier alles wat je moet weten voor het spotten van de papegaaiduikers op Mykines. Hier alvast een paar eerste tips:

  • Neem zelf genoeg te eten en drinken mee voor de hele dag. Er is, op een kleine bar na, niet echt gelegenheid om iets te kopen in het dorp.
  • Er is een toilet aanwezig op de ferry en ook in het dorp zijn publieke toiletten aanwezig.
  • Kijk eerst of je nog een plek kunt boeken op de dag dat je naar Mykines wilt gaan. Check dan of er op die dag nog tickets voor de ferry zijn. Het is een beetje zonde wanneer je de hiking fee betaald hebt en er blijkt geen plek meer te zijn op de ferry. Of omgekeerd natuurlijk.
Papegaaiduikers spotten op het eiland Mykines van de Faeröer eilanden
Mykines is een goed plek om papegaaiduikers te spotten op de Faeröer eilanden

Waarom deze tour tegenwoordig met een gids is

Eerder kon je vrij rond lopen op Mykines en bijvoorbeeld naar de vuurtoren wandelen. Dit is helaas niet meer mogelijk, want er is een stuk van het wandelpad naar de vuurtoren ingestort. Mykines is altijd een populaire bestemming geweest om de papegaaiduikers te spotten op de Faeröer eilanden. Misschien een beetje te populair. De hordes toeristen die de eilanden bezochten waren eigenlijk niet zo goed voor de papegaaiduikers. Niet altijd uit kwade bedoelingen, maar vaak uit onwetendheid, werden veel nesten van papegaaiduikers vertrapt. Zij nesten namelijk in ondergrondse holletjes en de ingang is goed verborgen. Ook worden de papegaaiduikers erg zenuwachtig wanneer mensen te dichtbij hun nest staan en durven ze de vis niet naar hun jongen te brengen.

Daarom zijn er nu wat dingen verandert. Tegenwoordig loop je verplicht met een gids omhoog de klif op in de richting van de vuurtoren tot zover je nog kunt komen. Het is best een grote groep mensen waarmee je op pad gaat en er lopen verschillende gidsen mee. Dat zijn mensen die op het eiland Mykines wonen. Zij letten er op dat iedereen zich aan de regels houdt en op het pad blijft lopen. Ook blijven ze niet te lang stil staan op 1 plek, zodat de vogels niet te veel gestoord worden in het voeden van hun jongen. Er is meer dan genoeg gelegenheid voor het maken van foto’s en ook kom je erg dichtbij de papegaaiduikers, tot op wel enkele meters. Op het eindpunt keer je terug om en vanaf een bepaald punt mag je dan zonder begeleiding verder lopen.

Papegaaiduikers spotten op het eiland Mykines van de Faeröer eilanden

Boottocht boeken naar Mykines

Wanneer je op de Faeröer eilanden bent en de papegaaiduikers wil spotten op Mykines zijn er twee manieren om er te komen. De eerste manier is met de veerboot heen en weer te varen. De tweede manier is om een helikoptervlucht te boeken. Let er wel op dat je met de helikopter alleen heen (of terug) kunt en je dus terug (of heen) alsnog de veerboot moet boeken.

De veerboot naar Mykines (120 DKK) vertrekt vanuit de haven van Sørvágur. Als je met de auto naar de haven rijdt kan je in Google Maps navigeren naar “Ferry Port – Sørvágur to Mykines”. Wanneer je de haven nadert is er genoeg gratis parkeergelegenheid te vinden en dit staat goed aangegeven. Zelf had ik heen de ferry van 10:45 en terug de ferry van 17:05. De rit duurt ongeveer een uur, dus ik had meer dan genoeg tijd op Mykines. De tickets worden trouwens gecontroleerd op je telefoon, dus je hoeft ze niet uit te printen.

🎫 BOEK HIER JE TICKETS VOOR DE FERRY

Papegaaiduikers spotten met verplichte gids op Mykines

Naast dat je een retourticket voor de ferry nodig hebt, ben je dus ook verplicht om een “hiking fee” te betalen om Mykines op te mogen. Wanneer je de hyking fee minstens een dag van te voren online boekt betaal je 400 DKK. Je krijgt je geld terug wanneer de trip geannuleerd moet worden wegens slecht weer. Hiermee wordt dus bedoelt dat het weer zodanig slecht is dat de ferry niet kan varen. Niet omdat het een beetje bewolkt is of er wat druppels regen kunnen vallen. Je kunt ook ter plaatse betalen nadat je bent afgezet door de ferry, maar dan kost het 500 DKK.

🎫 BESTEL DE “MANDATORY GUIDE & HIKING FEE” HIER

Richtlijnen voor een bezoek aan Mykines

Voor een bezoek aan Mykines wordt je vriendelijk verzocht om je aan de volgende richtlijnen te houden:

  • De papegaaiduikers en ook andere dieren hebben rust nodig. Daarom mag je alleen buiten het dorp wandelen tussen 10:00 en 17:00.
  • Blijf altijd op de wandelpaden, want de papegaaiduikers nesten ondergronds. Buiten de wandelpaden heb je kans dat je op hun hol trapt en die dan instort, met alle gevolgen van dien.
  • Papegaaiduikers zijn bang voor mensen en blijven stilstaan wanneer je per abuis tussen hun en hun nest staat. In dat nest kunnen zich kuikens bevinden die aan het wachten zijn op hun eten. Ik begrijp dat je even vlug wat foto’s wil maken, maar denk om het volgende. Wanneer een papegaaiduiker langere tijd voor je stil blijft staan met visjes in zijn snavel, dan blokkeer je waarschijnlijk de toegang tot zijn nest. Ga in dit geval een stukje opzij.
  • Maak zo min mogelijk lawaai wanneer je dicht bij de papegaaiduikers bent.
  • Blijf op minstens 2 meter afstand van de papegaaiduikers.
  • Maak in het dorp geen foto’s van de mensen die er wonen.
  • Loop niet zomaar iemands huis binnen. Het is een dorp waar mensen wonen, geen museum. Ga ook niet door het raam bij iemand naar binnen kijken. Ook foto’s maken door het raam van iemands woning wordt niet gewaardeerd.

Is papegaaiduikers spotten op Mykines de moeite waard?

Ik vond deze dagtrip naar Mykines zeker de moeite waard. Dat komt ook omdat je niet de hele tijd met een gids hoeft rond te lopen, dus lees vooral nog even verder.

Natuurlijk is het leuker als je vrij rond mag lopen, maar ik begrijp de keuze voor een gids wel. De bewoners, maar vooral ook de papegaaiduikers, hadden erg te lijden onder de toeristen die overal maar rondliepen. Eigenlijk vond ik de rondleiding met de gids best leuk. De gidsen zijn inwoners van het dorp op Mykines. De tour begint met een rondje door het dorp waarbij verteld wordt hoe het is om in zo’n afgelegen dorp te wonen en op te groeien. Daarna liepen we de klif op naar de papegaaiduikers. De papegaaiduikers bevinden zich vlak naast het pad, dus het is heel gemakkelijk om foto’s van ze te maken.

Eén richting van de klif (in de richting van de vuurtoren) loop je dus met gidsen. Op het eindpunt keerden we gezamenlijk weer om. Al met al duurde dit een uur denk ik. De andere richting op de klif mag je op eigen gelegenheid wandelen. Ook hier zitten nog heel veel papegaaiduikers. Meerdere foto’s in dit artikel zijn daar gemaakt. Maar aan deze kant zitten de vogels alleen op de rand van de klif, dus je kan niet zo gemakkelijk te dicht bij hun komen. Vanaf hier viel de groep ook uiteen en liep ik alleen verder.

Je kunt een heel eind door lopen bovenop de klif en daarna via smalle weggetjes op je gemakje weer teruglopen naar het dorp. Je hebt daar echt alle tijd voor, dus ik raad aan dat je onderweg ergens stopt voor een picknick. Eenmaal terug in het dorp kan je nog iets drinken in het enige dorpscafé.

Kortom: ik raad het zeker aan om papegaaiduikers te gaan spotten op Mykines wanneer je op de Faeröer eilanden bent.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *