Porto is een heerlijke plek voor een korte stedentrip. Ondanks dat er geen grote bezienswaardigheden zijn is er meer dan genoeg te doen in Porto. Bezoek één van de vele porthuizen, maak een rondvaart over de Douro of bezoek de fotogenieke wijk Ribeira. Ook kan je in Porto ongelofelijk lekker eten en drinken. Wat kan je nog meer zien in Porto? Hoeveel dagen heb je nodig in Porto? Is er een strand in Porto? Is Porto te voet te doen? Lees hieronder alle antwoorden en 13 tips voor wat te doen tijdens je stedentrip in Porto.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Porto

✈ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Porto
🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)
🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Porto in één keer
🏩 Vergelijk hotelprijzen in Porto en vind de beste deal
🏘️ Meer ideeën voor een stedentrip in Portugal: Lissabon
🏝️Nog naar Madeira? Bekijk hier de 2-weekse reisroute Madeira
🌎 Bekijk alle artikelen over Portugal

In 2 of 3 dagen kan je alle bezienswaardigheden van Porto gemakkelijk bekijken. De meeste bezienswaardigheden liggen in en rondom de wijk Ribeira, dus die kan je gemakkelijk te voet bekijken. Als je van wandelen houdt steek je ook de brug te voet over wanneer je naar Vila Nova de Gaia gaat om de porthuizen te bezoeken. Maar die kan je eventueel ook bereiken met de metro. Heb je een midweek de tijd, dan kan je bijvoorbeeld nog een dagje naar het strand gaan en vis eten in Matosinhos of een dag uittrekken om de Douro Vallei te bezoeken. Of je er nou een paar dagen bent of een hele week, met onderstaande tips voor Porto weet je je gegarandeerd te vermaken.

1. Porto tip: fietstocht langs de hoogtepunten

Een leuke tip om je stedentrip Porto mee te beginnen is een fietstour. Zeker leuk als je nooit eerder in Porto bent geweest. Samen met een Nederlandstalige gids fiets je langs alle highlights die Porto te bieden heeft. Na de fietstour kan je dan beslissen welke bezienswaardigheden je nog beter wilt gaan bekijken. De gids kan je vertellen op welk moment van de dag je iets het beste kan bezoeken, hoe je aan tickets komt etc. En omdat je een elektrische fiets gebruikt maakt het niet uit dat Porto een heuvelachtige stad is.

🚴🏼‍♂️ BOEK DE PORTO FIETSTOUR

2. Bezoek de wijk Ribeira

Mijn eerste tip in Porto is om rond te lopen in de wijk Ribeira. Deze wijk bestaat uit smalle, kronkelende straatjes, gekleurde huizen en sfeervolle barretjes en restaurants. Ook veel van de bezienswaardigheden van Porto vind je in deze wijk, zoals de kathedraal en het Palácio da Bolsa. Eet er een typisch Portugees gerecht, zoals gegrilde sardientjes. Of drink een drankje aan de kade met uitzicht op de Douro met zijn traditionele Port-boten.

3. São Bento Station

Het São Bento station is een van de belangrijkste stations van Porto, maar ook een van de mooiste van de wereld. De muren van de stationshal zijn namelijk geheel bedekt met azulejos (beschilderde siertegeltjes). Deze tegels verbeelden oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Portugal. Wanneer je aan het ronddwalen bent in Ribeira, loop dan zeker even binnen bij Estacão de São Bento.

4. Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa is één van de belangrijkste historische gebouwen van Porto en absoluut een bezoek waard. Hoewel het er aan de buitenkant sober uitziet is het van binnen heel mooi ontworpen. Dit paleis is alleen te bezoeken met een rondleiding, die ik overigens wel erg interessant vond. Wij hebben aan de deur kaartjes gekocht en stonden bijna een uur te wachten voordat we aan de beurt waren. Toen bleek ook dat de eerste tour in het Engels nog lang niet begon. Om die reden hebben we toen maar kaartjes gekocht voor het einde van de middag, zodat we ruim tijd hadden om eerst nog wat anders te gaan doen. Er is ook de mogelijkheid om je tickets online te bestellen.

5. Sé do Porto

De kathedraal, een van de oudste monumenten van de stad, ligt op de hoogste heuvel van de oude binnenstad. Vanaf het plein voor de kathedraal, Torreiro da Sé, heb je dan ook een fantastisch uitzicht over het oude Porto. Aan de buitenkant ziet hij er wat somber uit, maar binnenin is hij prachtig om te zien. Naast de kathedraal krijg je met je entreeticket ook toegang tot het klooster en de toren. De kloostergang is prachtig bekleed met blauwwitte azulejos. Vanaf de toren heb je een panoramisch uitzicht over de rivier de Douro en het historische centrum van Porto.

🎫 Online ticket voor Sé do Porto

6. Igreja do Carmo

Igreja do Carmo en Igreja dos Carmelitas zijn eigenlijk twee kerken die heel dicht naast elkaar staan. Ze worden gescheiden door een smal huisje van 1 meter breed. Wanneer je entree betaald voor de Igreja do Carmo kan je ook de 3 verdiepingen van het huisje bekijken. Het is helemaal gemeubileerd, dus dat is erg grappig om te zien. Volgens de legende is het huisje gebouwd om de nonnen van Igreja dos Carmelitas strikt gescheiden te houden van de monniken van Igreja do Carmo, of omdat het in die tijd verboden was om twee kerken tegen elkaar aan te bouwen. Maar waarschijnlijker is dat het huisje is gebouwd om een lelijke opening tussen de twee kerken te voorkomen. Het huisvestte o.a. kustenaars die aan de binnen- en buitendecoratie van de kerken werkten.  

7. Torre dos Clérigos

Deze toren, die vast zit aan de kerk Igreja dos Clérigos, is één van de meest karakteristieke symbolen van Porto. Hij is dan ook vanuit een groot deel van de stad zichtbaar. Om van het spectaculaire uitzicht over Porto te kunnen genieten moet je wel eerst meer dan 200 traptreden beklimmen. Extra leuk is het om de zonsondergang te bekijken vanaf de toren. Het is zeker een goed idee om je ticket van te voren te boeken, want het is snel uitverkocht. Bekijk hieronder de beschikbaarheid.

8. Niet vergeten te doen in Porto: Pastéis de Nata eten

Natuurlijk ben je niet in Porto geweest als je niet een pastéis de nata geproefd hebt. Dit zijn kuipjes van bladerdeeg gevuld met vanilleroom. Ze worden geflambeerd met kaneel en rietsuiker en daarna warm gegeten. De originele pastéis is de pastéis de Belém die uit de wijk Belém in Lissabon komt. Dit recept is echter geheim en daarom heten ze in de rest van Portugal pastéis de Nata. Mijn tip om deze lekkernij te eten in Porto is bij Fábrica da Nata (Praça de Almeida Garrett 7), tegenover het São Bento station. Bestel er een heerlijke koffie bij en genieten maar buiten op terras.

Doen in Porto: Pastéis de Nata eten bij Fábrica da Nata. Op de foto een cappuccino met twee Pastéis.

9. Mosteiro da Serra do Pilar

Het Mosteiro da Serra do Pilar is een voormalig klooster dat gelegen is in Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de rivier de Douro vanuit Porto. Vanaf het plein voor het klooster heb je een prachtig uitzicht over het oude centrum van Porto. Een leuke tip om vanuit Porto bij het klooster te komen is om met de ferry de Douro over te steken naar Vila Nova de Gaia. Daar loop je binnen 5 minuten naar de Teleférico de Gaia: de kabelbaan met uitzicht op Porto. Voor €6,- brengt hij je naar het bovendek van de Ponte Luís I en onderweg geniet je van uitzichten over Porto die je vanaf nergens anders hebt. Nadat je bent uitgestapt is het nog maar een klein stukje lopen naar het klooster.

Voor een paar euro is het klooster ook te bezoeken, maar dat stelt niet zo heel veel voor. Er is maar een klein gedeelte dat je kunt bezichtigen, maar het uitzicht over Porto is echt de moeite waard. Wanneer je uitgekeken bent loop je over de brug weer terug naar Porto. Dan heb je een leuk rondje gemaakt en Porto echt vanuit alle hoeken kunnen bekijken.

10. Absoluut doen in Porto: een van de porthuizen bezoeken

Wat je absoluut moet doen wanneer je in Porto bent is het proeven van port. Het leukste is om dat te doen in een van de porthuizen in Vila Nova de Gaia. Daar krijg je uitleg over het proces van port maken en een rondleiding door de wijnkelder. Er zijn vele tientallen porthuizen te vinden, maar bij de meeste porthuizen maak je ongeveer dezelfde tour. Soms moet je al ruim van te voren ergens boeken, maar er zijn ook porthuizen waar je gewoon bij een tour kunt aansluiten. Wij zijn bij Taylor’s geweest, want daar begin je met de tour zodra je aankomt. Je krijgt namelijk een audio gids. Het nadeel daarvan is weer dat je geen vragen kunt stellen. Wij vonden het wel een leuke tour en de portproeverij achteraf was heerlijk.

TIPS VOOR EEN PORTPROEVERIJ IN VILA NOVA DE GAIA

Absoluut doen in Porto is het bezoeken van een van de vele porthuizen voor een rondleiding en een proeverij. De afbeelding is een foto van de wijnkelder met veel opgestapelde vaten.

11. Douro Vallei

Wanneer je er de tijd voor hebt kan je ook een dagje uittrekken om de Douro Vallei te bezoeken. Veel gebieden in deze regio zijn sinds 2001 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De Douro vallei staat bekend om de terrasvormige wijngaarden waar de druiven groeien van de beroemde Port- en Douro-wijnen. De rivier de Douro kronkelt zich daar sierlijk doorheen. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op deze wijngaarden. Met de auto kan je langs de uitzichtpunten (Miradouros) rijden die over de rivier en zijn terrasvormige oevers uitkijken. Eén van de mooiste stukjes om met de auto te rijden is het stuk over de N222 tussen Peso da Régua en Pinhão.

Als je onderweg volop van de port wilt genieten is mijn tip om vanuit Porto met de trein door de Douro Vallei te reizen. Misschien wel een van de mooiste treinritten van Europa. Neem de trein vanaf Sao Bento naar Pocinho. Deze treinrit duurt ongeveer 3,5 uur, maar er zijn onderweg genoeg stations waar je eerder uit kunt stappen. De trein gaat maar enkele keren per dag, dus check de actuele tijden op de website van de Portugese Spoorwegmaatschappij.

12. Strand Porto

Ook strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Porto. Wanneer je met tram 1, in de richting Passeio Alegre, helemaal naar het eindpunt rijdt kom je uit bij het strand. Deze rit duurt ongeveer een kwartier. Met bus 500, in de richting Matosinhos, kom je er ook. De tram stopt ongeveer waar het strand begint en de bus rijdt nog helemaal door langs de kust tot aan Matosinhos.

Matosinhos is een belangrijke haven- en vissersstad, beroemd om de visrestaurants. Overal op straat ruik je de geur van gegrilde vis en zie je traditionele, op houtskool gestookte, fornuisjes waarop de vis gegrild wordt. Voor de visliefhebbers is mijn tip om vanuit Porto een keer naar Matosinhos te gaan om heerlijke, verse vis te eten.

Porto tip voor de visliefhebber: ga gegrilde vis eten in Matosinhos. Op de foto een schaal met inktvis, zalm en garnalen.

13. Miradouro da Vitória

Vanaf dit uitzichtpunt heb je een mooi uitzicht op de kathedraal en het Mosteiro da Serra do Pilar. Ook zie je in Vila Nova de Gaia veel verlichte logo’s op de daken van de porthuizen staan. Je loopt het uitzichtpunt op waar Rua de Sao Miguel en Rua de Sao Bento da Vitória elkaar kruisen. Vooral ’s avonds is het uitzicht heel mooi, wanneer alle monumenten verlicht zijn.

Porto tip: ga 's avonds naar Miradouro da Vitória voor een mooi uitzicht over het verlichte Porto.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

5 Comments

  1. Dit lijkt me een hele mooie stad om eens te bezoeken. Een bezoek aan deze stad kan ik dan gelijk combineren met een bezoekje aan mijn neef die naar Portugal geëmigreerd is. Maar er zijn nog genoeg plaatsen in Europa die ik eens wil bezoeken.

  2. […] Heb jij een tip voor een boutique hotel in Porto dat echt in dit lijstje hoort? Stuur dan een berichtje naar of via Instagram of Facebook. Tip: check ook eens mijn tips voor de leukste boutique hotels in Lissabon en de leukste boutique hotels in Valencia.Leestip: Bianca schreef een blog met tips voor leuke dingen om te doen in Porto. […]

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *