Lissabon is een uitstekende keuze voor een stedentrip. In deze charmante hoofdstad van Portugal geniet je van een perfecte mix van smalle straatjes, kleurrijke wijken, mooie uitkijkpunten en heel veel bezienswaardigheden. Er valt zoveel te ontdekken in Lissabon dat 3 dagen misschien niet eens genoeg is. Hoogtepunten zijn Castelo de São Jorge, de historische wijken Alfama en Baixa en de architectonische meesterwerken Torre de Belém en het Jerónimos-klooster in de wijk Belém. Deze wil je natuurlijk niet missen wanneer je maar 3 dagen in Lissabon bent . Bekijk mijn tips voor wat te doen in 3 dagen Lissabon.

Een goede voorbereiding voor 3 dagen Lissabon

🛫 Vliegtickets vergelijken? De de goedkoopste vliegtickets naar Lissabon

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Lissabon en vind de beste deal

🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Lissabon in één keer

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🏘️ Meer ideeën voor stedentrips in Portugal: Porto

🌎 Bekijk alle artikelen over Portugal

3 dagen Lissabon: dag 1

Castelo de São Jorge

Ik begon mijn eerste dag met een relaxte wandeling door het centrum van Lissabon. Ik ging ’s ochtends meteen kijken bij Castelo de São Jorge, dat in de wijk Alfama ligt. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de rest van de wijk Alfama en de wijken Baixa en Avenida, omdat het op de hoogste heuvel van Lissabon staat. Bijna alle bekende bezienswaardigheden die in deze wijken liggen kan je zien vanaf het kasteel van Sint Joris.

Bezoek Castelo de São Jorge wanneer je 3 dagen in Lissabon bent
Castelo de São Jorge

Wijken Alfama en Baixa

Vanaf het kasteel wandel ik naar de kerken São Vicente de Fora en de Santa Engrácia. De kerk Santa Engrácia is gebouwd als kerk, maar is in de 20ste eeuw omgevormd tot nationaal pantheon waarin belangrijke Portugese personen begraven liggen. Dan vervolg ik mijn weg naar de Miradouro de santa Luzia, een uitkijkpunt vanaf waar je uit kijkt over de wijk Alfama. Er is ook een tegeltableau te zien met de Terreiro do Paço vóór de aardbeving. Vervolgens loop ik door naar de , de kathedraal van de stad. De kathedraal is open van 9:00 tot 19:00 uur en je betaald entree. Dat is zeker de moeite waard, omdat je eenmaal binnen kunt genieten van de prachtige architectuur uit de romaanse, gotische en barokperiode.

Miradouro de santa Luzia in Lissabon
Miradouro de santa Luzia

Ik wandel door naar de verderop gelegen, opvallende gevel van het het Casa dos Bicos tegen. Casa dos Bicos is alleen vanaf buiten te bewonderen, maar de gevel is bijzonder genoeg om even langs te lopen onderweg naar de wijk Baixa.

De eerste bezienswaardigheid in de wijk Baixa is het bekende plein Praça do Comércio. Onderweg daarnaartoe zou ik zeker even langs de Nossa Senhora da Conceição Velha lopen, omdat het rijk versierde portaal zeer de moeite waard is om te gaan bekijken. Deze kerk was gedeeltelijk ingestort na de aardbeving van 1755. Hij is opnieuw herbouwt en de overvloedig bewerkte ingang is nog het enige originele onderdeel van de kerk. Vanaf de zuidzijde van het Praça do Comérico kijk je uit over de Taag. Midden op het plein staat het ruiterstandbeeld van koning José I. Aan de noordzijde van het plein loop ik via de triomfboog de Rua Augusta in. Dit is een gezellige, autovrije straat waar je veel boetiekjes en terrassen vind. Ook zie ik er veel straatartiesten.

Igreja do Carmo en de wijk Avenida

Bijna aan het einde van Rua Augusta sla ik linksaf een zijstraat in naar de Elevador de Santa Justa. Deze schitterende lift verbind de wijk Baixa met de 32 meter hoger gelegen wijk Bairro Alto. Het is heel leuk om vanaf hier even een klein uitstapje te maken naar Bairro Alto, omdat je dan Igreja do Carmo kunt bezoeken. Wanneer je met de lift naar boven gaat kan je via een brug oversteken naar Igreja do Carmo. Deze kerk is nooit terug opgebouwd na de verwoestende aardbeving van 1755, maar de ruïnes zijn mooi om te bekijken. Binnen in de kerk is tegenwoordig een archeologisch museum te vinden.

Elevador de Santa Justa in Lissabon
Elevador de Santa Justa

Wanneer ik de kerk bezichtigd heb loop ik via een steile straat, langs de Elevador da Glória, terug naar beneden de wijk Avenida in. Daar loop ik het plein Praça dos Restauradores op en daarna via de Rua das Portas de Santo Antão naar het Praça da Figueira. Mijn wandeling van vandaag eindigt bij het Rossio, een levendig plein vol cafés en pastelarias, omdat je daar heerlijke broodjes en gebakjes kunt halen.

🎫 DE LISBOA CARD KOPEN! IS DIT JE GELD WAARD?

3 dagen Lissabon: dag 2

De tweede dag in Lissabon begin ik rustig met een ritje met tram 28 door het historisch centrum. Heel leuk omdat deze door de oude binnenstad langs allerlei bezienswaardigheden rijdt. Het opstappunt van tram 28 is Praça do Martim Moniz en het eindpunt is Cemitério dos Prazeres. Deze begraafplaats is 20 hectare groot en er zijn heel veel graftombes te zien. Soms zijn er hele families in begraven. Veel graftombes lijken dan ook kleine huisjes of kapelletjes. Ze zijn niet allemaal even mooi meer, maar ik vond het behoorlijk imponerend om er rond te lopen.

Cemitério dos Prazeres in Lissabon
Cemitério dos Prazeres

’s Middags heb ik de bezienswaardigheden in de wijk Belém bezocht. Vanaf de begraafplaats kan je te voet naar het treinstation Alcantara-Terra of de tramhalte Alcântara – Av. 24 Julho en dan voor beiden uitstappen bij station Belém. Er is veel te doen en te zien in Belém, maar de hoogtepunten zijn zeker weten het Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém. Daarnaast zijn er nog mooie parken en natuurlijk kan je er de wereldberoemde Pastéis de Belém proeven.

Zelf liep ik eerst langs het Palácio de Belém waar de president van Portugal zetelt. Daarna heb ik Jardim Botânico Tropical bezocht. Hier gaan niet veel toeristen naar toe, terwijl het echt een mooie tuin is om doorheen te wandelen. Na de tuin ben ik door gelopen naar het 16e-eeuwse Mosteiro dos Jerónimos. Neem er absoluut de tijd voor om dit uitgebreid te bezichtigen, want het klooster en de kerk zijn de schitterendste bezienswaardigheden van Belém. Als laatste bezocht ik Torre de Belém en kwam daar onderweg naartoe nog langs het Monument der Ontdekkingen.

➡️ Alle bezienswaardigheden van Belém: 10 tips om daar te doen

Bezoek het Mosteiro dos Jerónimos in Belém wanneer je 3 dagen in Lissabon bent

3 dagen Lissabon: dag 3

Vaak wordt aangeraden om ook nog Sintra te bezoeken tijdens je bezoek aan Lissabon. Wanneer je maar 3 dagen in Lissabon bent, en zeker als je op dag 1 aankomt en/of op dag 3 weer vertrekt, zou ik dat niet doen. Dan ben je alleen maar 3 dagen van de ene bezienswaardigheid naar de andere aan het rennen. Het is ook heerlijk om zomaar rond te dwalen in Lissabon, een terrasje te pakken, te genieten en te ontspannen. Misschien heb je gisteren mijn tips voor Belém gelezen en besloten om de fietstour te doen i.p.v. de rit met tram 28 te maken. Maak dan alsnog vandaag de rit met tram 28, of boek natuurlijk juist de fietstour vandaag.

Of breng een bezoek aan het Parque Das Nações. Om daar te komen stap je uit bij station Estação do Oriente, één van de belangrijkste en mooiste trein-, bus,- en metrostations van Lissabon. Het is ontworpen in 1998, speciaal voor de wereldtentoonstelling die indertijd in deze wijk werd gehouden. Parque Das Nações is een hypermoderne wijk in vergelijking met het oude stadscentrum van Lissabon. Heel leuk om doorheen te lopen, maar er is ook genoeg te doen. Ik heb er bijvoorbeeld Oceanário bezocht, het één-na-grootste aquarium van Europa. Ook dit is ontworpen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1998.

Estação do Oriente in Lissabon
Estação do Oriente

Je kunt natuurlijk gewoon naar het aquarium lopen, maar er is ook een kabelbaan die je er heen brengt. Deze kabelbaan, ook wel Teleférico genoemd, kost maar enkele euro’s en brengt je van de Vasco da Gama toren naar het Oceanário paviljoen. Vanuit de cabines heb je een mooi uitzicht over de Taag en de Vasco da Gama brug. Verder vind je in deze wijk nog het Vasco Da Gama winkelcentrum en het wetenschappelijk museum Pavilhão do Conhecimento.

13 LEUKE TIPS OM TE DOEN IN LISSABON

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *