Een leuk uitstapje vanuit Malaga is om de Caminito del rey te wandelen. De Caminito del Rey is een 100 meter hoge spectaculaire wandelroute door een kloof en is een uurtje rijden vanuit Malaga. Het wandelpad in de kloof bestaat uit een houten brug die tegen de bergwand aangebouwd is. Dit pad is lange tijd niet in gebruik geweest, omdat het zo in verval was geraakt dat het letterlijk levensgevaarlijk was om het te bewandelen. Het stond toen bekend als het gevaarlijkste wandelpad van Europa. In 2014 is het gelukkig volledig gerestaureerd en nu is deze spectaculaire wandeling voor iedereen toegankelijk. In dit artikel vind je antwoorden op de volgende vragen. Waar koop je tickets voor de Caminito del Rey? Wat kost de Caminito del Rey? Waar start de Caminito del Rey? Waar kan je het beste parkeren bij de Caminito del Rey? Hoe zwaar is de Caminito del Rey?

We  zien het zonlicht door het smalle gedeelte van de kloof van de Caminito del Rey schijnen.

Een goede voorbereiding voor je stedentrip naar Malaga

🎫 Koop je ticket voor de Caminito del Rey enkele maanden van te voren

✈️ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Malaga

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Malaga en vind de beste deal

🏨 Lekker makkelijk! Boek je hotel en vlucht naar Malaga in één keer

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🚴 Actief bezig zijn? Maak een fietstour in Malaga met een Nederlandse gids

🏙 Meer ideeën voor stedentrips in Spanje: Sevilla en Granada

🧳 Eén van de mooiste gebieden van Spanje. Alle informatie over Andalusië

🌎 Bekijk alle artikelen over Spanje

Wat kost de Caminito del Rey?

Wanneer je een auto ter beschikking hebt boek je een ticket het beste via de officiële website van de Caminito del Rey. Let wel op dat kinderen jonger dan 8 jaar de Caminito del Rey niet mogen wandelen. Een entreekaartje zonder gids kost €10,- en een entreekaartje met gids €18,- (in een groep van maximaal 30 personen). Je kan er ook meteen een parkeerkaart voor €2,- bij bestellen (meer informatie over parkeren vind je verderop in dit artikel). Nadat je de boeking gemaakt hebt kan je vanuit je account ook voor iedere persoon alvast een ticket voor de pendelbus bestellen. Deze kosten €2,50 p.p. en zijn een hele dag geldig. Je kan ze eventueel ook ter plaatse in de bus kopen.

Geen auto tot je beschikking? Boek dan gemakkelijk een rondleiding (met gids) per bus vanuit Malaga. Check hieronder de beschikbaarheid.

Vanuit Malaga kan je ook met de trein naar de Caminito del Rey. Stap dan in op station Málaga Maria Zembrano en uit bij het station in El Chorro. El Chorro is het eindpunt van de wandeling, maar voor het station staan pendelbussen die je naar het beginpunt brengen. Check vooraf wel even de treintijden, want er gaan maar enkele treinen per dag. Houdt hier dus ook rekening mee bij het tijdstip dat je kiest wanneer je je ticket koopt.

Hoe kom je bij Caminito del Rey?

De Caminito del Rey is tegenwoordig maar in één richting te bewandelen (in
tegenstelling tot wat soms nog wordt beweerd in verouderde artikelen), namelijk van
Acceso Norte naar Acceso Sur in El Chorro. Er wordt gevraagd om een half uur
voor het gekozen tijdstip aanwezig te zijn. Vanuit Malaga is het een uur rijden
en vanaf de parkeerplaats ook nog 20 of 30 minuten lopen naar de ingang. Je
kunt de ingang alleen te voet bereiken en er lopen 2 verschillende voetpaden
heen.

De eerste begint vlak naast Restaurante El Kiosko. Loop door de Túnel Grande
vlak naast het restaurant en volg het pad van 2,7 km tot aan de ingang.

Het tweede voetpad is 1,5 km lang en begint ook met een tunnel. De Pedestrian Tunnel ligt schuin tegenover parking Ardales. Wij hadden het tijdslot van 8:50 en wilden dus graag de auto daar zetten, maar de parking was zo vroeg nog niet open. We besloten maar op goed geluk om de auto naast de weg te parkeren vlak tegenover de Pedestrian Tunnel. Voor ons bleek het geen enkel probleem, maar daar parkeren is natuurlijk altijd op eigen risico.

In het half uur dat je er van te voren moet zijn gebeurd er verder niets. Wel heb je daar nog de gelegenheid om naar de wc te gaan of om een flesje water of een snack uit een automaat te halen. Tijdens de wandeling zijn er geen wc’s aanwezig. Ook kan je onderweg geen eten of drinken kopen, dus neem voldoende mee. De volledige wandeling duurt ongeveer 1,5 a 2 uur. Aan het einde zijn ook weer toiletten en kraampjes met eten en drinken. Op het gekozen tijdslot mag je naar binnen en dan pas krijg je een helm en veiligheidsinstructies in het Spaans of Engels.

Waar kan je het beste parkeren?

Er zijn 3 parkeerplaatsen waar je de auto kunt zetten wanneer je de Caminito del Rey gaat wandelen. Parking Ardales is het meest dichtbij de ingang (Acceso Norte). Steek de weg over en ga naar links om bij de Pedestrian Tunnel te komen. Om bij restaurante El Kiosko te komen moet je nog 250 meter verder lopen. Om bij de parkeerplaats te komen navigeer je naar “Parking Ardales Caminito del Rey”. Deze parking ligt naast Restaurante El Mirador Ardales, waar overigens ook enkele parkeerplekken zijn. Ook zijn er enkele gratis plekken te vinden bij “parking gratis Caminito del Rey”, een stukje verderop. Aan het einde van de wandeling brengt een pendelbus je weer terug naar de parking. Voor deze parking betaal je €2,- per dag.

De tweede officiële parking is bij het bezoekerscentrum. Daarvoor navigeer je naar “Centro recepcion visitantes caminito del rey”. Het advies is om daar aan te komen een uur voordat je tijdslot begint. Met de pendelbus word je dan in 10 minuten naar parking Ardales gebracht en aan het einde van de wandeling brengt de pendelbus je binnen een kwartier weer terug naar de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. Een kaartje voor de pendelbus is de hele dag geldig en kan op die dag zo vaak gebruikt worden als nodig is. Ook deze parking kost €2,- per dag.

De derde parking is in El Chorro (Acceso Sur) en deze parking is gratis. Ook hier is het advies om je auto minstens een uur voordat je wandeling begint te parkeren. Om deze parkeerplaats in Google Maps te vinden navigeer je naar “Area Descanso” in El Chorro. Vanaf deze parking is het ongeveer 300 meter lopen naar de pendelbus die je binnen een half uur naar parking Ardales brengt en dus naar de ingang van de Caminito del Rey.

Tijdens het laatste stukje wandelen van de Caminito del Rey steek je de kloof over via een hangbrug, Links kijk je de kloof in en rechts heb je een wijds uitzicht.

Hoe zwaar is de Caminito del Rey?

De Caminito del Rey wandelen is vrij gemakkelijk, mits je geen hoogtevrees hebt natuurlijk. Wel moet je af en toe een stukje naar beneden of boven lopen via trappen. Bij het startpunt is de kloof nog vrij breed. We lopen over een stevig zandpad. Het is nog vroeg en we lopen in de schaduw van de bergen, maar even verderop zien we het zonlicht door het smalle gedeelte van de kloof schijnen. Daar begint ook de houten loopbrug die tegen de bergwand aan gebouwd is. Zo gauw we de houten loopbrug bereiken worden we eigenlijk meteen getrakteerd op de prachtigste uitzichten. Op sommige gedeelten kunnen we het oude pad onder ons zien liggen.

We kijken tegen loodrechte bergwanden en mooie rotsformaties aan, waar hier en daar zelfs struiken en bomen groeien. Diep onder ons zien we grote rotsblokken in de rivier liggen. Veel te snel al naar onze zin lopen we de kloof weer uit. Daar is een plek waar we even kunnen gaan zitten op een bankje of op een rots, dus we stoppen om wat te eten en te drinken. Dan lopen we een tijdje over een breed, stenig zandpad door het dal. Tegen het einde lopen we weer een smaller gedeelte in en daar is ook de bekende hangbrug die we over moeten steken. Hier moet je wel even geduld hebben, want iedereen wil graag een foto hebben van zichzelf op de brug. Maar dat is geen probleem, want zo kan je nog iets langer van het uitzicht genieten.

Na de hangbrug is het flink wat trappen omhoog klimmen en dan zijn we uit de kloof en lopen we het pad af naar El Chorro. Daar zijn gelukkig weer toiletten en ook wat kraampjes waar je eten en drinken kunt kopen.

Tijdens de Caminito del Rey wandel je ove houten bruggen die tegen een loodrechte rotswand aanhangen

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

4 Comments

    1. Dankjewel voor je leuke reactie. Gelukkig was het inderdaad zo mooi als altijd beweerd wordt met schitterende uitzichten. En we waren de eersten die naar binnen mochten, dus het was ook nog niet zo druk. Ontzettend van genoten en zal me inderdaad lang bijblijven 😊.

    1. Bedankt voor je reactie en natuurlijk voor je compliment. Het waren ook zeker indrukwekkende uitzichten! Ik vind het fijn dat ik je door middel van mijn foto’s toch nog een beetje mee kan laten genieten van dit soort mooie plekken 😊.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *