Wat is er allemaal te doen tijdens een stedentrip in Lissabon? Ik vond Lissabon echt een gezellige en bruisende stad en er valt heel veel te zien. Ik was 3 dagen in Lissabon en zal je hieronder vertellen waar ik overal geweest ben. De eerste dag in Lissabon begon ik mijn stedentrip met een bezoek aan het kasteel van Sint Joris, ofwel Castelo de São Jorge. Vanaf het terras voor het kasteel keek ik uit over de wijken Alfama, Baixa en Avenida waardoor mijn wandeling verder zou gaan. De tweede dag ben ik met tram 28 van Praça Martim Moniz naar Cemitério dos Prazeres gegaan, de bekendste begraafplaats van Lissabon. Daarna bezocht ik de wijk Belém met al zijn mooie bezienswaardigheden. Daar heb ik Jardim Botanico Tropical en Mosteiro dos Jerónimos (klooster) bezocht.

Torre de Belém was helaas al gesloten toen ik klaar was bij de andere bezienswaardigheden en deze kon ik daarom helaas alleen vanaf de oever bekijken. De laatste dag ging ik met de trein naar station Oriente en liep vanaf daar naar Oceanário de Lisboa (aquarium). Helaas waren mijn 3 dagen in Lissabon toen al weer voorbij, maar ik heb er echt heel erg van genoten.

Een goede voorbereiding voor je stedentrip naar Lissabon

✈ Vergelijk prijzen en vind goedkope vliegtickets naar Lissabon
🚗 Meer zien van Portugal? Huur een all-inclusive auto
📚 Begin met plannen en koop alvast een reisgids over Lissabon
🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Lissabon in één keer
🏖 Compleet op reis! Boek je vakantie bij de ANWB
🚴🏼‍♂️ Actief bezig zijn. Maak een fietstour in Lissabon met een Nederlandse gids
🏘 13 leuke tips om te doen in Porto

1. Castelo de São Jorge

Het kasteel van Sint Joris staat op de hoogste heuvel van Lissabon in de wijk Alfama. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de wijken Alfama, Baixa en Avenida en veel bezienswaardigheden in die wijken kan je zien liggen. Vanaf ongeveer de twaalfde eeuw ziet het kasteel er uit zoals het er nu uit ziet, maar de fundamenten van het kasteel stammen al uit de zesde eeuw voor Christus. De zware aardbeving van 1755 heeft veel schade toegebracht aan het kasteel en veel van wat je nu ziet is dus gerestaureerd. Je kunt er rondwandelen langs de kasteelmuren en door de aangelegde tuinen. Er is ook een museum waar je iets kunt leren over de geschiedenis van Lissabon.

Het is elke dag open van 10:00 tot 21:00 uur. Meer informatie over tickets en toegangsprijzen zijn hier te vinden.

2. Wijken Alfama en Baixa

Vanaf het kasteel wandel ik naar de kerken São Vicente de Fora en de Santa Engrácia. De kerk Santa Engrácia is gebouwd als kerk, maar is in de 20ste eeuw omgevormd tot nationaal pantheon waarin belangrijke Portugese personen begraven liggen. Dan vervolg ik mijn weg naar de Miradouro de santa Luzia, een uitkijkpunt vanaf waar je uit kijkt over de wijk Alfama. Er is ook een tegeltableau te zien met de Terreiro do Paço vóór de aardbeving. Vervolgens loop ik door naar de , de kathedraal van de stad. De kathedraal is open van 9:00 tot 19:00 uur en je betaald entree. Dat is zeker de moeite waard vanwege de prachtige architectuur uit de romaanse, gotische en barokperiode.

Miradouro de santa Luzia
Miradouro de santa Luzia
São Vicente de Fora
São Vicente de Fora
São Vicente de Fora
São Vicente de Fora
Kathedraal Sé in Lissabon
Casa dos Bicos
Casa dos Bicos

Ik wandel door naar de verderop gelegen, opvallende gevel van het het Casa dos Bicos tegen. Casa dos Bicos is alleen vanaf buiten te bewonderen, maar de gevel is bijzonder genoeg om even langs te lopen onderweg naar de wijk Baixa.

De eerste bezienswaardigheid in de wijk Baixa is het bekende plein Praça do Comércio. Onderweg daarnaartoe zou ik zeker even langs de Nossa Senhora da Conceição Velha lopen, omdat het rijk versierde portaal zeer de moeite waard is om te gaan bekijken. Deze kerk was gedeeltelijk ingestort na de aardbeving van 1755. Hij is opnieuw herbouwt en de overvloedig bewerkte ingang is nog het enige originele onderdeel van de kerk. Vanaf de zuidzijde van het Praça do Comérico kijk je uit over de Taag. Midden op het plein staat het ruiterstandbeeld van koning José I. Aan de noordzijde van het plein loop ik via de triomfboog de Rua Augusta in. Dit is een gezellige, autovrije straat waar je veel boetiekjes en terrassen vind. Ook zie ik er veel straatartiesten.

Wanneer je 3 dagen in Lissabon bent loop je altijd wel een keer onder de triomfboog door die aan het begin staat van Rua Augusta
Wanneer je 3 dagen in Lissabon bent kom je altijd wel een keer de triomfboog tegen waar onderdoor je Rua Augusta inloopt

Igreja do Carmo en de wijk Avenida

Bijna aan het einde van Rua Augusta sla ik linksaf een zijstraat in naar de Elevador de Santa Justa. Deze schitterende lift verbind de wijk Baixa met de 32 meter hoger gelegen wijk Bairro Alto. Het is heel leuk om vanaf hier even een klein uitstapje te maken naar Bairro Alto om Igreja do Carmo te bezoeken. Wanneer je met de lift naar boven gaat kan je via een brug oversteken naar Igreja do Carmo. Deze kerk is nooit terug opgebouwd na de verwoestende aardbeving van 1755, maar de ruïnes zijn mooi om te bekijken. Binnen in de kerk is tegenwoordig een archeologisch museum te vinden.

Wat te doen in Lissabon? Ga met de Elevador de Santa Justa naar boven en steek de brug over naar Igreja do Carmo. Een kerk die na de aardbeving van 1755 nooit terug opgebouwd is.
Elevador de Santa Justa
Igreja do Carmo
Igreja do Carmo
Igreja do Carmo
Igreja do Carmo

Wanneer ik de kerk bezichtigd heb loop ik via een steile straat, langs de Elevador da Glória, terug naar beneden de wijk Avenida in. Daar loop ik het plein Praça dos Restauradores op en daarna via de Rua das Portas de Santo Antão naar het Praça da Figueira. Mijn wandeling van vandaag eindigt bij het Rossio. Een levendig plein vol cafés en pastelarias, waar je heerlijke broodjes en gebakjes kunt halen.

Tram 28 en Cemitério dos Prazeres

Dag 2 van mijn 3 dagen Lissabon begin ik rustig met een ritje met tram 28 door het historisch centrum. Heel leuk omdat deze door de oude binnenstad langs allerlei bezienswaardigheden rijdt. Het opstappunt van tram 28 is Praça do Martim Moniz en het eindpunt is Cemitério dos Prazeres. Ik heb een ding voor mooie, oude begraafplaatsen. En, net als in Venetië, heb ik dus de rest van de ochtend besteed aan dwalen op de begraafplaats. Deze begraafplaats is 20 hectare groot en er zijn heel veel graftombes te zien. Soms zijn er hele families in begraven. Veel graftombes lijken dan ook kleine huisjes of kapelletjes. Ze zijn niet allemaal even mooi meer, maar ik vond het behoorlijk imponerend om er rond te lopen.

Cemitério dos Prazeres
Cemitério dos Prazeres
Cemitério dos Prazeres
Cemitério dos Prazeres

Belém bezienswaardigheden

’s Middags heb ik de bezienswaardigheden in de wijk Belém bezocht. Vanaf de begraafplaats kan je te voet naar het treinstation Alcantara-Terra of de tramhalte Alcântara – Av. 24 Julho en dan voor beiden uitstappen bij station Belém. Eerst liep ik langs het Palácio de Belém waar de president van Portugal zetelt. Daarna heb ik Jardim Botânico Tropical bezocht. Hier gaan niet veel toeristen naar toe, terwijl het echt een mooie tuin is om doorheen te wandelen. Een entreekaartje kost maar 4 euro. Er zijn naast tropische planten veel vogels te zien en ik zag af en toe een schildpad zijn kopje boven het water uit steken.

Na de tuin ben ik door gelopen naar het 16e-eeuwse Mosteiro dos Jerónimos. Neem er absoluut de tijd voor om dit uitgebreid te bezichtigen, want het klooster en de kerk zijn de schitterendste bezienswaardigheden van Belém. Hoogtepunten zijn de kloostergang, die uit twee overwelfde verdiepingen bestaat, en het zuidportaal dat uitbundig versierd is. Maar de kerk en het hele klooster zijn de moeite van het bezoeken absoluut waard. Niet voor niets is dit klooster erkend als UNESCO-Werelderfgoed.

Dit klooster is een prachtige bezienswaardigheid in Belém
Dit klooster is een prachtige bezienswaardigheid in Belém

Ik wilde na het klooster dus heel erg graag nog de laatste bezienswaardigheid, namelijk Torre de Belém bezoeken, maar die was helaas al gesloten. Ook deze toren is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De inrichting en versiering van de toren schijnen vooral heel mooi te zijn. Zorg er dus voor dat jij wel tijd hebt om deze toren te bezoeken. Wanneer je vanaf het klooster naar de toren loopt kom je ook nog langs het monument der ontdekkingen. Het 52 m hoge monument werd in 1960 gebouwd om de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder te herdenken en eert de Portugese ontdekkingsreizigers.

Wat te doen in Lissabon? Bezoek de bezienswaardigheid Torre de Belém; deze is door UNESCo uitgeroepen tot werelderfgoed.
Bezienswaardigheid Torre de Belém
Het monument der ontdekkingen is ook een bezienswaardigheid in Belém
Het monument der ontdekkingen

Parque Das Nações

Mijn laatste dag in Lissabon ging ik naar Parque Das Nações. Om daar te komen stapte ik uit bij station Estação do Oriente, één van de belangrijkste en mooiste trein-, bus,- en metrostations van Lissabon. Het is ontworpen in 1998, speciaal voor de wereldtentoonstelling die indertijd in deze wijk werd gehouden. Parque Das Nações is een hypermoderne wijk in vergelijking met het oude stadscentrum van Lissabon. Heel leuk om doorheen te lopen, maar er is ook genoeg te doen. Ik heb er bijvoorbeeld Oceanário bezocht, het één-na-grootste aquarium van Europa. Ook dit is ontworpen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1998.

  Estação do Oriente
 Estação do Oriente
Ook leuk om te doen in LIssabon is het Oceanário bezoeken. Het één na grootste aquarium van Europa.
Oceanário
 Oceanário
Oceanário

Je kunt natuurlijk, net zoals ik, gewoon naar het aquarium lopen, maar er is ook een kabelbaan die je er heen brengt. Deze kabelbaan, ook wel Teleférico genoemd, kost maar enkele euro’s en brengt je van de Vasco da Gama toren naar het Oceanário paviljoen. Vanuit de cabines heb je een mooi uitzicht over de Taag en de Vasco da Gama brug. Verder vind je in deze wijk nog het Vasco Da Gama winkelcentrum en het wetenschappelijk museum Pavilhão do Conhecimento, maar deze heb ik zelf niet bezocht.

Ga vooral zelf een keer Lissabon ontdekken. 3 dagen Lissabon is genoeg om alle mooie bezienswaardigheden van Lissabon te kunnen bekijken. Dwaal door de heuvelachtige nauwe straatjes en steegjes van de binnenstad. Geniet van de doorkijkjes, uitzichten en het lekkere eten en drinken.

Bianca

Voor outdoor mensen die graag genieten van de natuur of op zoek willen gaan naar bijzondere diersoorten. Ook in de artikelen over stedentrips is er aandacht voor mooie wandelingen, fietstochten en andere leuke buitenactiviteiten. Kom alles te weten over lichtgewicht kamperen, de mooiste steden en de bijzonderste bestemmingen.

Misschien is dit ook interessant

3 Comments

  1. Prachtig beschreven..natuurlijk heb ik die hoge lift en kleine straatjes niet gezien.. ik wilde zonnodig een tocht onder de vasco de gama brug maken..en aangezien ik nog met een levensgevaarlijk boemeltje langs de kustlijn moest richting cascaïs.. moet er echt nog eens naar toe !

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.