Is München de moeite waard? Bij veel van ons is München vooral bekend vanwege het Oktoberfest dat eind september gehouden wordt. Maar München is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken. Er zijn namelijk genoeg bezienswaardigheden in München om je zeker 2 of 3 dagen te kunnen vermaken. Bekijk hieronder 10 tips om te doen tijdens je stedentrip in München.

Een goede voorbereiding voor je stedentrip naar München

✈ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar München
🏩 Vergelijk hotelprijzen in München en vind de beste deal
🏘 Lekker makkelijk! Boek je vlucht en hotel naar München in één keer
🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)
🏙 Meer ideeën voor stedentrips in Duitsland: Hamburg, Lübeck
🌎 Bekijk alle artikelen over Duitsland

1. Marienplatz

Marienplatz is het middelpunt van het historisch centrum van München. Aan het plein zijn meteen al enkele bekende bezienswaardigheden van München te vinden, zoals het oude en het nieuwe stadhuis. Het nieuwe stadhuis is gebouwd tussen 1867 en 1908 in neogotische stijl en ziet er dus een stuk ouder uit dan het is. Op de gevel staat een klokkenspel  dat erg populair is bij toeristen. Iedere dag om 11.00 en 12.00 en van maart t/m oktober ook om 17.00 toont het klokkenspel twee gebeurtenissen uit de geschiedenis van München. Het bovenste gedeelte laat de bruiloft van de Beierse hertog Wilhelm V met Renata von Lothringen zien. Op het onderste gedeelte is de dans van de kuipers te zien: na een hevige pestepidemie zouden de vatenmakers als eersten de straat op zijn gegaan om te dansen om de door de pest bange bevolking te amuseren.

Ook is het stadhuis te bezichtigen en voor €4,- kan je met de lift omhoog in de toren voor een prachtig uitzicht over de stad. Bij helder weer kan je zelfs de Oostenrijkse bergtoppen zien.

In het oude stadhuis is tegenwoordig een speelgoedmuseum gevestigd.

Verder vind je aan het plein natuurlijk veel restaurants en terrasjes.

2. Frauenkirche

De Frauenkirche is de grootste kerk van de stad en de kathedraal van het aartsbisdom München en Freising. Er is wel plaats voor 20.000 (staande) kerkbezoekers. De kerk werd gebouwd tussen 1468 en 1488. De torens zouden eigenlijk spitsvormig eindigen, maar wegens geldgebrek zijn die spitsen er nooit gekomen. De koepels op de torens werden in 1525 voltooid. Binnenin is de kerk vrij sober, maar er zijn mooie glas-in-loodramen en het grafmonument van keizer Lodewijk IV te bekijken.

Ook een bijzondere bezienswaardigheid in de kathedraal van München is de voetafdruk, met een staartje aan de hiel, van de duivel. Volgens de legende heeft de duivel daar gestaan om de toen nieuwe kerk te bekijken. Vanaf dat punt in de kerk zijn de glas-in-loodramen niet te zien. De duivel moest zo erg lachen om de raamloze kerk dat hij er van ging stampvoeten. Daarbij is de voetafdruk ontstaan die nu nog steeds te zien is in een van de vloertegels bij de ingang.

De zuidtoren is te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Prijzen en openingstijden zuidtoren.

3. Peterskirche

De Sint-Petruskerk is de oudste parochiekerk van München. Oorspronkelijk stond er een romaans kerkgebouw, maar vanaf 1275 werd de romaanse kerk door een fraaiere gotische basiliek vervangen. Na een grote stadsbrand in 1327 werd de kerk bij de wederopbouw groter terug gebouwd. Ook na de Tweede Wereldoorlog werd de kerk bijna volledig verwoest en de wederopbouw duurde tot in 2000.

De toren van deze kerk wordt liefkozend Alter Peter genoemd. Wie de ongeveer 300 traptreden van Alter Peter wil beklimmen, wordt beloond met een spectaculair uitzicht op de Marienplatz en de Frauenkirche (zie de omslagfoto van dit artikel). Als je gelukt hebt, en het is helder genoeg, kan je zelfs de Alpen zien

4. Sint-Michaël Kirche

De kerk werd tussen 1583 en 1597 gebouwd in opdracht van Willem V van Beieren. Voor de bouw van deze kerk moesten veel woningen gesloopt worden, waardoor dit veel protest van de burgers opleverde. De hertog trok zich hier niets van aan en liet de bouw desondanks doorgaan.

De belangrijkste kunstwerken in de kerk zijn het hoogaltaar met het schilderij van Sint Michaël die met de duivel strijdt, 10 zijaltaren met een groot aantal schilderijen, circa 40 muurbeelden, een marmeren grafmonument voor de in 1824 overleden hertog van Leuchtenberg en een monumentaal kruis.

5. Asamkirche

De Asamkirche valt aan de buitenkant niet heel erg op. Je zou er bij wijze van spreken zo voorbij lopen. De binnenkant is daarentegen een heel ander verhaal en staat algemeen bekend als een meesterwerk van barok- en rococoarchitectuur. Sommige mensen zouden het misschien ook omschrijven als een overdaad aan kitscherigheid. Maar wat jouw mening ook is, in beide gevallen is het zeker de moeite waard om deze kerk even binnen te lopen.

Het kerkgebouw is tussen 1733 en 1746 gebouwd door de gebroeders Asam. Oorspronkelijk zou de kerk als privékapel van de beide broers gebouwd worden, maar door weerstand en protesten van de bevolking werden ze gedwongen om de kerk open te stellen voor het publiek.

6. Echt doen in München: biertuin bezoeken

München staat vooral bekend om het Oktoberfest, maar met meer dan 100 Biergartens kan je het hele jaar door prima van het bier uit München genieten. Een Biergarten is een grote tuin met lange houten tafels bij een Bierkeller of traditioneel restaurant. Natuurlijk is een lege maag niet zo handig tijdens het drinken, dus wordt er in iedere Biergarten ook eten geserveerd. Zelf eten meenemen is ook toegestaan, maar eet dit dan wel aan een tafel zonder tafelkleed. Een Biergarten staat sowieso garant voor een boel gezelligheid, dus ga er zeker eentje bezoeken wanneer je in München bent.

7. Englischer Garten

Dit park is het grootste park in een stad ter wereld, namelijk 375 hectare, en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van München. Het is zelfs groter dan Central Park. Het park heeft zijn naam te danken aan zijn ontwerper Friedrich Ludwig von Sckell. Die had een tijdje in Engeland gewoond en zich daar verdiept in de aanleg van landschapstuinen in de Engelse landschapstijl. Dat houdt in dat de natuur minder beheerst wordt door mensen en er geen symmetrie en evenwicht in het park is.

Dwars door het park ligt een grote weg, waardoor het opgedeeld is in een zuidelijk (130 hectare) en een noordelijk (245 hectare) deel. Het zuidelijke deel is het meest bezocht en daar bevinden zich het Japanse theehuis, de Chinese pagode en de monopteros, de neo-hellenistische tempel ontworpen door Leo von Klenze.

In het park ligt ook het Kleinhesseloher-meer waarbij je een waterfiets kunt huren. Naast het meer zit een biertuin en een van de grootste biertuinen van München bevind zich bij de Chinese pagode. Met meer dan 78 km aan wandel- en fietspaden behoort ook een gewone fiets huren tot de mogelijkheden. Op deze manier kan je in een korte tijd een groot deel van het park ontdekken.

Englischer Garten is het grootste park in een stad ter wereld, namelijk 375 hectare, en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van München

8. Fietstour langs de bezienswaardigheden van München

Niet alleen in de Englischer Garten kan je fietsen. Ook erg leuk om te doen is een fietstour met een gids, die je mee neemt langs alle bezienswaardigheden van München. In 3 a 3,5 uur fiets je met een lokale, Engels sprekende gids langs alle hoogtepunten. Je bezoekt o.a. Köningsplatz, Maximilianstraße ( de bekende winkelstraat ), Englischer Garten, Hofgarten, het oude centrum en nog veel meer. Wanneer je deze tour boekt aan het begin van je stedentrip weet je meteen welke bezienswaardigheden München te bieden heeft, en kan je naderhand de leukste en mooiste dingen zelf op je gemak bezoeken. De gids beantwoordt graag al je vragen en kan je goede tips geven voor leuke cafés, restaurants en winkels.

🚴🏼‍♂️ BOEK HIER DE FIETSTOUR MÜNCHEN

9. Slot Nymphenburg

Slot Nymphenburg was vroeger de zomerresidentie van het Beierse hof en is gebouwd in 1664. Koning Ferdinand Maria gaf dit paleis cadeau aan zijn vrouw nadat zij een zoon, en troonopvolger, gebaard had. Trek gerust een hele dag uit om dit paleis te bezoeken, want naast het paleis zijn er nog veel meer bezienswaardigheden. Zo ligt er een groot park om het paleis heen waar zich nog 4 kleinere paleizen bevinden en is er het Marstallmuseum (museum van koetsen en sleeën). Er is een combiticket, maar je kunt ook een entreekaartje kopen voor alleen het slot, voor alleen de 4 parkpaleizen of voor alleen het Marstallmuseum. Het park zelf is gratis te bezoeken.

Slot Nymphenburg is een van de mooiste bezienswaardigheden van München

10. Olympia Park

Het Olympiapark, tegenwoordig een openbaar park, werd gebouwd voor de Zomerspelen van 1972. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte bezienswaardigheden van München. In het park vind je o.a. het Olympiastadion, de Olympiahalle, een zwembad, een ijssportcentrum en de Olympiatoren. De laatste twee waren al gebouwd voordat de beslissing viel om de Olympische Spelen in München te organiseren. Ook Sealife is te vinden in het park. Het Olympiastadion is voor €3,50 te bezoeken. Ook is het mogelijk om het stadion te bezoeken met een gids, een rondleiding te krijgen over het dak en zelfs om vanaf het dak te abseilen. Vind op de website van Olympia Park alle tickets en bijbehorende prijzen.

De Olympiatoren is een zendmast die ook toegankelijk is voor publiek. Het bovenste platform, dat 181 meter hoog is, kan bezocht worden en heeft zelfs een draairestaurant.

Vanaf de Olympiaberg heb je een fantastisch uitzicht, zie op de foto hieronder, op een groot deel van het Olympiapark.

Het Olympiapark, tegenwoordig een openbaar park, is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in München

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

4 Comments

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *