Stap in het historische hart van Lissabon en ontdek de betoverende wijk Belém. Gelegen aan de oevers van de majestueuze rivier de Taag, ademt Belém eeuwenoude geschiedenis en culturele pracht. Deze sfeervolle wijk, bezaaid met architecturale meesterwerken, neemt je mee op een reis terug in de tijd naar de glorieuze dagen van Portugese ontdekkingsreizen. Ontdek alle bezienswaardigheden van Belém, van de iconische Torre de Belém tot het indrukwekkende hiëronymietenklooster. Verlies jezelf in de charmante steegjes, wandel langs de schilderachtige rivieroever en proef de heerlijke Pastéis de Belém. Kom mee op een avontuurlijke ontdekkingstocht door deze adembenemende wijk, waar elke hoek een nieuw verhaal vertelt en de magie van het verleden nog altijd voelbaar is.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Lissabon

🛫 Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Lissabon

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Lissabon en vind de beste deal

🏨 Lekker makkelijk! Boek je vlucht en hotel naar Lissabon in één keer

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🏘️ Meer ideeën voor stedentrips in Portugal: Porto

🌎 Bekijk alle artikelen over Portugal

1. Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro dos Jerónimos is een heel bekende bezienswaardigheid in Belém. Het klooster werd gebouwd in de 16e eeuw en diende als een eerbetoon aan de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama, die in de nabijgelegen kerk begraven ligt. Het was ook bedoeld als een spiritueel rustoord voor de monniken van de Orde van Sint-Jerome. Het bouwwerk nam meer dan 50 jaar in beslag en getuigt van de grootsheid en pracht van die tijd. Het klooster heeft een indrukwekkende gevel met gedetailleerde versieringen en delicate stenen kantwerk. Een ander hoogtepunten is de kloostergang, die uit twee overwelfde verdiepingen bestaat. Het klooster is niet voor niets sinds 1983 erkend als UNESCO-werelderfgoed en absoluut een bezoek waard wanneer je in Lissabon bent.

🎫 Toegangskaartje voor het Jerónimos-klooster voor €10,-

🎫 Lisboa card: toegang tot 39 attracties + openbaar vervoer (vanaf €21,-)
–> (inclusief entree Mosteiro dos Jerónimos, Torre de Bélem en Museu Nacional dos Coches)

Een bekende bezienswaardigheid in Belém is het Mosteiro dos Jerónimos

2. De parken van Belém

Jardim Afonso de Albuquerque is genoemd naar de tweede gouverneur van Portugees-Indië. In het midden van het park staat een groot monument met een standbeeld van Afonso de Albuquerque. Het park staat bekend om zijn goed onderhouden gazons en ligt tegenover het Palácio Nacional de Belém, een 18e-eeuws paleis dat tegenwoordig dienst doet als verblijfplaats voor de president van Portugal. 

Jardim Vasco da Gama is een park dat vernoemd is naar de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. Met zijn weelderige gazons, mooie bloembedden en schaduwrijke bomen is het een ideale plek om te ontspannen en te wandelen. Dit park is ook een prima plek om te genieten van je Pastéis de Belém, want het park is maar een minuutje lopen vanaf de winkel. Ook voor diegene met kinderen is dit park interessant, want er is ook een speeltuintje te vinden.

Jardim da Praça do Império ligt tegenover het Mosteiro dos Jerónimos. Mijn tip om hier sowieso even doorheen te wandelen, want vanuit dit park kan je hele mooie foto’s maken van het klooster.

De drie bovenstaande parken liggen alle 3 naast elkaar en je kan zo van de ene naar de andere wandelen. Het laatste park dat ik hier noem ligt een stukje verderop en heet Jardim da Torre de Belém. De naam laat niet echt te raden over waar dit park ligt. In het park vind je een monument ter gedachtenis aan de heren Gago Coutinho en Sacadura Cabral, die de eerste oversteek van de Atlantische Oceaan in een watervliegtuig waagden.

3. Jardim Botânico Tropical

Een minder bekende bezienswaardigheid in Belém is het Jardim Botânico Tropical, een botanische tuin die gespecialiseerd is in tropische planten. De tuin werd opgericht in 1906 en heeft als doel het behoud en de studie van tropische plantensoorten te bevorderen. Bijzonder is de collectie van lauriersoorten, de inheemse soorten uit de Azoren en Madeira en ook de prachtige Washington palmenlaan. Naast pauwen en andere vogels, die los door de tuin lopen, kan je er ook eekhoorns en schildpadden tegen komen.

De entree is €5,- en een kaartje kan je ter plekke aan de kassa kopen. Met de Lisboa Card krijg je 10% korting. Het park is open van 10:00 tot 17:00 van 1 oktober t/m 31 maart en van 10:00 tot 20:00 van 1 april t/m 30 september. Alleen met kerst en op Nieuwjaarsdag is de botanische tuin gesloten.

🎫 LISBOA CARD KOPEN: IS HET JE GELD WAARD?

Een minder bekende bezienswaardigheid in Belém is het Jardim Botânico Tropical.

4. Pastéis de Belém proeven

Pastéis de Belém zijn heerlijke Portugese custardtaartjes die hun oorsprong vinden in de wijk Belém. Niet echt een bezienswaardigheid, maar volgens mij is een bezoek aan Belém niet compleet zonder te proeven van de authentieke Pastéis de Belém.

De Pastéis de Belém hebben een knapperige, boterachtige korst die is gevuld met een romige custardvulling. De vulling wordt gemaakt van eieren, suiker, melk en vanille en de taartjes worden bestrooid met poedersuiker en kaneel. Elk taartje wordt met de hand gemaakt en gebakken tot ze goudbruin en licht gekaramelliseerd zijn. Ze worden het best warm geserveerd, omdat de vulling dan zacht en romig is en de korst lekker knapperig.

Pastéis de Belém worden bereid volgens een geheim recept dat bewaakt wordt door de bakkerij in Belém. Je kan in de rest van Portugal ook dit soort taartjes eten, maar alleen bij de bakkerij in Belém mogen ze Pastéis de Belém heten. In de rest van Portugal heten ze Pastéis de Nata.

5. Torre de Belém

De Torre de Bélem is een verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag. Het is, samen met het klooster, de bekendste bezienswaardigheid van Belém. De toren werd in de 16e eeuw gebouwd als een verdedigingsfort en een symbool van de Portugese maritieme macht tijdens het tijdperk van ontdekkingen. De Torre de Belém is een prachtig voorbeeld van de Manuelstijl-architectuur, vanwege zijn rijk versierde gevels, gotische elementen en Moorse invloeden. Het bestaat uit verschillende verdiepingen, met elk een eigen kenmerk. Vanaf de top van de toren heb je een adembenemend uitzicht op de rivier en de omliggende omgeving.

In 1910 werd de Toren van Belém uitgeroepen tot nationaal monument, en in 1983 werd hij, samen met het nabijgelegen Mosteiro dos Jerónimos, toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

🎫 Toegangskaartje voor de Torre de Belém voor €9,-

🎫 Lisboa card: toegang tot 39 attracties + openbaar vervoer (vanaf €21,-)
–> (inclusief entree Mosteiro dos Jerónimos, Torre de Bélem en Museu Nacional dos Coches)

Een bekende bezienswaardigheid in Belém is de Torre de Belém.

6. Fietstocht van of naar Belém

Een leuke manier om de stad te leren kennen is via een fietstour, want deze gaat langs de meeste bezienswaardigheden van Belém en de rest van Lissabon. Bajabikes biedt fietstochten langs alle hoogtepunten van de stad aan met een Nederlands- of Engels sprekende gids. De Lissabon Fietstour begint om 9:30 in het centrum van Lissabon en eindigt 4 uur later in Belém. Daarnaast is er nog de Lissabon Middag Fietstocht die om 14:30 begint in Belém eindigt in het centrum van Lissabon. Deze fietstochten zijn voor bijna iedereen toegankelijk, want de route loopt of vlak of van boven naar beneden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je tegen een steile helling op omhoog hoeft te fietsen.

Deze fietstour gaat langs alle hoogtepunten van Belém, maar vergeet ook niet te informeren naar aanbevelingen voor cafés en restaurants. Zie de links in het roze kader hieronder voor meer informatie of om te boeken.

🎫 De Lissabon Highlights Fietstour; eindigt in Belém

🎫 De Lissabon Middag Fietstour; start in Belém

7. Padrão dos Descobrimentos

Het Monument der Ontdekkingen, is een eerbetoon aan de Portugese ontdekkingsreizigers uit de 15e en 16e eeuw. Zij speelden een cruciale rol in de maritieme ontdekkingsreizen en het tijdperk van ontdekkingen. Het monument is ontworpen in de vorm van een scheepsboeg en toont een imposante reeks beelden van beroemde ontdekkingsreizigers, zoals Hendrik de Zeevaarder, Vasco da Gama en Ferdinand Magellaan. Het 52 m hoge monument werd in 1960 gebouwd om de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder te herdenken, maar eert alle Portugese ontdekkingsreizigers. Maar het beeld van Hendrik de Zeevaarder staat prominent bovenaan het monument. Beklim de trap binnenin het monument, zodat je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de rivier en de omliggende omgeving.

8. Museu Nacional dos Coches

Een andere bijzonder bezienswaardigheid in Belém is het Nationaal Koetsmuseum. Het is een uniek museum dat gewijd is aan koninklijke koetsen en rijtuigen die dateren uit de 17e tot de 19e eeuw. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 50 prachtig bewaard gebleven koetsen. Het museum bestaat sinds 1905 en was eerst ondergebracht in de voormalige koninklijke rijschool, maar tegenwoordig staat het Nationaal Koetsmuseum op het terrein van het Koninklijk Paleis van Belém (Praça Afonso de Albuquerque). De koninklijke rijschool, die vroeger behoorde tot het Koninklijk Paleis van Belém, kan ook nog steeds bezocht worden. Er staan nog altijd enkele koetsen, maar hiervoor moet wel apart een ticket gekocht worden (€4,-).

🎫 Toegangskaartje voor Museu Nacional dos Coches voor €8,-

🎫 Lisboa card: toegang tot 39 attracties + openbaar vervoer (vanaf €21,-)
–> (inclusief entree Mosteiro dos Jerónimos, Torre de Bélem en Museu Nacional dos Coches)

Rechts van het Koninklijk Paleis van Belém (roze gebouw) vind je het koetsmuseum

9. Museu Coleção Berardo

Moderne kunstliefhebbers komen aan hun trekken in het Museu Coleção Berardo, want dit museum biedt bezoekers een boeiende en diverse kijk op de moderne kunstgeschiedenis. Het museum herbergt de privécollectie van de Portugese zakenman Joe Berardo, die een indrukwekkende verzameling moderne kunstwerken heeft samengesteld. Het museum toont een breed scala aan kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw, waaronder schilderijen, sculpturen, installaties en andere artistieke expressievormen. De collectie omvat werken van bekende kunstenaars zoals Picasso, Dalí, Warhol, Pollock en vele anderen.

👉🏼 13 LEUKE TIPS OM TE DOEN IN LISSABON

10. Ponte 25 de Abril

Deze bezienswaardigheid ligt eigenlijk niet in de wijk Belém, maar vanaf de 25 April-brug heb je een prachtig uitzicht over Belém. De 25 April-brug is een iconische hangbrug die de rivier de Taag overspant en de stad Lissabon verbindt met de wijk Almada. De brug is vernoemd naar de datum van de Anjerrevolutie in Portugal. Die vond plaats op 25 april 1974 en resulteerde in de val van het autoritaire regime. De Ponte 25 de Abril is een indrukwekkend staaltje techniek en een herkenbaar kenmerk van de skyline van Lissabon. Met een totale lengte van ongeveer 2,3 kilometer is het een van de langste hangbruggen in Europa. De brug heeft twee verdiepingen, waarvan de bovenste verdieping is gereserveerd voor wegverkeer en de onderste verdieping voor treinverkeer.

De 25 April-brug lijkt wel op de Golden Gate Bridge in San Francisco, want het zijn beiden felrode hangbruggen. De Ponte 25 de Abril en de Golden Gate Bridge hebben vergelijkbare ontwerpelementen, zoals de grote hoofdspanwijdte die de rivier overspant en de torens aan beide uiteinden van de brug. Er is ook één groot verschil, want de Golden Gate Bridge heeft slechts één verdieping en die dient voor wegverkeer.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *