Bij een bezoek aan Afrika denk je misschien niet meteen aan Oeganda, maar dit land wordt niet voor niets de parel van Afrika genoemd. Zelf was ik vooral onder de indruk van hoe begroeid Oeganda is. Het is een prachtig land om doorheen te rijden met zijn groene heuvels en vele theeplantages. Verder staat Oeganda natuurlijk bekend om de berggorilla’s, maar weet je dat je er bijvoorbeeld ook mooie safari’s kunt maken? Ontdek in dit artikel 10 mooie bezienswaardigheden van Oeganda.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Oeganda

🛫 Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Oeganda

📱 Altijd internet onderweg met een eSIM voor Oeganda

🦍 Ook Oeganda ontdekken? Boek een rondreis bij Sawadee, Koning Aap of Djoser

🐘 Lees hier alles over meer mijn gorilla trekking in Oeganda

🌎 Bekijk alle artikelen over Oeganda

📜 Visum Oeganda aanvragen

1. Bezoek Kampala

Kampala is de hoofdstad van Oeganda en echt super druk. Het verkeer in het centrum is een belevenis op zich. Iedereen rijdt door elkaar heen, er wandelen mensen op straat en regels lijken er niet te zijn. Met de auto kan je er uren over doen om van A naar B te komen. Kampala is niet echt een schitterende stad om doorheen te dwalen, maar er zijn zeker wel een paar leuke bezienswaardigheden te bezoeken. Zo vind je er het Uganda National Museum en de Uganda National Mosque (ook wel de Kadhafi Mosque genoemd). Vanaf de minaret heb je een geweldig 360 graden uitzicht over Kampala. Ook is het erg aan te raden om de Nakasero markt te bezoeken waar de lokalen iedere dag hun boodschappen doen.

2. Berggorilla trekking

Een gorilla trekking kan natuurlijk absoluut niet ontbreken tijdens je bezoek aan Oeganda. Je kunt deze trekking maken vanuit het Bwindi Impenetrable Forest National Park dat sinds 1994 op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vanwege de grote ecologische biodiversiteit. In dit park zijn, voor zover bekend, 35 gorilla families aanwezig en 17 daarvan zijn te bezoeken. Het park beslaat 321 m2 en heeft 4 verschillende ingangen. Let dus altijd goed op vanaf welke ingang jouw trekking begint. Afhankelijk van waar de berggorilla’s zich bevinden kan de wandeling zo’n 2 tot 8 uur duren. Hierbij kan het zijn dat je flink moet klimmen op gladde hellingen.

Zelf een permit regelen is niet zo gemakkelijk, dus het handigste is om dit te regelen via je reisorganisatie. Zelf had ik een 3-weekse rondreis geboekt bij Sawadee, maar er zijn ook verschillende bureaus die vanuit de grote steden meerdaagse trekkingen aanbieden. Ik vond de gorilla trekking één van de mooiste dingen die ik ooit gedaan heb, maar bedenk wel dat een gorilla trekking permit $600,- kost en daar bovenop komen nog je overnachtingen, vervoer en gids.

Lees hier meer over mijn ervaring tijdens de gorilla trekking

3. Chimpansee trekking

Een goed alternatief voor de dure gorilla trekking is de chimpansee trekking. Een permit voor deze trekking kost namelijk “maar” $200,-. Je kunt natuurlijk ook voor de volledige ervaring gaan en ze, zoals mij, gewoon allebei doen. De chimpansee trekkingen kunnen gedaan worden in het Kibale Forest National Park. Met een ranger en maximaal 6 bezoekers wandel je het bos in op zoek naar de chimpansees. Het is wat heuvelachtig in het bos, maar de trekking is niet erg zwaar. De minimum leeftijd om mee te mogen is 13 jaar.

Ook leuk om te doen in Oeganda: een chimpansee trekking
Ook leuk om te doen in Oeganda: een chimpansee trekking

4. Ngamba Island chimpansee opvangcentrum

Een andere manier om de chimpansees te zien is door het opvangcentrum op Ngamba Island te bezoeken. De chimpansees die hier opgevangen worden zijn slachtoffer geweest van stropers, dierenhandel of ander menselijk handelen. Er wonen ongeveer 50 chimpansees op een semi-natuurlijke manier. Dat wil zeggen dat ze opgevangen worden in een groot bos waar ze vrij rond kunnen lopen, maar ze worden wel iedere dag op hetzelfde tijdstip gevoed. Dit duurt ongeveer een kwartier en tijdens dit kwartier zijn de chimpansees dan zichtbaar voor bezoekers. Het is vele malen mooier om de chimpansees tijdens een trekking te zien, maar door een bezoek te brengen help je wel mee aan een veilige opvang te bieden voor chimpansees in nood en ondersteun je lokale dorpen door het bieden van werkgelegenheid.

5. Bezoek aan Jinja

Vanuit Jinja is het mogelijk om met een boot naar de bron van de Nijl te varen. Tijdens deze cruise op de nijl kan je ook vele verschillende vogels spotten langs de groene oevers. Ook kan je vanuit Jinja verschillende activiteiten ondernemen, zoals raften, kanoën, paardrijden, quad rijden en bungee jumpen.

6. Hiken langs watervallen bij de Sipi Falls

In het oosten van Oeganda zijn minder bezienswaardigheden dan in het westen, maar als je de tijd hebt is een bezoek aan de Sipi Falls absoluut de moeite waard. Dit gebied bestaat uit drie indrukwekkende watervallen die samen de Sipi Falls vormen. Wij hebben samen met een lokale gids een prachtige wandeling gemaakt langs alle watervallen. Via een pad dat achter het postkantoor van Sipi begint zijn we tot onderaan de laagste waterval afgedaald. Het begin van dit pad is echter wel stijl en glad en ik was blij dat de gids me af en toe een handje kon geven. Eenmaal bij de waterval klommen we via een ander pad het dal weer uit en hadden we eenmaal boven een geweldig uitzicht over deze waterval. Vanaf zijn we verder omhoog geklommen naar de andere twee watervallen. Ik vond echter de eerste beklimming wel het pittigst.

Prachtige bezienswaardigheid in Oeganda: de Sipi Falls
Prachtige bezienswaardigheid in Oeganda: de Sipi Falls

7. Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls National Park is het grootste wildpark van Oeganda en een hele goede keuze voor een safari. Dwars door het park loopt de Witte Nijl en ten noorden daarvan, in de wat drogere savannes, leven namelijk o.a. olifanten, giraffen, buffels, verschillende soorten antilopen, hartebeesten, leeuwen, jakhalzen, hyena’s en luipaarden. Ook vind je er een enorm aantal tropische vogelsoorten.

Wij hebben in het park ook een bootsafari gemaakt naar de Murchison Falls, de watervallen waarnaar het park genoemd is. Tijdens de bootsafari heb je veel kans op het zien van nijlpaarden en kan je langs de oever ook krokodillen, olifanten en buffels tegenkomen.

Na de game drive en de boot safari zijn we nog naar de watervallen toegereden om die van bovenaf te kunnen bekijken. Er lopen allerlei wandelpaden vanaf de parkeerplaats langs de watervallen, zodat je ze zowel van bovenaf als van onderaf kunt bekijken. Het is helaas wel weer een hele klim terug naar boven.

Murchison Falls National Park is het grootste wildpark van Oeganda en een goede keuze voor een safari
Murchison Falls National Park is het grootste wildpark van Oeganda en een goede keuze voor een safari

8. Queen Elizabeth National Park

Het Queen Elizabeth National Park is een ander wildpark in Oeganda waar je safari’s kunt doen. Het is het meest wildrijke park van Oeganda, maar wij kwamen veel meer dieren tegen in Murchison Falls National Park. Maar natuurlijk moet je met dieren spotten altijd geluk hebben. Het Queen Elizabeth National Park ligt tussen Bwindi en Kibale Forest in en is dus vaak wel makkelijk in te plannen in je reis. Je kunt er grote kuddes olifanten tegenkomen en verder veel dezelfde dieren als bij Murchison Falls. In het zuidelijk deel van het park kan je leeuwen tegenkomen die bovenin een boom liggen te chillen, wat erg ongebruikelijk is voor leeuwen.

Ook hier hebben wij een boot safari gemaakt, namelijk over het Kazingakanaal. Tijdens de boottocht zagen we heel veel nijlpaarden. Ook zagen we heel veel vogels, zoals pelikanen, visarenden, ijsvogels en aalscholvers.

9. Lake Mburo National Park

Lake Mburo is het kleinste wildpark van Oeganda. Hier kom je, behalve het luipaard, geen katachtigen tegen, maar dit is wel het enige park in Oeganda waarbij je tijdens een safari zebra’s tegen kunt komen. Ook is de kans groot om impala’s te zien en is er een kleine kans dat je een elandantilope tegen komt. Ook bijzonder is dat dit het enige wildpark in Oeganda is waar je wandelsafari’s kunt doen.

Lake Mburo is het enige park in Oeganda waarbij je tijdens een safari zebra's tegen kunt komen
Lake Mburo is het enige park in Oeganda waarbij je tijdens een safari zebra’s tegen kunt komen

10. Entebbe

Het Internationale vliegveld van Oeganda ligt in Entebbe, de voormalige hoofdstad. Grote kans dus dat je de eerste of laatste dagen van je vakantie in Oeganda in Entebbe doorbrengt. Gelukkig is dat helemaal geen straf, want er is genoeg in en rond Entebbe. Zo kan je de Botanische Tuinen bezoeken waar je heerlijk rond kunt lopen. Maar je kan er bijvoorbeeld ook vogels spotten met een gids of lekker wat drinken aan een terras aan het Victoriameer. Ook is er een overdekt winkelcentrum waarin bovenin een bioscoop aanwezig is. Vanuit Entebbe kan je ook het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary bezoeken of een Shoebill Tour boeken. De Shoebill, in het Nederlands de Schoenbekooievaar, is een bedreigde vogelsoort die alleen in enkele landen in Afrika voorkomt. Ook kan je een mooie boottocht op het Victoriameer maken, terwijl je geniet van een zonsondergang.

Altijd internet onderweg

Het kan heel fijn zijn om even offline te zijn, maar soms heb je gewoon internet nodig. Zelf maak ik in het buitenland graag gebruik van een eSim’s van Airalo. Een eSim is een digitale simkaart i.p.v een fysieke kaart, dus een simkaart die je kunt downloaden. Je telefoon moet hier wel geschikt voor zijn. Check hier of je Android-apparaat eSim ondersteunt en hier of je iOS-apparaat eSim ondersteunt. Mocht je ook graag een eSim van Airalo gebruiken, dan mag ik jullie een kortingscode aanbieden.

Nieuwe gebruikers 15% korting: NEWTOAIRALO15 (algemene voorwaarden)
Heb je al een account 10% korting: AIRALOESIM10 (algemene voorwaarden)

📱 Check hier de beschikbare eSim kaarten van Airalo voor Oeganda

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

7 Comments

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *