Hamburg is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is gemakkelijk te bereiken binnen een dag met de trein of de bus en dat kan ook nog eens voor weinig geld. Maar je kan er natuurlijk ook heen vliegen als je wilt. Met het vele water en de mooie parken is het een heerlijke stad om te wandelen of te fietsen. Maar wat is er verder nog allemaal te doen in Hamburg? Vind hier 10 leuke bezienswaardigheden in Hamburg om te zien of te doen.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Hamburg

🚂 Ga met de trein naar Hamburg

🚌 Reis voordelig met de bus naar Hamburg

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Hamburg en vind de beste deal

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🚶🏼 Leuke stadswandeling door Hamburg

🏘 Meer ideeën voor stedentrips in Duitsland: München, Lübeck

🌎 Bekijk alle artikelen over Duitsland

1. Hamburger Rathaus

Het indrukwekkende stadhuis van Hamburg is eind van de 19de eeuw gebouwd. De voorkant is 113 meter lang en precies in het midden staat een 112 meter hoge klokkentoren. Deze toren verdeeld het gebouw in 2 gelijke delen. De zalen van het stadhuis met ornamenten zijn echt een bezoek waard. In totaal zijn er in totaal wel 647 kamers, waarvan ik de Grote Feestzaal, de Keizerzaal en de Burgerzaal de mooiste vind. Het stadhuis is open voor publiek, dus je kunt een kijkje binnen nemen. Er zijn Engelstalige rondleidingen met gids (€5,-) om 11:15, 1:15 en 3:15 op de dagen genoemd op de website. Het is niet mogelijk om voor deze rondleidingen een reservering te maken.

Informatie over rondleidingen in het Hamburger Rathaus

2. Sint-Michielskerk

De Sint-Michielskerk is het symbool van Hamburg en wordt ook wel liefkozend “der Michel” genoemd. Vanaf de 132 meter hoge toren heb je een schitterend uitzicht over Hamburg. Er is een lift aanwezig, maar je kunt ook de trap naar boven nemen. Dit is niet alleen een sportiever alternatief, je kunt dan ook het mechanisme van de grote kerkklok (diameter van 8 meter) bekijken. Wanneer je een combinatieticket koopt is het mogelijk om ’s avonds nog een keer naar boven te gaan om Hamburg bij nacht te zien.

Bekendste bezienswaardigheid en symbool van Hamburg: de Sint-Michielskerk. De toren beklimmen is zeker iets wat je moet doen wanneer je in Hamburg bent.

3. Planten un Blomen

Planten un Blomen is een groot openbaar park in het hart van Hamburg dat verschillende attracties en bezienswaardigheden biedt. Het beslaat wel een oppervlakte van ongeveer 47 hectare. Een opvallende bezienswaardigheid is de Japanse tuin. Deze tuin is ontworpen door de Japanse landschapsarchitect Yoshikuni Araki en is momenteel de grootste Japanse tuin in Europa. Ook leuk is het theehuis waar je een echte theeceremonie mee kunt maken.

Planten un Blomen heeft ook een kassencomplex met tropische planten en exotische bloemen, evenals een rozentuin met meer dan 300 verschillende soorten rozen. In de winter is er een kunstijsbaan en zomers is er elke avond een lichtshow te zien bij het meer in het noordelijkste deel va het park. Ik vind het een geweldig park om te ontspannen, te genieten van de natuur en om culturele evenementen bij te wonen.

Planten un Blomen is een groot openbaar park in het hart van Hamburg dat verschillende attracties en bezienswaardigheden biedt.

4. Hafencity

Hafencity zijn de oude havens van Hamburg, maar tegenwoordig vind je er galeries, restaurants, terrassen en mooie parken. Het pronkstuk van Hafencity is het concertgebouw Elbphilharmonie. Het is een ultramodern glazen gedeelte met een golvend dak dat gebouwd is bovenop een oud pakhuis. Er loopt een platform rondom het gebouw dat gratis te bezoeken is en waarvandaan je een mooi uitzicht hebt. In Hafencity vind je ook het Maritiem Museum dat zeker een bezoek waard is. Verder vind je er het Unileverhaus, de luxe woontoren Marco Polo Tower en natuurlijk Speicherstadt. Speicherstadt is een prachtig complex van pakhuizen en is bijzonder genoeg om zijn eigen hoofdstukje te verdienen.

5. Echt doen in Hamburg: wandelen door Speicherstadt

Speicherstadt is dus een onderdeel van Hafencity, maar is het zeker waard om apart vermeld te worden. Deze wijk bestaat alleen maar uit oude pakhuizen die tussen 1883 en 1927 werden gebouwd. Het is een van de grootste intacte historische gehelen van havenmagazijnen in de wereld. Sinds juli 2015 is Speicherstadt zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het is een prachtige wijk om doorheen te wandelen en de pakhuizen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt als opslagplaats voor handelsgoederen. Ik vind dit een van de mooiste bezienswaardigheden in Hamburg.

Echt doen in Hamburg: wandelen door Speicherstadt

6. Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai

Dit was ooit een grote kerk in het centrum van Hamburg. De kerk is door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en nooit meer terug opgebouwd. De 147 meter hoge Nikolaiturm staat nog overeind en fungeert nu als monument ter gedachtenis aan de verschrikkingen van de oorlog. Er is een glazen lift in de toren waarmee je naar een 76 meter hoog uitzichtplatform kunt. In een deel van de kelder is nu een museum gevestigd over de geschiedenis van deze plek. De focus ligt voornamelijk op de Tweede Wereldoorlog.

7. Landungsbrücken

De Landungsbrücken waren vroeger een aanlegsteiger voor stoomboten, maar tegenwoordig is het een van de belangrijke bezienswaardigheden van Hamburg. De aanlegstijger bestaat uit een verzameling drijvende platformen van 700 meter lang. Vanaf de Landungsbrücken vertrekken rondvaartboten die door de haven en door Speicherstadt varen. Ook vertrekken er veerponten en daarom is dit ook de plek waar de lijnen van de trein en de metro bij elkaar komen, zodat je gemakkelijk kunt overstappen.

De Landungsbrücken waren vroeger een aanlegsteiger voor stoomboten, maar tegenwoordig is het een van de belangrijke bezienswaardigheden van Hamburg.

8. De Alte Elbetunnel

De Alte Elbetunnel heet eigenlijk officieel de St. Pauli-Elbtunnel en ligt vlak bij de Landungsbrücken. Bij het gebouwtje met de kopergroene koepel vind je de ingang van de tunnel. De tunnel is aan het begin van de 20ste eeuw gemaakt om het verkeer door te leiden tussen het centrum van Hamburg en de havens aan de zuidelijke oever van de rivier. De tunnel is 426 meter lang en 24 meter diep en schepen met een diepgang van meer dan 10 meter kunnen er niet overheen varen. Er zijn zowel trappen als liften waarmee je de tunnel kunt bereiken. Ook auto’s kunnen met de lift naar beneden en boven gebracht worden, maar alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 8 uur en 18 uur. Eenmaal aan de overkant heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Hamburg.

9. Aussichtpunkt auf dem Stintfang

Vanaf de dikke muren van het Aussichtpunkt auf dem Stintfang die het terrein omgeven geniet je van het uitzicht over de haven en de Landungsbrücken. Je komt er wanneer je bij het U-Bahn/S-Bahn station rechts de groene trappen op gaat, dan de brug over en aan de linkerkant verder omhoog. Vanaf het uitzichtpunt heb je zicht op veel van de bezienswaardigheden van Hamburg, zoals het concertgebouw, de Landungsbrücken en de haven.

10. Fietstocht langs de bezienswaardigheden van Hamburg

Hamburg is een ideale fietsstad, want het is een vlakke stad met veel fietspaden. Wanneer je een fiets huurt kan je heerlijk fietsen langs de Elbe of rondom het Outer en inner Alster meer. Maar je kan ook een fietstour maken en langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Hamburg fietsen met een gids. De tour duurt ongeveer 3 a 3,5 uur en bij alle bezienswaardigheden wordt gestopt, zodat de gids iets kan vertellen en je foto’s kunt maken. De gids woont zelf in Hamburg en kan je vaak ook leuke restaurants, bars en winkels aanbevelen. Doe dit aan het begin van je stedentrip, zodat je daarna nog tijd hebt om de leukste bezienswaardigheden op eigen gelegenheid te gaan bekijken

BOEK HIER JE HAMBURG FIETSTOUR

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *