Natuurkampeerterrein Ruigenhoek
Afgelopen weekend stond ik met mijn tentje op natuurkampeerterrein Ruigenhoek, een camping vlak onder de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik wilde mijn oude 2-persoons tent verkopen, maar moest er nog wat foto’s van maken. Dat kan natuurlijk best op een veldje dicht bij huis, maar dat kan ook veel leuker. Dus besloot ik een lang weekend op fietsafstand van Rijnsburg te gaan kamperen. Ik zocht een camping die niet al te duur was en vanaf waar ik leuk kon wandelen of fietsen. Toen kwam ik uit bij deze plek, vlak bij mijn favoriete wandelgebied. Ik vond het er zo leuk dat ik besloten heb er een stukje over te schrijven.
Deze natuurcamping ligt nog net in Zuid Holland, ten noorden van Noordwijkerhout en direct onder de Amsterdamse Waterleidingduinen. De camping is geopend vanaf 1 april t/m 31 oktober en tenten, vouwwagens, caravans en campers (geen tandemassers en max. lengte 7.00m) zijn er welkom. Er is alleen elektriciteit aanwezig op het caravan / camper veld. De auto dient geparkeerd te worden op het parkeerterrein bij de ingang. Auto’s mogen alleen het terrein op rijden bij aankomst of vertrek met een vouwwagen of caravan. Wanneer je met een camper komt mag je ook alleen op de dag van aankomst of vertrek het terrein op rijden. Je kunt je camper dus niet tijdens je verblijf gebruiken als vervoermiddel.
Het sanitaire gebouw was heel schoon en verwarmd. Je kan er gratis warm douchen en er is toiletpapier aanwezig. Afwassen is wel buiten aan de achterzijde van het gebouw.
Wat zijn natuurkampeerterreinen
Natuurkampeerterreinen zijn campings die midden in of vlak bij de natuur liggen. Het is er lekker rustig en door de ruime plekken heb je er veel privacy. Ook is er veel aandacht voor milieu, natuur en duurzaamheid. De voorzieningen zijn er prima, maar vaak wel eenvoudig. Entertainment is er in de vorm van een kleine speelplaats of een zandbak. Ook de sanitaire gebouwen zijn eenvoudig, maar schoon en op één terrein na kan je overal warm douchen.
Om op een natuurkampeerterrein te mogen kamperen dien je in het bezit te zijn van een natuurkampeerkaart. Deze kan je eenmalig aanschaffen (€15,95) en de kaart is dan één kalenderjaar geldig. Of je sluit een abonnement af (€14,50) en dan krijg je de kaart ieder jaar automatisch thuis gestuurd. Met de natuurkampeerkaart kan je op 133 terreinen door heel Nederland terecht. Je kan er voor kiezen om bij de natuurkampeerkaart het groene boekje gratis mee te laten sturen. In het groene boekje staan alle natuurkampeerterreinen overzichtelijk op een rijtje. Wanneer je alleen de kaart besteld (milieuvriendelijker) kan je de terreinen ook vinden op de website of in de Kamperen app. Per volledig gezin (of per gezelschap van maximaal 4 personen) heb je één natuurkampeerkaart nodig.
Een goede voorbereiding voor je kampeer vakantie
📚 Op een natuurkampeerterrein kamperen? Koop de natuurkampeerkaart 2022 hier
🛏 Dikte van 6 tot 9 cm en toch compact! Comfortabele lichtgewicht slaapmatten
🎒 Handige kampeerspullen voor lichtgewicht kamperen
🍳 Zelf koken op de camping? Lees hier alles over een lichtgewicht kookset
⛺ Backpacken of een fietsvakantie? Bekijk deze lichtgewicht trekkerstent
🚴🏼♂️ Fietsvakantie? Deze fietstassen voor een fietsvakantie zijn van goede kwaliteit en niet duur
Voorzieningen op natuurkampeerterrein Ruigenhoek
Er zijn hier meer voorzieningen aanwezig dan ik had gelezen op de website. In het gebouw “De Nachtegaal” staan twee koelkasten voor gebruik door kampeerders. Deze zagen er heel schoon uit van binnen en er hing ook een briefje dat wekelijks de spullen weg gehaald worden waar niks op staat of wat er over datum is. Er is daar ook een mogelijkheid om de laptop, mobiel, tablet, accu’s, batterijen of powerbank op te laden. Ik zag er ook wat spulletjes liggen, zoals opvouwbare stoeltjes, die je mag gebruiken. Ik denk dat het spullen zijn die zijn achtergelaten door kampeerders. In hetzelfde gebouw staat ook een picknicker en er ligt wat speelgoed. Kinderen kunnen hier dus binnen spelen bij slecht weer. Het is een klein gebouw, dus het is niet zo dat iedereen gezellig daar kan bivakkeren als het regent.
Naast de Nachtegaal is nog een gebouw aanwezig waar je bolderkarren en/of kleine houten tafeltjes/onderzetters kunt vinden. Deze tafeltjes mag je mee nemen naar je tent. Hierop kan je je warme pannen zetten, zodat het gras niet beschadigd. Ze zijn ook prima te gebruiken om je gasfles op te zetten tijdens het koken, zodat die stabiel staat. Ik vond het zelf heel fijn dat ze aanwezig waren (voor mijn borrelplank, zie foto hieronder). Heel simpel, maar net een beetje meer luxe voor de eenvoudige kampeerder. Er staan trouwens ook verspreid over het hele terrein picknicktafels waar iedereen gebruik van kan maken. Omdat je niet met je auto het terrein op mag wanneer je met de tent komt zijn er grote bolderkarren aanwezig om je spullen te vervoeren van de auto naar de kampeerplek, en omgekeerd natuurlijk. Heel leuk!
Camping Amsterdamse Waterleidingduinen
Wat mij dus aantrok is dat de camping zo dicht bij de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) ligt. Dat is één van mijn favoriete wandelgebieden en je kan er ook fantastisch damherten fotograferen. Het is vanaf mijn woning een uur fietsen naar de dichtstbijzijnde ingang van het AWD, en omdat ik niet in het bezit ben van een auto, kom ik er helaas niet zo vaak. Ik had gezien via Google Maps dat deze ingang op 20 minuten wandelen vanaf de camping lag, maar het bleek zelfs nog veel beter. Er is een toegang tot het gebied direct achter het terrein. Een toegangskaartje voor 1 dag kost 1,50 en kan je online kopen. Voor een tientje koop je een jaarabonnement. Beide tickets zijn geldig vanaf de dag van aankoop en worden direct als pdf naar je gemaild en kan je dus laten zien vanaf je mobiel.
Wat ook wel leuk is, is dat de wandelroute “Duinverhalen” achterlangs natuurkampeerterrein Ruigenhoek loopt en je die dus direct na binnenkomst op kunt pikken. Deze heb ik de eerste dag dat ik er was gewandeld en de tweede dag ben ik langs het Oosterkanaal gewandeld tot vlak bij ingang Panneland. Wat ik zo leuk vind aan het wandelen in het AWD is dat het landschap zo afwisselend is, het ene moment loop je door een dicht bos en het volgende moment over een zanderige grasvlakte. En natuurlijk is de kans om damherten tegen te komen heel groot. Die vind je overal in het gebied. Ook is er een kans dat je een vos tegen komt en leven er veel vogels en insecten. Hieronder enkele foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn wandelingen.
Ik kom zeker nog eens terug
Ik weet zeker dat ik vanaf nu hier vaker kom kamperen. Het is voor mij op fietsafstand, dus ik kan er gemakkelijk een weekendje naar toe. Ik kom graag in de Amsterdamse Waterleidingduinen om te fotograferen en natuurkampeerterrein Ruigenhoek is daar een prima uitvalsbasis voor. Wat is nou gemakkelijker dan kamperen op een camping pal onder de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vanaf het terrein is ook nog mogelijk om naar de ingangen bij Vogelenzang te fietsen om daar te gaan wandelen. Jullie zien me zeker nog een keer terug!
Oh wat super leuk deze camping. Kom vaker in de Waterleidingduinen maar de camping kende ik nog niet. Ga ik eens uitproberen in de lente met mijn zus samen. Dank je wel voor de tip!
Bedankt voor je enthousiaste reactie! Ik hoop jij en je zus het op de camping net zo naar jullie zin hebben als ik het er had. Sowieso zijn de Waterleidingduinen eigenlijk altijd leuk om te wandelen.
Wat een ontzettend fijn kampeerterrein. Ik heb hier nog wel eens gewandeld toen ik nog in Zandvoort woonde. Echt geweldig daar.
Ik vind het echt een heel leuk wandelgebied. Bij de ingang Zandvoort ben ik een paar keer geweest en dat vind ik ook een heel mooi stukje. In de zomer fiets ik vaak om de Waterleidingduinen heen. Door de duinen vanaf Katwijk naar Zandvoort en dan om het AWD heen terug naar Katwijk, mooie route is dat.