Ik heb onlangs de lichtgewicht trekkerstent Nomad Jade 2 tent aangeschaft voor mijn vakantie in Zuid-Limburg. Daar wil ik de Dutch Mountain Trail gaan wandelen en daarvoor had ik dus een lichtgewicht 2-persoons tent nodig. De tent die ik had woog ruim drie kilo en dus ben ik op zoek gegaan naar een betaalbare lichtere variant en dat werd de Nomad Jade 2. Er zijn zeker weten nog minder zware tenten te vinden, maar ik heb gezocht in de prijscategorie van 400 à 500 euro en dan is 1,5 kilo wel een van de lichtste tenten die je tegen komt. Je kan natuurlijk overwegen om een 1-persoons tent aan te schaffen. Maar vaak scheelt het gewicht en de prijs van een 1- of 2-persoonstent van hetzelfde merk niet gek veel. In een lichtgewicht 2-persoonstent heb je net wat meer ruimte voor jezelf en je spullen.

Na een beetje googelen kwam ik uit op de volgende lichtgewicht 2-persoons tenten: MSR Hubba Hubba, de NEMO Dragonfly Bikepack en de Nomad Jade 2. Dit zijn alle allemaal 3-seizoenen tenten. Dat betekend dat ze goed beschermen tegen slecht weer als wind en regen. Voor goede bescherming tijdens zware stormen en sneeuwval heb je een 4-seizoenen tent nodig. Deze zijn gemaakt van steviger materiaal en wegen normaal gesproken meer dan een 3-seizoenen tent. Belangrijke punten om op te letten waren voor mij: gewicht, prijs, waterkolom buitentent, waterkolom bodem, afmetingen binnentent en de afmetingen van de ingepakte tent.

Een goede voorbereiding voor je volgende kampeertrip

⛺ De lichtgewicht 2-persoons tent Nomad Jade 2 tent bestel je bij Bever
🎒 Handige kampeerspullen voor lichtgewicht kamperen
🛏 Dikte van 6 tot 9 cm en toch compact! Comfortabele lichtgewicht slaapmatten
🎡 Een gezellig dagje uit? Bezoek één van de leukste pretparken van Nederland
🍳 Zelf koken op de camping? Lees hier alles over een lichtgewicht kookset
🚴🏼‍♂️ Fietsvakantie? Deze fietstassen voor een fietsvakantie zijn van goede kwaliteit en niet duur
🏕 Natuurkampeerterrein Ruigenhoek, camping aan de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wat zegt de waterkolom over een tent

De waterkolom zegt iets over de waterdichtheid van een tent. Hoe groter het getal dat wordt weergegeven, hoe meer waterdicht de tent is. De waterkolom geeft aan hoeveel mm water er per cm2 op het doek kan staan voordat het materiaal doorlekt. Op een tentdoek of een grondzeil wordt een (doorzichtige) kolom gezet die langzaam wordt gevuld met water. Naarmate er meer water in de kolom komt, wordt de druk op de onderlaag groter. Uiteindelijk zal door de druk het materiaal gaan doorlekken. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt.

In principe wordt een tent waterdicht genoemd vanaf een waterkolom van 800 mm, maar in de praktijk kan gezegd worden dat een tent met een waterkolom van 2000 mm ook bij een langere regenbui waterdicht blijft. En omdat een tentdoek nou eenmaal slijt wordt aangeraden een tent te kopen met een waterkolom van minimaal 3000 mm. De bodem, ofwel grondzeil, van een tent staat vaker onder druk doordat je daar op zit of op slaapt. Voor de bodem van een tent wordt daarom een minimale waterkolom van 5000 mm aangeraden. Ik heb mijn informatie uit dit artikel gehaald en daar kun je er ook meer over lezen: https://www.dewitschijndel.nl/waterkolom/

De verschillen per lichtgewicht 2-persoons tent op een rijtje

SpecificatiesMSR
Hubba Hubba NX
NEMO
Dragonfly Bikepack
Nomad
Jade 2
Gewicht (gr)172016001590
Prijs€629,95€569,95€599,99
Waterkolom buitentent (mm)120012003000
Waterkolom bodem (mm)300030005000
l x b x h (cm)213 x 127 x 100224 x 127 x 100218 x 123 x 100
Pakmaat (cm)46 x 1537 x 1642 x 11

Op het eerste gezicht zit er niet gek veel verschil tussen de tentjes. De MRS Hubba Hubba NX is één van de meest verkochte lichtgewicht trekkerstenten voor 2 personen. Hij viel voor mij af omdat hij zwaarder is, een kleinere waterkolom heeft en een grotere pakmaat dan de Nomad Jade 2. De NEMO Dragonfly Bikepack is speciaal ontworpen voor lichtgewicht kamperen met de fiets. Het is met zijn unieke functies een interessante tent. Een aantal van deze functies zijn riemen aan de draagtas waarmee je de tent aan je stuur kunt bevestigen, een Landing Zone (een kuip waarin je spullen op kunt bergen) in de voortent en een gordelketting boven de deur voor het drogen van kleding. Ik ben best gevoelig voor dit soort dingen, dus tussen deze twee tenten heb ik wel even getwijfeld.

Uiteindelijk tentkeuze werd de lichtgewicht trekkerstent Nomad Jade 2. Hier opgezet zonder scheerlijnen met alleen 2 haringen om de deuren van de buitentent vast te zetten
Uiteindelijk de lichtgewicht trekkerstent Nomad Jade 2 gekozen om te kamperen onderweg. Hier opgezet zonder scheerlijnen met alleen 2 haringen om de deuren van de buitentent vast te zetten

Het is uiteindelijk toch de lichtgewicht trekkerstent Nomad Jade 2 geworden aangezien deze een aanzienlijk grotere waterkolom heeft. Hoewel ik echt wel onder de indruk ben van de NEMO Dragonfly Bikepack kan ik ook wel een vuilniszak in de voortent leggen voor het droog opbergen van spullen. Of mijn tentje met andere riemen bevestigen aan mijn stuur als ik zou willen. Ik ga vaak lichtgewicht kamperen en wil de tent ook kunnen gebruiken in het voor- en najaar, dus voor mij is de waterdichtheid van een tent erg belangrijk.

Wat meer informatie over de Nomad Jade 2

Het volledige pakket bestaat uit een buitentent, een binnentent, een aluminium stokkenset, 8 scheerlijnen, 10 aluminium haringen en een gebruiksaanwijzing. Er zitten 4 groene scheerlijnen al bevestigd aan de tent (zie foto) en er worden nog 4 roze scheerlijnen los bij geleverd. Je kan de binnentent op iedere hoek met een haring vast zetten, voor iedere deur heb je een haring nodig en de laatste 4 haringen kan je dan gebruiken voor de 4 groene scheerlijnen. Als je meer scheerlijnen wilt zetten, zal je zelf meer haringen mee moeten nemen. De meegeleverde haringen zijn heel licht van gewicht, maar toch sterk. Ik kon ze zonder te verbuigen in harde, droge grond slaan. Aan de haringen zit een lus bevestigd waarmee je ze gemakkelijk weer uit de grond trekt.

De lichtgewicht trekkerstent is diagonaal symmetrisch, aan beide deuren is de ingang links. Achter de rechtse deurflap kan je dan nog wat spullen opbergen. In de binnentent zitten 2 opbergvakken waarin je maximaal 5 kilo aan spullen kan opbergen. De opbergvakken bevinden zich schuin tegenover elkaar aan de deurzijden. Bovenin de binnentent zit een haakje waaraan je een lamp op kunt hangen. Zowel de deuren van de buiten- als van de binnentent kan je oprollen en met een lusje vast zetten, zodat ze open blijven staan. De binnentent is op zichzelf staand. Je kan hem dus opzetten zonder de buitentent wanneer je graag “buiten” slaapt onder de sterren.

De binnentent van deze lichtgewicht trekkerstent

Het opzetten van deze tent is heel erg eenvoudig. Bij de eerste keer opzetten zijn alleen de tentstokken even lastig. Na één keer opzetten weet je hoe het werkt en is het geen probleem meer. Er is 1 lange witte stok en 2 kortere zwarte stokken. Deze zitten allemaal aan elkaar bevestigd met een soort draaimechanisme. De eerste keer is het dus een beetje puzzelen hoe je de tentstokken precies moet draaien en neerleggen. De tentstokken klik je eenvoudig in de zwarte voetjes aan de hoeken van de binnentent.

De segmenten van de tentstokken van de lichtgewicht trekkerstent Nomad Jade 2 zijn 43 cm lang. Ideaal voor een lichtgewicht 2-persoons tent
De segmenten van de tentstokken van deze lichtgewicht 2-persoons tent zijn 43 cm lang

Daarna kan je de binnentent ophangen aan de stokken. Aan de binnentent zitten zwarte en witte haakjes waarmee je de binnentent aan de tentstokken kunt bevestigen. De witte haakjes moeten aan de witte stok en de zwarte haakjes aan de zwarte stok. Let daar al op wanneer je de stokken gaat vast klikken in de voetjes. De zwarte stokken zijn half zwevende stokken en het uiteinde gaat door een plastic ring. Hiermee buig je ze wat naar beneden. Wanneer je ze niet door de lus duwt blijven ze omhoog steken. Je kan eventueel de binnentent vast zetten met een haring op iedere hoek. Ik heb dat bij mooi weer niet altijd gedaan.

De buitentent van deze lichtgewicht trekkerstent

Daarna kan je de buitentent over de binnentent leggen. Deze heeft aan de binnenzijde lusjes van klittenband die je eventueel om de stokken kunt doen zodat de buitentent op zijn plaats blijft zitten. Er zitten ook weer plastic ringen aan de binnenzijde van de buitentent om de zwevende zijde van de zwarte stokken doorheen te steken. Op de hoeken van de buitentent zitten haken die je aan de voetjes op de hoeken van de binnentent moet bevestigen. Aan de haken zit een band die je eventueel aan kunt trekken om de buitentent extra aan te spannen. Begin bij het opzetten altijd met de band in de meest ontspannen positie. Als laatste kan je dan nog de scheerlijnen vast maken met haringen. Zet ook de ventilatiepanelen open om condensvorming aan de binnenkant van de buitentent tegen te gaan.

Wanneer je regen of onweer verwacht, let er dan op dat de buitentent de binnentent niet raakt. Dit doe je dus door de banden aan de hoeken aan te trekken en/of je scheerlijnen te spannen. Als het niet helemaal lukt om je buitentent strak te spannen kan het ook helpen om de haringen op de hoeken van de binnentent net anders te positioneren. Oefening baart kunst, gewoon proberen. Na een aantal keren opzetten weet je precies hoe het moet.

Positieve punten lichtgewicht 2-persoonstent Nomad Jade

Positieve punten vind ik dat je de tent snel en gemakkelijk op zet. Ik ga geregeld lichtgewicht kamperen en heb hem o.a. meegenomen tijdens een wandelvakantie en ik kon de tent zonder problemen in mijn eentje opzetten. Hij weegt heel weinig en ingepakt is het een klein pakketje. Door hoe de stokken ontworpen zijn, mede doordat ze half zwevend zijn, is het dak redelijk vlak en kan je er gemakkelijk in zitten. Vooral als je er alleen in slaapt is er meer dan genoeg ruimte. Met zijn tweeën is het natuurlijk wel wat krapper. Je kunt dan je rugzak rechtop achter de rechtse deurflap kwijt. Doordat er aan beide kanten van de tent een deur zit hoef je niet over elkaar heen te klimmen om de tent in en uit te gaan. Het is ook handig dat je een lampje bovenin de binnentent op kunt hangen.

Vooral als je er alleen in slaapt is er meer dan genoeg ruimte in de lichtgewicht 2-persoons tent Nomad Jade 2
Vooral als je er alleen in slaapt is er meer dan genoeg ruimte

Ik heb ook de waterkolom al kunnen testen toen er aan het einde van een prachtige dag een enorme onweersbui ontstond. Het begon met heel erg hard te waaien. De buitentent kwam helemaal bol te staan door de wind die er onder sloeg, maar alle haringen hebben het gehouden. De binnentent bleef ook heel stabiel staan. Daarna heeft het een kwartier heel hard geregend, de weg voor de tent was veranderd in een rivier. Maar er heeft gelukkig nergens iets gelekt. Daarna regende het nog een tijd lang gestaag door, maar alles is droog gebleven, ook in de voortent. Ik leg wel altijd nog een extra plastic grondzeil onder mijn tent. Zorg er bij regen wel voor dat zo’n grondzeil volledig onder je tent ligt, zodat er geen regen tussen het grondzeil en jouw binnentent kan komen.

Negatieve punten lichtgewicht 2-persoons tent Nomad Jade

Als ik dan een negatief punt moet noemen, dan is het dat de tent 100% van nylon is. Zowel de binnen-, als de buitentent en de bodem zijn van 100% nylon. Dat is ook logisch, nylon weegt weinig en is daarom ideaal voor lichtgewicht tenten. Dit geldt dus eigenlijk voor bijna alle lichtgewicht trekkerstenten. Maar het is wel even wennen wanneer je een katoenen tent gewend bent. De bodem is bijvoorbeeld heel erg glad en vooral wanneer je er geen haringen in slaat trek je hem gemakkelijk alle kanten op. Ik heb een paar keer gehad dat de bodem zo scheef geschoven was (doordat ik aan het opruimen was of me aan het omkleden was in de tent) dat ik even op mijn knieën omhoog moest “springen” en tegelijk de bodem weer recht moest trekken.

Een nylon tent is ook niet zo ademend als een katoenen tent, dus zet je ventilatie panelen altijd open. Ik heb in totaal een week in dit tentje geslapen en maar één nacht last gehad van condensvorming. Dit was nadat het de afgelopen periode veel geregend had en het ’s nachts vochtig werd. Het gras werd ook heel erg vochtig en daardoor zat er veel condens aan de binnenkant van de buitentent. Dit druppelde door het gaas naar binnen. Niet in heel dramatische vorm, maar die koude druppels op mijn armen was wel irritant. Dit gebeurde normaal gesproken na een nacht slapen niet en zelfs ook niet na die flinke onweersbui.

Samenvatting: Nomad Jade 2 is de ideale lichtgewicht 2-persoons tent

Ik ben heel blij met de keuze die ik gemaakt heb. Voor het lichtgewicht kamperen voldoet deze tent aan alle eisen die ik had. Het gewicht van de tent klopt met de omschrijving. Ook nadat je hem voor het eerst zelf opgezet hebt pak je hem gemakkelijk weer klein in. Voor zover ik heb kunnen oordelen is hij is wind- en waterproof. Een nylon tent is wel erg glad, maar dat is een kwestie van wennen. Ik heb weinig last gehad van condensvorming, alleen een keer na een nacht op een nat grasveld. Ik zou deze lichtgewicht trekkerstent voor 2 personen zeker aanbevelen wanneer je een wandel- of fietsvakantie gaat maken. Heb je nog vragen of opmerkingen, aarzel dan niet om contact met op te nemen.

De tentstokkenset opvouwen van de lichtgewicht 2-persoons tent Nomad Jade 2
Bezig om de tentstokken op te vouwen. Het is soms even wat gedoe om ze allemaal dezelfde richting op te laten wijzen.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

10 Comments

 1. Boordevol informatie voor iemand die op zoek is naar een dergelijke tent! Een goede keuze gemaakt en ik ben benieuwd naar de avonturen die je er mee gaat beleven.

 2. The review is quite extensive and clear.
  To add one very important point which has been missed: if you are traveling in wet climates, the tent is totally inappropriate. Specifically, if you must put up the tent in the rain (not to speak of a storm) then the inner tent will resemble a swimming pool once it is standing. (Same problem taking it down.) You will need to wipe it dry before you can enter and put your things inside. (As mentioned, once it is dry inside and the outer cover is secured, of course it will keep out the rain.) In short, if you buy this tent, be certain you will encounter lots of good weather. Unsurprisingly, the advertising for this tent does not mention this significant drawback.

  1. Hi Robert, thank you for your reaction and for adding more information. The more information, the better.
   Although I do think it is not specific for the Jade 2, but for all tents with a self standing inner tent. Because inner tents are never water proof. If you want to be able to put up and take down your tent in the rain, I think you need one of those tents where you can put the flysheet first and hang the inner tent in it. If you know of any other solutions, I’m interested to hear about it.
   But again, thanks for mentioning this. I agree it’s important information to have, because it’s a good thing to think about before buying a tent. And indeed, if you travel in wet climates, you might want to buy a different type of tent.

 3. Hi Bianca, thanks for the excellent review. I’m considering buying one of these as it seems more waterproof than the hubba hubba. Have you had a chance to use it again in strong wind, and if so how did it go? The way the pole structure is set up is unusual and doesn’t look very sturdy. Thanks

  1. Hi Anne,

   Thank you! Unfortunately (for you, luckily for me :-)) I haven’t used it again during strong wind. Although I’m not to worried about the pole structure, because it feels really stable once the inner tent is attached to it. I mean, you can’t easily move or bend the construction once it’s standing.
   The unusual pole structure makes the roof a bit more flat at the highest point, so it gives you some more space to sit in the tent.
   Good luck with finding the right tent for you and don’t hesitate if you have any more questions.

 4. Hoi Bianca,

  Ik heb 2 vragen: kun je in de binnentent ook een waslijntje ophangen? En regent het makkelijk naar binnen als je je tent in wil in de regen of als deze nat is?

  Ik hoor het graag,
  Anna

  1. Hoi Anna,

   Nee, het is denk ik niet mogelijk een waslijntje op te hangen in de binnentent. Er is 1 lus aanwezig in het midden waar je een lamp aan op kan hangen, maar verder niets.

   Het regent niet zo gemakkelijk de binnentent in en ook het rechtergedeelte van de voortent blijft goed droog (als je de linkerflap gebruikt om naar binnen te gaan en dat is het meest logisch). Het druppelt ook niet naar binnen wanneer het droog is, maar alleen de tent nog nat is. Maar de linkerflap van de buitentent blijft niet zo goed open liggen, dus die valt dan steeds terug op je wanneer je naar binnen kruipt. Tenzij je hem oprolt en vast maakt natuurlijk. Wat prima kan als het weer droog is, maar dat doe je niet zo snel wanneer het nog steeds aan het regenen is.

   Hopelijk beantwoord dit je vragen, vraag anders gerust verder 😊.

 5. Hallo Bianca, jou samenvatting heb ik vaak gelezen dit jaar. Je schrijft heel fijn en zeer duidelijk. En uit ervaring. Na 50 jaar kamperen was ik weer toe aan een nieuwe tent. Groen ivm wildkamperen. De meeste oude heb ik nog, maar zijn meestal te groot of voor een nachtje. Maar ik kan er geen afscheid van nemen
  Na de laatste keer lezen dacht ik vandaag ik ga de Jade bestellen. Ik kon me helemaal vinden in jou verhaal. Tot ik de Nemo Osmo tegen kwam. In eerste instantie de Hornet, wat een geweldig gewicht en pakmaat. Maar uiteindelijk gekozen voor de dragonfly. Net een beetje hoger en ik zie die zwarte clip voor alsnog niet zitten. Zeker voor het waterkolom zou ik voor de Jade gekozen hebben, maar nieuwsgierig naar nieuw tentmateriaal en een lichtere binnentent gekozen voor de Dragonfly. ( De kleuren voor 2024 vind ik niet fijn) Dank je voor je stukje, ik zou anders niet op deze tent uitgekomen zijn. Heel veel kampeer plezier nog.

  Een hartelijke groet, Diana

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *