Tijdens een stedentrip in Sevilla wil je natuurlijk graag het Real Alcázar bezoeken (het Koninklijk Paleis van Sevilla). Dit stond dan ook hoog op mijn lijstje bij mijn eerste bezoek aan Sevilla. In dit artikel vind je alle informatie Real Alcázar: tickets, openingstijden en de mooiste plekken om te bezoeken.

Salón de los Embajadores in het Real Alcázar de Sevilla

Met de bouw van het allereerste paleis op deze plek werd rond 913 begonnen in opdracht van Kalief Abd al-Rahmán II. Daarvóór stond er op de plaats van het paleis een Romeins en daarna een Visigotisch fort. Ook de vestigingsmuren die rondom het paleis en de tuin staan zijn ergens begin 10de eeuw gebouwd. Daarna is het paleis nog verschillende keren door verschillende leiders uitgebreid. Het huidige paleis is gebouwd in 1364 in opdracht van Pedro I. Dat bestond eerst alleen uit het Palacio del Rey Don Pedro, die nu het hart vormt van de Real Alcázar van Sevilla. Later liet Isabella I het Casa de la Contratación toevoegen en Karel V liet rijkversierde kamers bouwen.

Real Alcázar tickets en openingstijden

Het handigste is om online tickets te reserveren voordat je het Real Alcázar gaat bezoeken. Dit voorkomt dat je in de rij hoeft te staan om een kaartje te kopen. Vóór 2020 moest je al maanden van te voren reserveren. Momenteel kan je 1 dag van te voren nog tickets kopen, maar dit kan natuurlijk weer snel veranderen wanneer het toerisme terug op gang komt. Check dit dus goed van te voren. Dit zijn de verschillende prijzen van de entreekaartjes:

Real alcázar tickets

  • regulier ticket: €14,50
  • regulier ticket + audioguide: €20,50
  • regulier ticket + bezoek aan Cuarto Real Alto: €20,00
  • regulier ticket + bezoek aan Cuarto Real Alto + audioguide: €26,00

Elke maandag kan je vanaf 29 oktober t/m maart om 16:00, 16:15 en 16:30 het paleis gratis bezoeken. Vanaf april t/m 28 oktober is dit om 18:00 en 18:30. Let op, je moet hier wel een ticket voor reserveren.

De Cuarto Real Alto zijn de privévertrekken van de koninklijke familie waar zij tot op de dag van vandaag hun intrek nemen wanneer ze in Sevilla zijn. Bij hun afwezigheid zijn de vertrekken open voor publiek, maar ze zijn dus niet inbegrepen bij het reguliere ticket.

Openingstijden:
van 29 oktober t/m maart: iedere dag van 9:30 tot 17:00 h
van april t/m 28 oktober: iedere dag van 9:30 tot 19:00 h

Een goede voorbereiding voor je bezoek aan het Koninklijk Paleis van Sevilla

🎫 Real Alcázar tickets (officiële verkooppunt)
🎫 Bezoek Real Alcázar, kathedraal & Giralda met gids
✈ Vergelijk prijzen en vind goedkope tickets naar Sevilla
🏩 Vergelijk hotelprijzen in Sevilla en vind de beste deal
🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Sevilla in één keer
🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)
🏰 Ook doen in Sevilla: Fietstocht met Nederlandse gids
🏙 Meer ideeën voor stedentrips in Spanje: Granada, Malaga
🌎 Bekijk alle artikelen over Spanje

De Cuarto Real Alto

Zelf had ik een ticket gekocht inclusief een bezoek aan Cuarto Real Alto en met een audioguide. Ik kon dus pas reserveren vanaf 10:00, omdat je een kwartier voor je geboekte tijdstip bij de ingang van de privévertrekken moet zijn. Om 9:15 stond ik al in de rij voor de ingang van het Koninklijk Paleis van Sevilla, zodat ik zo snel mogelijk naar binnen kon om op tijd te zijn. Over de markt had zich al een lange rij gevormd en gidsen kwamen in verschillende talen vragen of we onze tickets al hadden. De ticketverkoop is namelijk een stukje verderop en daarvoor moet je dus in een andere rij. Stipt half 10 gaan de poorten open en beginnen ze met het scannen van de tickets. Dat ging wel snel gelukkig, net als het ophalen van de audioguide. Ik was dus ruim op tijd bij Cuarto Real Alto.

Tassen mochten niet mee naar binnen bij de privévertrekken. Die moesten eerst gescand en daarna in een kluisje gestopt worden. Mijn camera mocht ook niet mee en mijn telefoon moest ik in mijn broekzak laten zitten. De rondleiding door Cuarto Real Alto is alleen te maken met een audioguide (andere dan die voor de rest van het paleis), omdat de enige persoon die mee gaat een bewaker is. Toen we allemaal binnen waren deed hij de deur achter ons op slot en gaf steeds aan naar welke zaal we moesten lopen. De rondleiding duurde ongeveer 15 à 20 minuten. Ik kan dus helaas geen foto’s laten zien, maar ik vond de rondleiding wel de moeite waard. De mooiste zaal vond ik denk ik de eetzaal met zo’n enorm lange tafel waar gemakkelijk 20 mensen aan kunnen zitten en waar van die grote kandelaars op staan. Schitterend!

De rest van het Real Alcázar bezoeken

Bij de audioguide krijg je een genummerde plattegrond mee, zodat je weet waar je naar welk stukje tekst moet luisteren. Ik vond de nummering soms onlogisch, maar de volgorde maakt ook niet zo veel uit. De mooiste plekken van het Koninklijk Paleis van Sevilla vond ik Patio de las Doncellas en Salón de los Embajadores. De Patio de las Doncellas is een binnenplaats in Moorse stijl. Wat niet zo gek is, want de bouwmeesters waren Moren. In het midden is een langwerpige vijver met aangrenzend verzonken tuinen. Daaromheen loopt een galerij die toegang geeft tot de ontvangstzalen. De bovenste verdieping werd later toegevoegd en is daarom in renaissancestijl. Goed te zien op de foto hieronder.

Het Real Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla) bezoeken? Sla zeker Patio de las Doncellas niet over.
Sla Patio de las Doncellas niet over wanneer je Real Alcázar gaat bezoeken

De Salón de los Embajadores is de ambassadeurszaal en is zo mooi vanwege de oogverblindende koepel van cederhout. Deze koepel is in 1427 gebouwd en bestaat uit een besneden, verguld houten vlechtwerk. Ook de zijwanden zijn rijkelijk versierd met siertegeltjes (Azulejos) en stucwerk. Je loopt de zaal in via een van de drie symmetrische ingangen, elk met drie hoefijzervormige bogen.

Het Real Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla) bezoeken? Sla zeker Salón de los Embajadores niet over.
Salón de los Embajadores

Wat ik ook mooi vond was de Patio de las Muñecas. In het Nederlands de Binnenplaats van de Poppen. De naam verwijst naar twee gezichtjes in één van de bogen. Ik kon ze niet vinden totdat iemand ze voor me aanwees.

Het Real Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla) bezoeken?Sla zeker Patio de las Muñecas niet over.
Patio de las Muñecas

Bezoek ook de Salón de los Tapices (Tapijtkamer) en Baños de María de Padilla (baden van Maria de Padilla) niet over tijdens je bezoek aan het Real Alcázar. Eigenlijk waren dit geen baden, maar drinkwater voor het paleis. Het is vernoemd naar de minnares van Koning Pedro die er naakt in zou hebben gebaad.

Salón de los Tapices in het Koninklijk Paleis van Sevilla
Salón de los Tapices
Baños de María de Padilla in het Koninklijk Paleis van Sevilla
Baños de María de Padilla

De tuinen van het Real Alcázar bezoeken

Het Real Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla) bezoeken? Sla zeker Jardín del Retiro del Marqués de la Vega Inclán niet over.
Jardín del Retiro del Marqués de la Vega Inclán

Wanneer je het Real Alcázar de Sevilla gaat bezoeken kan je natuurlijk de prachtige tuinen niet overslaan. Nadat ik binnen alle gangen en kamers bekeken had was het tijd om de tuinen te gaan verkennen. Omdat ik toen al een paar uur rond gelopen had ben ik eerst naar de bistro gegaan. Je kunt er koffie en thee halen met wat lekkers, maar ook andere dranken en broodjes. Een prima plek dus voor een lunch. Er scharrelden musjes rond en toen ik er zat kwam er zelfs een groepje pauwen tussen de tafeltjes door lopen op zoek naar kruimels. Naast het restaurant zijn ook toiletten aanwezig. Toiletten zijn ook te vinden in het paleis zelf en nog achterin de tuin.

De tuinen zijn enorm groot, qua oppervlakte nog veel groter dan het paleis zelf. Ze zijn grofweg opgedeeld in 4 delen: Jardines Históricos, Jardín Inglés, Jardines Manieristas en Jardín del Retiro del Marqués de la Vega Inclán. In de Jardín Inglés is ook een doolhof aanwezig. Ik wilde het graag uitproberen, maar helaas was het gesloten toen ik er was. Verder staan er heel veel hoge bomen, waaronder palmbomen. Er loopt ook een stuk muur met een galerij door de tuin. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht op de tuinen en op het paleis.

Het Real Alcázar (het Koninklijk Paleis van Sevilla) bezoeken?Sla zeker Jardines Manieristas niet over.
Ook de tuinen van het Koninklijk Paleis van Sevilla zijn het bezoeken waard

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

2 Comments

  1. Mooie foto’s van een enorm indrukwekkend paleis. Het laat zien wat een rijke cultuur Spanje heeft. En dit is nog maar één onderdeel van wat het grote machtige Spanje wilde laten zien om indruk te maken. Spanje heeft zoveel meer te bieden dan strand. Ik ben ook altijd overdonderd van de pracht en de praal van de imposante gebouwen. En dat is ook juist de bedoeling ervan.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *