Wanneer je lichtgewicht wilt gaan kamperen is het handig om hier de juiste lichtgewicht kampeerspullen voor te vinden. Of je nou gaat wandelen, of met de fiets of de trein reist, wanneer je gaat kamperen met alleen een rugzak kan je niet veel mee nemen. Om toch alles mee te kunnen nemen wat je nodig hebt tijdens het kamperen mogen je spullen niet te veel wegen. Ik ben al vaak gaan kamperen met alleen mijn rugzak en ik deel hier graag een lijst met handige kampeerspullen voor je kampeertrip.

Meer over lichtgewicht kamperen

Lichtgewicht 2-peroonstent review
🍳 Alle informatie over lichtgewicht kooksets
🚴🏼‍♂️ Fietstassen voor een fietsvakantie (goede kwaliteit en niet duur)
🏕 Natuurkampeerterrein Ruigenhoek review (Amsterdamse Waterleidingduinen)

Helaas zijn lichtgewicht kampeerspullen van goede kwaliteit over het algemeen vrij duur. De materialen waarvan de spullen gemaakt worden zijn nu eenmaal heel kostbaar. Waarschijnlijk zal je dan ook, net als mij, de spullen over de jaren heen bij elkaar moeten verzamelen. Het is ook zonde om heel veel geld in je kampeeruitrusting te steken als je nog niet zeker weet of het iets voor jou is. Bedenk wat voor jou belangrijk is om mee te beginnen en koop er dan ieder jaar weer wat bij.

1. Lichtgewicht tent

Lichtgewicht kamperen begint natuurlijk met een lichtgewicht tent. Een goede tent is een vereiste tijdens het kamperen, want je wilt immers wel goed kunnen slapen bij heftige regen of storm en je niet druk hoeven te maken over lekkages of schade aan je tent. Maar dan moet hij naast stevig zijn ook weinig wegen en een klein pakvolume hebben. De lichtgewicht tenten van MRS zijn bijvoorbeeld heel populaire lichtgewicht tenten, maar zelf heb ik gekozen voor de 2-persoonstent Nomad Jade 2 (deze is ook verkrijgbaar als 3-persoons tent). Deze weegt iets meer dan 1,5 kilo en heeft een klein pakvolume. Een groot voordeel is de waterdichtheid van deze tent, omdat hij een grote waterkolom heeft.

Nomad Jade 2: Een tent van 1,5 kilo voor lichtgewicht kamperen
Een tent van 1,5 kilo voor je lichtgewicht kampeerspullen

2. Mijn favoriet qua handige kampeerspullen: dit lichtgewicht matje

Bij je lichtgewicht kampeerspullen kan ook een lichtgewicht matje niet ontbreken. Spendeer tijd en onderzoek naar het juiste matje, want een goede nachtrust is zo belangrijk. Er is de keuze uit een zelfopblaasbaar matje of een luchtbed (luchtmatras). Luchtbedden zijn vaak dikker, wegen zwaarder, slapen comfortabeler, maar isoleren minder. Matjes daarentegen zijn dunner, lichter, slapen daardoor iets minder comfortabel, maar isoleren wel beter. Een betere isolatie zorgt ervoor dat je minder last hebt van een koude ondergrond en ook je lichaamswarmte beter bewaard blijft. Tegenwoordig zijn er echter ook luchtbedden, ook wel luchtmatrassen genoemd, met een hoge isolatiewaarde.

Het Therm-a-rest NeoAir Xtherm luchtbed kan niet ontbreken bij je lichtgewicht kampeerspullen, want het weegt maar een 0,5 kilo.
Het Therm-a-rest NeoAir Xtherm luchtbed kan niet ontbreken bij je lichtgewicht kampeerspullen, want het is opgerold ongeveer zo groot als een drinkfles van een liter.

Zelf heb ik gekozen voor de Therm-a-rest NeoAir Xtherm luchtmatras. Deze weegt maar een 0,5 kilo, is opgerold ongeveer zo groot als een drinkfles met een inhoud van 1 liter en heeft een R-waarde van bijna 7. Dus eigenlijk alles wat je wilt in een slaapmat. Het enige nadeel is de prijs, deze lichtgewicht slaapmat is behoorlijk duur.

3. Slaapzak

De lichtste en warmste slaapzakken zijn die met een vulling van dons, maar dat zijn meteen ook de duurste slaapzakken. Ook moet je er rekening mee houden dat dons slecht tegen vocht kan. Lichtgewicht tenten zijn vaak gemaakt van synthetisch materiaal en daardoor kan je in de tent last krijgen van condensvorming. Deze condens kan terug slaan op je slaapzak waardoor die klammig aan kan gaan voelen. Bij een mummie slaapzak heb je de keuze uit een donzen of een synthetische slaapzak. Deken slaapzakken zijn eigenlijk altijd gemaakt van synthetisch materiaal (er zijn enkele uitzonderingen). Als je alleen wilt kamperen in een warm klimaat, dan kan je dus kiezen voor een dekenslaapzak. Heb je echt een warme slaapzak nodig, dan kom je al snel uit op een mummie slaapzak.

Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar ik slaap zo slecht in een mummie slaapzak. Daarom heb ik na lang wikken en wegen gekozen voor de Nomad Triple-S slaapzak. Dit is een 3-seizoenen slaapzak die gemakkelijk aan te passen is van een mummie- naar een deken model. Ook is de ene zijde van de slaapzak dikker, en dus warmer, dan de andere zijde. Bij koude temperaturen slaap je onder de dikke kant en bij een warme nacht draai je de slaapzak om. Bij een echt koude nacht kan je de koortjes zo veel aantrekken als je wilt om van het deken model een (meer) mummie model te maken. De comfort temperatuur van deze slaapzak varieert daardoor van -2 tot 12. Met 1,5 kilo gewicht is het niet de meest geschikte slaapzak voor lichtgewicht kamperen, maar voor een slaapzak die je warm houdt tot aan het vriespunt vind ik het acceptabel.

4. Zijden lakenzak

Een lakenzak kan je extra warmte geven tijdens koude nachten. Door een zijden lakenzak te gebruiken in je slaapzak is de warmtetoevoeging zelfs 4 à 5 °C. Naast dat zijde je dus extra warmte kan geven, weegt het zeer weinig en heeft het een klein pakvolume. Ook is zijde erg ademend en voelt het koel aan op je huid wanneer het warm is en isoleert het goed tijdens koude nachten. Wanneer je zeker weet dat het ’s nachts warm genoeg is kan je ook alleen een lakenzak mee nemen i.p.v. een slaapzak.

Een zijden lakenzak is ideaal zijn tijdens het lichtgewicht kamperen, want het kan je extra warmte geven, weegt heel weinig en heeft een zeer klein pakvolume.

Een lakenzak kan dus ideaal zijn tijdens het lichtgewicht kamperen, maar kan ook erg fijn zijn om hygiënische redenen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen in een hostel, jeugdherberg of een berghut. Zijde is wel erg glad en het fijne van de Cocoon lakenzak is dan ook dat die een ingenaaide sloop heeft, zodat je kussen niet weg glijdt.

5. Handig bij je kampeerspullen is dit Cocoon hoofdkussen

Ik heb heel veel kussentjes geprobeerd, maar heb nu mijn ideale kussentje gevonden. In geval van nood kan je natuurlijk altijd een stapel kleren gebruiken, maar zelf krijg ik daar hoofdpijn doordat het vaak toch nog vrij hard aan voelt. Een tijdje nam ik hele goedkope opblaaskussentjes mee van de Xenos, maar ik heb nu al een paar keer gehad dat de naden sprongen of het kussentje lek ging. Ook heb ik kussentjes geprobeerd die je klein kon maken door ze in een zakje te proppen. Maar deze waren niet zo groot qua oppervlak en ook niet zo hoog.

Het Cocoon Air Core Ultralight Medium Kussen weegt maar 115 gr is ingepakt 11 x 7,5 cm en opgeblazen 28 x 38 x 11 cm. Het is zo fijn om mee te nemen wanneer je gaat lichtgewicht kamperen.

Tegenwoordig gebruik ik het Cocoon Air Core Ultralight Medium Kussen. Deze weegt maar 115 gram en is ingepakt 11 x 7,5 cm, maar na opblazen is hij echter 28 x 38 x 11 cm. Er is ook nog een grotere maat beschikbaar. De bovenkant van dit kussen voelt heerlijk zacht en warm aan en de buitenhoes is wasbaar. In tegenstelling tot de opblaaskussentjes die ik eerder gebruikte voelt deze aan als een echt kussen en niet als ballon. Dit kussentje is echt zo fijn en handig dat het niet kan ontbreken bij je lichtgewicht kampeerspullen.

6. Therm-a-rest Trekker Chair

Eén van de handigste kampeerspullen die ik heb is de therm-a-rest trekker chair. Hiermee kan je jouw slaapmatje veranderen in een heerlijk comfortabele stoel. Dit doe je door je matje dubbel te vouwen (zorg dus dat je matje niet helemaal vol is) en in de hoes te stoppen. Door de koortjes aan te trekken komt er een hoek van 90°C in je matje en kan je er heerlijk op gaan zitten. Zo lang je je benen op het matje houdt (dit kan gestrekt voor je, maar ook bijvoorbeeld in kleermakerszit) kan je volledig tegen de achterkant leunen.

Eén van de handige kampeerspullen die ik heb is de therm-a-rest trekker chair.
Eén van de handigste kampeerspullen die ik heb is de therm-a-rest trekker chair.

De trekker chair is verkrijgbaar in twee verschillende maten. Het ene hoesje weegt 290 gr. en is geschikt voor matjes met een breedte van 51 cm en het andere hoesje weegt 365 gr. en kan je gebruiken voor matjes met een breedte van 64 cm. De hoes is geschikt voor zowel dikke Therm-a-rest NeoAir luchtmatrassen als voor smalle zelfopblaasbare matjes, mits ze natuurlijk de juiste breedte hebben.

7. Ook packing cubes zijn handige kampeerspullen

Packing cubes zijn kleine, flexibele hoesjes waarin je kleding opgerold kunt opbergen. De tasjes wegen bijna niks en nemen zelf geen extra ruimte in. Ze zijn in verschillende kleuren en in 3 maten te verkrijgen en op die manier is je tas of koffer altijd geordend. Ook besparen ze veel ruimte doordat je kleding op deze manier heel compact in kunt pakken. Fijn wanneer je maar een kleine koffer of tas mee wilt nemen. Wat natuurlijk vaak het geval is bij het lichtgewicht kamperen. De kleinste maat (kwart cube) is vooral geschikt voor sokken, badkleding of ondergoed. De middelste maat (halve cube) gebruik ik voor shirts, hemdjes en korte broeken. In de grootste (hele) cube passen shirts met lange mouwen, vestjes en zelfs opgerolde outdoor broeken.

In het onderste vak van een grote backpack rugzak passen 4 halve cubes, of 3 halve en 2 kwart cubes. Zelf stop ik er altijd 3 halve cubes in en daarnaast mijn oprol toilettas. Ik heb ook kwart cubes, maar die passen in de zijvakken van mijn rugzak.

De exacte maten van de cubes zijn:
Grootste maat: 36 x 25 x 8 cm, 27 gr.
Middelste maat: 25.5 x 18 x 8 cm, 18 gr.
Kleinste maat: 19 x 11 x 6 cm, 16 gr.

8. Handdoek voor lichtgewicht kamperen

Als handdoek neem ik altijd een microvezelhanddoek mee, of wel een sporthanddoek. Deze vouwt heel compact op, neemt drie keer zoveel vocht op als een katoenen handdoek en droogt super snel weer op. Wat ik ook een voordeel vind is dat je jezelf ook kunt afdrogen met deze handdoek wanneer die vochtig is. Hij neemt dan nog steeds vocht op. Een nadeel is misschien dat hij niet zo lekker wrijft. Soms is het meer droog deppen dan droog wrijven.

Een sporthanddoek is een handig item voor bij je lichtgewicht kampeerspullen

Ook handig om toe te voegen aan je kampeerspullen is een hamamdoek. Die van Decathlon heeft zelfs één zijde van badstof voor beter droogcomfort. Ook een hamamdoek kan veel vocht opnemen en droogt snel weer op. Ook leuk is dat ze in veel verschillende kleuren en patronen te krijgen zijn. Maar ze zijn ook handig te gebruiken als gordijn, of als scheiding wanneer je meerdere mensen op een kamer slaapt, zoals in een hostel.

9. Reis toilettas met haak voor lichtgewicht kamperen

Bij mijn lichtgewicht kampeerspullen hoort ook een oprolbare reis toilettas. Het voordeel van deze toilettassen is dat ze vaak een haak hebben waarmee je ze op kunt hangen. Super handig in het toiletgebouw, maar ook bijvoorbeeld in je tent. Een oprolbare toilettas kan je heel compact opbergen in je tas. Zelf gebruik ik er al jaren 1 van Deuter en daar ben ik erg tevreden over. Er passen alleen kleine reisflesjes of mini verpakkingen in, maar dat vind ik juist alleen maar fijn. Scheelt ruimte en gewicht!

10. Ook handige kampeerspullen: mini reisverpakkingen

Wat stop je dan in je toilettas? Zelf gebruik ik tijdens het lichtgewicht kamperen vaak mini reisverpakkingen van bijvoorbeeld Kruidvat of Ethos. Ze hebben kleine verpakkingen van bijvoorbeeld shampoo, conditioner, badschuim, gel, haarlak, haarmousse, scheerschuim, tandpasta. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een mini verpakking van en er komen nog steeds nieuwe items bij.

11. Siliconen reisflesjes en navulbare reispotjes

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever zelf flesjes vult met je favoriete shampoo of ander verzorgingsproduct. Kies in dat geval voor siliconen reisflesjes en niet voor hardplastic flesjes. Flesjes gemaakt van siliconen kun je helemaal leeg knijpen en ze zijn gemakkelijk bij te vullen en schoon te maken. Onderstaande flesjes zijn ook nog eens lekvrij, 100% BPA vrij en geschikt voor handbagage. Ook nemen ze eenmaal leeg veel minder ruimte in dan een hardplastic fles.

Siliconen reisflesjes zijn handige kampeerspullen tijdens het lichtgewicht kamperen
Siliconen reisflesjes zijn handig tijdens het lichtgewicht kamperen

Naast siliconen flesjes neem ik ook altijd een paar navulbare reispotjes mee. Daar doe ik bijvoorbeeld wat van mijn dagcrème in, omdat die van mij normaal gesproken in een glazen potje zit en dat is niet echt lichtgewicht.

12. Lichtgewicht pannenset

Wanneer je zelf wilt koken op de camping kunnen pannen natuurlijk niet ontbreken, maar ze moeten dan wel licht van gewicht zijn en gemakkelijk in elkaar passen. Zelf heb ik ooit een lichtgewicht kookset (710 gr) van Gelert gekocht, maar dat merk is helaas niet meer verkrijgbaar. Ik heb 2 pannen van respectievelijk 1,2L en 1,7L, een koekenpan/deksel en een fluitketeltje van 0,8L. Bij mij zit er één losse universele grip bij die je voor elke pan kunt gebruiken, maar tegenwoordig zijn deze sets voorzien van hittebestendige en in te klappen handgrepen van siliconen. Ik heb eerder al een uitgebreid artikel geschreven over lichtgewicht pannensets vergelijkbaar met degene die ik heb. Lees het via de knop hieronder.

13. Sea to Summit opvouwbaar servies

Zelf ben ik heel erg fan van het servies van Sea to Summit. Deze borden en mokken zijn gemaakt van flexibel siliconen materiaal, onbreekbaar, lichtgewicht kampeerspullen, BPA vrij en opvouwbaar. De bodem van het bord kan ook gebruikt worden als snijplank en de schalen en mokken ook als maatbeker. De beker kan vastgehouden worden aan de stevige rand bovenaan, zodat je je vingers niet verbrand. Kortom, dit servies kan echt niet ontbreken bij je lichtgewicht kampeerspullen.

Zelf ben ik heel erg fan van het servies van Sea to Summit. Deze borden en mokken zijn gemaakt van flexibel siliconen materiaal, onbreekbaar, lichtgewicht kampeerspullen, BPA vrij en opvouwbaar.

X-plate bord: 164 gr.
X-cup beker: 45 gr. / 250 ml
X-mug beker: 78 gr. / 480 ml
X-bowl kom: 80 gr. / 650 ml
XL-bowl kom: 110 gr. / 1000 ml

14. Kleine usb-lampjes zijn ook handige kampeerspullen

Natuurlijk is het ook wel fijn om wat licht te hebben ’s avonds bij je tent. Kleine lampjes die je op kunt hangen en bijvoorbeeld op kunt laden d.m.v. zonne-energie of via een usb poort (dus aan je powerbank) zijn handige kampeerspullen. Op die manier hoef je niet nog eens extra batterijen mee te sjouwen.

15. Sea to Summit Waslijn

Wat misschien niet noodzakelijk is, maar wat ik wel echt vind vallen onder “handige kampeerspullen” is deze Sea to Summit waslijn. Bij deze waslijn heb je geen wasknijpers nodig, hij weegt maar 25 gr, is 3,5 meter lang en gemakkelijk te bevestigen tussen 2 bomen of tentstokken. Door het slimme klemsysteem met verstelbare clipjes kan je je handdoek of zelfgewassen shirtjes eenvoudig aan de waslijn bevestigen. Ingepakt past hij in je handpalm, dus hij neemt geen extra ruimte in je tas in.

De Sea to Summit waslijn die maar  25 gram weegt, 3,5 meter lang is en gemakkelijk bevestigt kan worden tussen 2 bomen of tentstokken kan niet ontbreken bij je handige kampeerspullen.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

4 Comments

  1. Wat een handige tips. Ga zeker eens kijken bij de pannen en het servies. Dit lijkt me in elke vorm van kamperen heel handig. Ik zoek nog steeds de ideale keukenspullen voor onze vouwwagen. Door deze uitgebreide uitleg denk ik eindelijk gevonden te hebben wat ik zoek

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *