Stadswandeling door Bern

In 2013 maakte ik een stadswandeling in Bern tijdens mijn solo kampeertrip door Zwitserland. Bern is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt bij een stedentrip, maar ik vind het toch nog steeds één van de mooiste steden waar ik tot nu toe geweest ben. Dat komt omdat de oude binnenstad van Bern zo sfeervol is, met veel bijzondere bezienswaardigheden. Gebruik makend van het openbaar vervoer reisde ik in mijn eentje drie weken door Zwitserland. Bij Bern kampeerde ik op camping Eichholz, die met tram 9A bereikbaar is vanaf het centraal station. Uitstappen bij halte Eichholz en dan is het ongeveer 10 minuten lopen naar de camping. Vanaf het station is het iets meer dan een half uur lopen naar de camping, ongeveer 3 km. Elke gast krijgt op de camping het Bern Ticket (Zone 100/101) waarmee je gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Bern.

Ik ben 3 nachten op de camping gebleven en had dus twee volle dagen om Bern te ontdekken. Eén van deze dagen heb ik gebruikt om een stadswandeling te maken door de oude binnenstad van Bern. Bij Bahnhofplatz is een toerist informatie centrum waar je een kaart van Bern kunt halen waar alle bezienswaardigheden op staan. Mijn route ging langs de volgende punten:

  • Holländerturm (Dutch Tower)
  • Marktgasse
  • Zytglogge
  • Berenpark
  • Rozentuin
  • Kathedraal
  • Bundesplatz / Parlementsgebouw (Federaal Paleis)
  • Botanische tuinen
Route van mijn stadswandeling door Bern
Maak een mooie stadswandeling tijdens je stedentrip naar Bern

De oude binnenstad van Bern

Mijn stadswandeling door Bern begint bij de Bahnhofplatz en loopt vanaf daar via de Spitalgasse naar de Holländerturm. Deze toren maakte als verdedigingstoren deel uit van de stadsmuur, maar is nu onderdeel van het huis aan de Waisenhausplatz 15. De wandeling gaat verder door de Marktgasse naar de Zyteglogge. De Marktgasse maakt, net als de Spitalgasse, deel uit deel uit van de langste, overdekte winkelpromenade van Europa. De stoepen langs weerszijden van deze straten bestaan uit galerijen. Dit is niet alleen praktisch om in alle weersomstandigheden te kunnen winkelen, maar het ziet er ook prachtig uit en is supergezellig om doorheen te lopen. Neem een pauze bij een van de terrasjes in de winkelstraat om de koffie en de sfeer te proeven.

De stoepen langs weerszijden van deze straten bestaan uit galerijen
Kramgasse

De Zytglogge was in eerste instantie een poorttoren van de westelijke vestigingswerken van Bern. Later heeft het nog gediend als gevangenis en daarna kreeg het pas de functie van klokkentoren en zijn huidige naam. Nu is het één van de bekendste bezienswaardigheden van Bern. Naast een gewone klok heeft de toren een astronomisch uurwerk dat de positie van de zon, de maan en de sterrenbeelden laat zien. Elk heel uur verzamelen mensen zich voor de Zytglogge om te zien hoe het aantal uren geslagen wordt door een bronzen beeld bovenin de toren die een hamer vast houdt die door de klok gereguleerd wordt. Na het slaan van de klok gaan er kleinere figuren bewegen naast het astronomische uurwerk. Je kunt ook een rondleiding maken door de klokkentoren om het uurwerk en de werking ervan te bekijken.

Een goede reden om ooit een stedentrip Bern te maken is, omdat heel de oude binnenstad van Bern, inclusief de Holländerturm, het overdekte winkelcentrum en de Zytglogge zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

de Holländerturm
De Holländerturm
Onderbreek je stadwandeling Bern even om de Zytglogge te zien slaan
Zytglogge: het astronomisch uurwerk
De Zytglogge
De Zytglogge

Het berenpark en de rozentuin

Aan het einde van de winkelstraten steek je de Untertorbrücke over om bij het berenpark te komen, de bezienswaardigheid waar Bern om bekend staat. Er worden al ruim 500 jaar beren gehouden in Bern. Vroeger in “de berenkuil” en sinds 2009 in een 6000 vierkante meter groot park. Je kan via een trap langs het park naar beneden lopen en over een pad tussen de Aare en het park lopen om de beren te zien. Je kunt er ook een rondleiding boeken met een gids. Meer informatie daarover vind je hier.

Natuurlijk gaat de stadswandeling door Bern ook langs het berenpark
Bern bezienswaardigheden:
Berenpark Bern
het berenpark
Berenpark Bern

Vanaf het berenpark gaat de stadswandeling de oude binnenstad van Bern uit en verder omhoog naar de rozentuin. Het is een schitterende tuin met 220 verschillende soorten rozen, 200 soorten irissen en 28 soorten rododendrons. Vanaf het park heb je een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Bern. Er zijn ook een leestuin en een restaurant aanwezig, dus dat maakt dit park tot de ideale plek om even te pauzeren en iets te eten en/of te drinken. Wanneer je genoeg rond gelopen hebt en de tijd hebt genomen om even uit te rusten en te relaxen loop je terug naar het berenpark en steekt de Nydeggbrücke over om terug te keren naar het oude stadsgedeelte. Sla na de brug linksaf om via de Junkerngasse uit te komen bij de Münster Kathedraal.

Rozentuin Bern
Rozentuin Bern
Rozentuin Bern
Rozentuin Bern

Een goede voorbereiding voor je stedentrip naar Bern

🚂 Bespaar geld en kom uitgerust aan. Ga met de nachttrein naar Bern
✈ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Bern
🏩 Vergelijk hotelprijzen in Bern en vind de beste deal
📚 Begin met plannen en koop alvast een reisgids over Bern
🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)
🏘️Meer ideeën voor stedentrips in Zwitserland: bezienswaardigheden Interlaken
🌎 Bekijk alle artikelen over Zwitserland

De Münster Kathedraal en Bundesplatz

Het is leuk om even een kijkje te nemen bij het plein om wat mooie foto’s te maken. Op dinsdag en zaterdagochtend vind er de weekmarkt plaats. Verder zijn er op het plein 26 fonteinen te vinden die staan voor de 26 Zwitserse kantons. Op het briefje op de foto bovenaan dit artikel zie ik dat ik heb opgeschreven dat de fonteinen elk half uur spuiten, maar ik heb geen idee of dat nog altijd zo is.

Botanische tuin en tevens eindpunt van mijn stadswandeling door Bern
Botanische tuin en tevens eindpunt van mijn stadswandeling door Bern

Dit is de hoogste kathedraal van Zwitserland en hij torent dan ook flink boven de oude binnenstad uit. Boven de ingang is een sculptuur dat het laatste oordeel uitbeeld. Dit is het enige beeldhouwwerk dat de beeldenstorm heeft overleefd, dus neem even de tijd om het te bekijken voordat je naar binnen loopt. De klokkentoren van de kathedraal is te beklimmen (312 treden) en vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de daken van Bern en kan je de besneeuwde toppen van de Eiger en de Jungfrau zien. Vanaf de kathedraal loop je bovenlangs de Aare naar het Parlementsgebouw van Bern (Bundesplatz).

De stadswandeling door Bern eindigt op de Bundesplatz.

Vanaf de Bundesplatz loop je weer terug naar de Bahnhofplatz. Ik heb de botanische tuinen van Bern bezocht na de stadswandeling. Deze zijn meer dan twee hectare groot en er zijn circa 6000 verschillende planten te bekijken die in de bergen van de alpen voorkomen. Een heerlijk ontspannen einde van een mooie dag.

Naast een stadswandeling door Bern is een bezoek aan de Gurten ook leuk

Tijdens mijn stedentrip Bern ben ik ook nog op de heuvel Gurten geweest. Deze ligt vlak bij camping Eichholz, iets ten zuiden van Bern. Dit is een leuke bezienswaardigheid buiten Bern om te bezoeken, omdat je eenmaal boven kan genieten van het mooie uitzicht over Bern, het Juragebergte en de Alpen. De Gurten is 858 meter hoog en te bereiken met de Gurtenbahn. De Gurtenbahn is een klein trammetje dat tot bovenaan de heuvel gaat, waarin ook het Bern Ticket te gebruiken is. Maar, als je na de stadswandeling door Bern de smaak te pakken hebt, kan je ook te voet naar boven lopen. Er zijn een hotel, restaurants, een kinderspeelplaats en een uitkijktoren van 25 meter hoog aanwezig. Op de top kan je rondwandelen over de wandelpaden in het park en in de winter zijn er ook wintersportfaciliteiten beschikbaar.

uitzicht over Bern
Uitzicht over Bern
Park op de Gurten
Park op de Gurten
Gurtenbahn
Gurtenbahn

Stedentrip Bern: hoe kom je er?

Vanaf Utrecht is het met de auto 8 tot 8,5 uur rijden naar Bern. Bern heeft ook een klein vliegveld, Bern-Belp genaamd. Het ligt ten zuidoosten van Bern, vlak bij het plaatsje Belp. Hier gaan helaas vanuit Nederland nauwelijks of geen directe vluchten heen. Een derde mogelijkheid is met de trein. Via NSinternational kan je vanaf 40 euro een ticket boeken van Amsterdam naar Bern. Daar doe je dan een kleine 8 uur over. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het ticket. Let wel op dat de goedkoopste tickets vaak niet te annuleren zijn. Het is ook vaak goedkoper om ’s avonds te reizen i.p.v. overdag. Treinickets naar Bern zijn hier te boeken.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *