Lübeck, ooit de hoofdstad van de Hanze, is een historisch stadje in het noorden van Duitsland. De Hanze was een samenwerkingsverband tijdens de middeleeuwen van handelaren en steden. Dat Lübeck daar zo’n belangrijke rol in speelde is te zien in het oude gedeelte van de stad. Het oude stadscentrum is nagenoeg intact gebleven en staat volledig op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het charmante stadscentrum van Lübeck staat boordevol interessante bezienswaardigheden. Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de stad in het Holstentor museum, bewonder de charmante middeleeuwse hofjes, ontdek de invloed van de Hanze in het Europäisches Hansemuseum en proef de specialiteit van Lübeck.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Lübeck

🚂 Bestel hier treinkaartjes naar Lübeck

🚌 Goedkoop met de Flixbus naar Lübeck

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Lübeck en vind de beste deal

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🏘 Meer ideeën voor stedentrips in Duitsland: München, Hamburg

🌎 Bekijk alle artikelen over Duitsland

1. Holstentor

Wanneer je vanaf het centraal station komt is dit de eerste bezienswaardigheid van Lübeck die je tegenkomt. De Holstentor is in de 15e eeuw gebouwd en staat sinds 1987 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Door de drassige grond zijn beide torens ongelijk in grond gezakt. Vanaf de zijkant zie je ook duidelijk dat de zuidelijke toren naar één kant leunt. Verschillende restauratie werkzaamheden hebben voorkomen dat het gebouw volledig is ingestort. Tegenwoordig is de Holstentor een museum over de geschiedenis van Hanzestad Lübeck. Kaartjes zijn aan de ingang te koop voor €8,-.

De Holstentor, een belangrijke bezienswaardigheid in Lübeck

2. Marsepeinmuseum Niederegger

Lübeck is bekend om de marsepein, die iets mindere suiker bevat en daardoor minder zoet is dan de meeste marsepein. Een bekend bedrijf dat deze marsepein in Lübeck produceert is Niederegger. Zij hebben één van hun winkels tegenover het stadhuis van Lübeck. Deze winkel bestaat uit drie verdiepingen. Op de begane grond, waar je binnen komt, is meteen de winkel te vinden. Superleuk om rond te kijken, prachtige creaties van marsepein kom je tegen en zo veel verschillende smaken. Op de tweede verdieping is een café waar je koffie kunt drinken met een lekker gebakje erbij. Wanneer je om de bar heen loopt vind je de doorgang naar de tweede verdieping en daar is het marsepein museum te vinden. Dit museum mag je gratis bezoeken en hoewel het niet supergroot is, is het heel leuk om dat ook even te doen.

Het gaat over de geschiedenis van het maken van marsepein. Van de tijd dat het nog een luxeproduct was voor alleen de rijken tot nu, snoepgoed voor iedereen. Ook vind je er voorwerpen, zoals mallen, die vroeger gebruikt werden om marsepein te maken voordat alles machinaal ging. Heel interessant om even te kijken voordat je terug naar beneden gaat om wat lekker te kopen.

Marsepein museum Niederegger, een bezienswaardigheid in Lübeck

3. Rondleiding stadhuis

Het stadhuis, ofwel Rathaus, van Lübeck is zo’n 800 jaar oud en nog steeds in gebruik als stadhuis. Je kunt het niet alleen van buiten bewonderen, maar ook van binnen. Een rondleiding kost €5,- en moet je contant betalen. Het tijdstip van de eerstvolgende rondleiding, die ongeveer een uur duurt, staat buiten op het krijtbord aangegeven. Let er wel op dat de rondleidingen in het Duits zijn. Nu kan ik Duits wel redelijk begrijpen, maar ik kreeg lang niet alles mee. Zelf vond ik het nog steeds heel interessant om deze bezienswaardigheid van Lübeck met zijn mooie zalen van binnen bekijken.

Het stadhuis van Lübeck, één van de bezienswaardigheden die je moet bezichtigen.

4. Bewonder de charmante hofjes van Lübeck

De hofjes van Lübeck dateren uit de middeleeuwen en werden oorspronkelijk gebouwd als wooncomplexen voor de welgestelde burgers van de stad. Ze dienden als een soort besloten woongemeenschap waarin huizen en binnenplaatsen werden gedeeld. De hofjes zijn meestal gebouwd rond een centrale binnenplaats, die toegankelijk is via een poort. De binnenplaatsen zijn vaak versierd met groene tuinen en bloemen, waardoor ze een rustige en sfeervolle omgeving vormen. Veel van de hofjes van Lübeck zijn goed bewaard gebleven en zijn tegenwoordig nog steeds bewoond. Er zijn meer dan 50 hofjes te vinden en die zijn tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid in Lübeck. Er worden ook rondleidingen door de hofjes gegeven, maar wederom alleen in het Duits.

5. Geniet van het uitzicht vanaf de St. petri

Voor een mooi uitzicht over Lübeck ga je naar de St. Petri. Daar kan je voor €5,- met de lift omhoog naar het uitkijkplatform bovenin de toren. Eenmaal boven zie je o.a. de Holstentor, het stadhuis en de torens van alle andere kerken in Lübeck. Zeker dit panoramisch uitzicht niet overslaan.

6. Bekijk de astronomische klok in Marienkirche

De Marienkirche is een grote kerk, die tussen 1250 en 1351 gebouwd is. Loop even binnen om de pracht en praal in de kerk te bewonderen. Het meest bijzonder is de astronomische klok. De originele klok uit de 15de eeuw is helaas in 1942 volledig vernield. In het St. Annenmuseum is nog één wijzerplaat te bewonderen, die was achtergebleven na een eerdere restauratie. De huidige klok is in de jaren 60 van de vorige eeuw gemaakt door Paul Behrens m.b.v. donaties. Op de klok kan je de dag en de maand aflezen, maar ook de positie van de zon en de maan, de tekens van de dierenriem en de datum waarop het Pasen is.

7. Europäisches Hansemuseum

Het Europäisches Hansemuseum is gewijd aan de geschiedenis en het erfgoed van de Hanze, een middeleeuws handelsverbond van Europese steden. Het museum maakt gebruik van moderne technologie en interactieve displays om je een meeslepende leerervaring te bieden. Er zijn bijvoorbeeld interactieve kaarten en multimedia-displays die de handel en het dagelijkse leven in de middeleeuwse Hanzesteden illustreren. Verder kan je er leren over de handelsroutes, de goederen die werden verhandeld, de politieke en sociale structuren van de Hanze, en de invloed van dit handelsverbond op Europa. Dit is zeker weten een van de interessantste bezienswaardigheden van Lübeck.

🎫 Bestel online tickets bij de officiële website voor €10,-

8. Bekijk Lübeck eens vanaf het water

Bekijk Lübeck eens vanaf het water en boek een stadsrondvaart. Er zijn verschillende aanbieders, maar eentje die ik kan aanraden is Stuehff. Ook deze tour is in het Duits, maar zij hebben een map met foto’s met een Engelse vertaling. Op deze manier hoef je niet alleen te genieten van het uitzicht, maar krijg je ook nog de leuke verhalen over Lübeck mee. Wel contant geld mee nemen, want je kunt hier niet pinnen.

9. Winkelen in het oude centrum

Misschien valt dit niet echt onder de bezienswaardigheden van Lübeck, maar ik wil het toch even noemen. Het oude centrum van Lübeck, het gedeelte dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat is ook zeer geschikt om te winkelen. Je vind er niet alleen souvenirwinkels, maar bijvoorbeeld ook veel boetiekjes. En eigenlijk verder alles wat je nog zou willen kopen. Er zijn lange straten vol winkels te vinden, dus als je dat leuk vind kan je er prima een middagje shoppen. Even een pauze nodig? Er zijn ook overal terrasjes te vinden voor een bak koffie of een heerlijke lunch.

10. Heilige Geest ziekenhuis

Dit ziekenhuis, met zijn prachtige gevel, stamt uit 1286 en is een van de oudste ziekenhuizen in Europa. Het is gebouwd om de zieken, armen en ouderen te helpen en bood daarom niet alleen medische zorg, maar ook huisvesting en voedsel. Tegenwoordig is het ziekenhuis een museum en kan je er meer leren over de geschiedenis van het ziekenhuis en de liefdadigheidsinspanningen die hier plaatsvonden. Ook worden er geregeld culturele evenementen en kunstexposities gehouden. Je komt het gebouw binnen via de kerk. Aan de zijkant zijn kleine kamertjes van 6 m2 waar de zieken verzorgd werden of de armen konden verblijven. Vergeet ook niet de wandschilderingen te bewonderen, want die zijn echt heel mooi.

Heilige Geest ziekenhuis, een van de bezienswaardigheden in Lübeck.

11. Burgtor

Burgtor is, naast de Holstentor, de andere overgebleven stadspoort van Lübeck en de noordelijke toegang tot het oude stadscentrum. Naast de stadspoort is ook nog een stukje stadsmuur bewaard gebleven. Tegenwoordig is de Burgtor open voor bezoekers en is het een indrukwekkend historisch monument om te bezichtigen. Het biedt ook een geweldig uitzicht op de stad vanaf de top van de toren.

12. St. Annenmuseum

Dit museum is gehuisvest in een voormalig kloostercomplex, dus het gebouw op zichzelf is al mooi. Het museum is genoemd naar de nabij gelegen St. Annenkirche en is te vinden in de St.-Annen-Straße 15. Het museum zelf is opgericht in 1915 om de rijke kunstcollectie van Lübeck te huisvesten en toegankelijk te maken voor publiek. Het herbergt een uitgebreide collectie kunstwerken, met de nadruk op middeleeuwse religieuze kunst, beeldhouwwerken, schilderijen en decoratieve kunst uit Noord-Duitsland. Kaartjes zijn alleen te koop aan de kassa en kosten €8,-.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

2 Comments

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *