Wanneer je in Granada bent, dan wil je natuurlijk het Alhambra bezoeken. Het Alhambra is namelijk de belangrijkste toeristische attractie in Granada en wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de islamitische kunst en architectuur. Het Alhambra complex bestaat uit verschillende onderdelen waarvan de Nasrid Paleizen wel het meest bekend en indrukwekkendst zijn. Lees hieronder meer informatie over het Alhambra, hoe je aan tickets kunt komen en hoeveel tijd je nodig hebt om het Alhambra te bezoeken.

Alhambra tijdens het gouden uurtje, gezien vanaf Mirador de San Nicolás
Alhambra tijdens het gouden uurtje, gezien vanaf Mirador de San Nicolás

Een goede voorbereiding voor je bezoek aan het Alhambra

✈ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Malaga (Granada)
🏩 Vergelijk hotelprijzen in Granada en vind de beste deal
🏨 Lekker makkelijk! Boek je vlucht en hotel naar Granada in één keer
🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)
🚴🏼‍♂️ Met een e-bike langs de mooiste bezienswaardigheden van Granada
🏙 Meer ideeën voor stedentrips in Spanje: Sevilla of Malaga
🌎 Bekijk alle artikelen over Spanje

Korte geschiedenis van het Alhambra

Het Alhambra is een Moors paleis en fort en werd oorspronkelijk gebouwd in de 9e eeuw als een kleine fortificatie. In de 13e eeuw werd het uitgebreid en omgevormd tot een paleiscomplex door de Moorse heerser Mohammed ben Al-Ahmar. Het Alhambra bereikte zijn hoogtepunt tijdens het bewind van de Nasrid-dynastie in de 14e eeuw.

Het Alhambra is ontworpen als een versterkt paleis, met paleizen, binnenplaatsen, tuinen, fonteinen en baden, allemaal prachtig versierd met Moorse architectuur, sculpturen en mozaïeken. Het paleiscomplex heeft vele jaren van uitbreiding en renovatie ondergaan. Door de eeuwen heen heeft het vele verschillende eigenaren gehad. In 1492 heroverden de Spaanse katholieken Granada en dus ook het Alhambra. Het katholieke koningspaar Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië namen toen hun intrek in het paleis. Hun kleinzoon Karel V liet een gedeelte van het Alhambra afbreken om zijn eigen paleis te bouwen, Karel V genaamd.

Het Alhambra heeft ook gediend als militaire basis en gevangenis in de loop van de geschiedenis, en in de 18e eeuw raakte het in verval. In de 19e eeuw werd het echter gerestaureerd en gerenoveerd onder leiding van de Spaanse architect José Contreras en de Franse kunstenaar Mariano Fortuny.

Tegenwoordig is het Alhambra een van de belangrijkste toeristische attracties in Spanje. Het wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de islamitische architectuur. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt het bezoekers van over de hele wereld.

Ga je het Alhambra bezoeken? Sla dan de Patio de los Leones niet over. De binnenplaats heeft een fontein met 12 leeuwenhoofden die water uit hun bek spuwen.
Patio de los Leones

Wat kan je allemaal bezoeken in het Alhambra

Er zijn 5 bezienswaardigheden in het Alhambra die je kan bezoeken. Het meest logisch is om ze in de volgende volgorde te bezoeken:

 • Alcazaba
 • Paleis van Karel V
 • Nasrid Paleizen
 • El Partal
 • Generalife

Je kan ook beginnen met Generalife en dan Alcazaba en de rest van de lijst bezoeken. Natuurlijk is dat o.a. afhankelijk van het gekozen tijdstip om de Nasrid Paleizen te bezoeken. Alcazaba ligt helemaal achterin het complex. Wanneer je klaar bent in het Alcazaba steek je zo over naar het paleis van Karel V en daarnaast is de ingang van de Nasrid Paleizen. Voor deze ingang staat vaak een lange rij, maar dat komt omdat er elk half uur een groep naar binnen mag. Vlak naast de uitgang van de Nasrid Paleizen vind je El Partal (of wat er van over is dan). Generalife ligt helemaal in een ander gedeelte van het complex. Vandaar dat het ook niet zoveel uitmaakt of je daar mee begint of eindigt.

Alcazaba

Het Alcazaba maakte deel uit van de verdedigingswerken van het Alhambra en diende als bescherming voor het paleis. Het is het oudste nog bestaande deel van het Alhambra, gebouwd door Muhammad ben al-Ahmar. Het Alcazaba bestond uit verschillende delen, waaronder vestingmuren, torens, kazernes, wapenopslagplaatsen en cisternen. De belangrijkste torens van het fort zijn de Torre de la Vela en de Torre Quebrada. Vanaf de Torre de la Vela heb je een prachtig uitzicht over Granada, de besneeuwde Sierra Nevada en de omliggende dorpen.

Foto met uitzicht op Torre de la Vela, genomen vanaf Generalife

Paleis van Karel V

Het paleis is ontworpen door de Italiaanse architect Pedro Machuca en werd gebouwd tussen 1526 en 1537. Het paleis is gebouwd in een rechthoekige vorm, met een grote centrale binnenplaats en twee verdiepingen met een totale oppervlakte van ongeveer 3.600 vierkante meter. Het Paleis van Karel V is een interessant voorbeeld van de overgang van de gotische en Moorse architectuur naar de renaissance architectuur. Het heeft een prachtig decoratief gevelwerk in de stijl van de Italiaanse renaissance, met zuilen en kapitelen, gebeeldhouwde reliëfs en klassieke medaillons.

In de 20e eeuw werd het paleis gerestaureerd en omgebouwd tot het Museum van de Alhambra, waar een aantal belangrijke kunstwerken en archeologische vondsten uit het Alhambra-paleiscomplex worden tentoongesteld. Het is ook de locatie van een aantal culturele evenementen, waaronder concerten en tentoonstellingen.

Nasrid Paleizen

De Nasrid Paleizen zijn zonder twijfel het hoogtepunt van mijn bezoek aan het Alhambra. Ze bestaan uit een aantal verschillende gebouwen en zalen die zijn gebouwd rond verschillende binnenplaatsen. De Patio de Arrayanes, de Patio de los Leones, de Sala de los Abencerrajes en de Salón de Embajadores hebben de meeste indruk op mij gemaakt. Maar alle paleizen zijn prachtig gedecoreerd met mozaïeken, gebeeldhouwd houtwerk en inscripties van islamitische poëzie.

De Patio de Arrayanes is een grote binnenplaats met een langwerpige vijver in het midden, omgeven door hoge zuilengalerijen. De Patio de los Leones heeft zijn naam te danken aan de beroemde fontein in het midden van de binnenplaats met 12 leeuwen die het water uit hun bek spuwen. De Sala de los Abencerrajes is een andere prachtige zaal in het paleis, met een koepelvormig plafond dat is versierd met gebeeldhouwde stucwerk en blauwe en gouden tegels. De zaal heeft zijn naam te danken aan de legende dat hier de veertig Abencerrajes-edellieden werden vermoord door koning Boabdil. Het patroon van het plafond gaat terug op de stelling van Pythagoras. De Salon de Embajadores, of de Zaal van de Ambassadeurs, is een grote en indrukwekkende zaal die diende als ontvangstzaal voor de Nasrid-koningen.

Bij een bezoek aan het Alhambra kom je ook langs de mooie binnenplaats Arrayanes met zijn langwerpige vijver.
Patio de Arrayanes

El Partal

Een toren met zijn paviljoen en een portiek met vijf bogen zijn alles wat nog rest van het Palacio del Partal, het oudste paleis.

Generalife

Generalife is een prachtige tuin en paleiscomplex en bevindt zich op een heuvel tegenover de Nasrid Paleizen. Om er te komen loop je weer bijna terug naar de ingang, maar sla je vlak voor je daar bent linksaf en volg je de borden naar Generalife. Het Generalife diende als buitenverblijf voor de Nasridenkoningen, waar ze zich konden terugtrekken zonder veel personeel. Het hoogtepunt van het paleis is de Patio de la Acequia, een langwerpige binnenplaats met een smalle waterpartij in het midden en omringd door prachtige bloemen. Vanuit het Mirador de Lindaraja heb je een prachtig uitzicht op het Alhambra en de stad Granada. De Generalife-tuinen bestaan uit prachtige terrassen, waterpartijen en fonteinen, die worden gevoed door een irrigatiesysteem dat nog steeds functioneert volgens de oude Moorse technologie.

Wanneer je Generalife bij het Alhambra gaat bezoeken, sla dan Patio de la Acequia niet over. Het is een langwerpige binnenplaats met een smalle waterpartij in het midden en omringd door prachtige bloemen.
Patio de la Acequia

Waar koop je tickets voor het Alhambra

Op eigen gelegenheid het Alhambra bezoeken

Het is aan te raden om ruim van te voren je tickets al te bestellen wanneer je het Alhambra wilt bezoeken. Kaartjes zijn vaak al weken van te voren uitverkocht. Vanwege het milde klimaat is het ook bijna het hele jaar door druk in Granada. Het goedkoopst is om de tickets te bestellen bij de offciële website.

🎫 Bestel kaartjes via de officiële website van het Alhambra

Kies voor “visitor ticket sale”, bekijk de mogelijkheden en maak je keuze door op het juiste ticket te klikken. Je krijgt dan wat uitgebreider te zien wat je met dit ticket allemaal kunt bekijken. Wil je doorgaan, dan kan je rechts op “purchase tickets” klikken en vervolgens op “Go to step 1”. Daarna kan je in de agenda de datum kiezen waarop je het Alhambra wilt bezoeken. Onder de agenda verschijnt dan een veld waarin je kan aangeven voor hoeveel personen van welke leeftijd je kaartjes wilt bestellen. Let er op dat je ook een kaartje (€0,00) moet bestellen voor personen van 3 tot 12 jaar, ondanks dat deze gratis naar binnen mogen. Klik onderaan op “Next” en kies het tijdstip dat je de Nasrid paleizen wilt bezoeken.

Let op: op de dag dat je ticket geldig is mag je een hele dag het Alhambra complex bezoeken. Het gekozen tijdstip geldt alleen voor de Nasrid paleizen.

Klik op “Go to step 3” en vul het formulier in. Bovenaan de pagina worden de persoonlijke gegevens van de koper gevraagd. Daaronder moet je per ticket de persoonlijke gegevens invullen van elke bezoeker. Wanneer je bij “Visitor data 1” het vakje “buyer as visitor” aanvinkt worden de persoonlijke gegevens van de koper overgenomen in die velden. Wanneer je heel veel tickets gaat bestellen kan je gebruik maken van een Excel template, maar als je dat te ingewikkeld vind kan je gewoon alles handmatig invullen. Vink helemaal onderaan aan dat je de privacyverklaring gelezen hebt en accepteert en klik op “Go to step 4”. Hier kan je een betaalmethode kiezen en betalen. Daarna ontvang je de tickets per email.

Sala de los Abencerrajes
Sala de los Abencerrajes

Het Alhambra bezoeken met een tour

Misschien vind je het leuker om het Alhambra te bezoeken met een gids. Met een rondleiding krijg je veel meer informatie over de geschiedenis van het Alhambra en zijn bewoners. Je kunt kiezen uit een Engels, Spaans of Frans sprekende gids. Verder krijg je tijdens de rondleiding een koptelefoon, zodat je de gids altijd goed kunt verstaan. De tour is inclusief entree tot de Nasrid Paleizen, de Alcazabe, Generalife, Paleis van Karel V en Partal en duurt ongeveer 3 uur. Bekijk de beschikbaarheid hieronder:

Ook wanneer je niet in Granada verblijft, maar in Sevilla of Malaga is het mogelijk om het Alhambra in Granada te bezoeken. Met een bus ga je vanaf het afgesproken punt naar Granada. Afhankelijk vanaf waar je vertrekt lunch je onderweg of bij aankomt in Granada. Daarna krijg je een rondleiding met gids door het complete Alhambra en na afloop rijd je met de bus weer terug naar hetzelfde punt als waar je opgestapt bent. Vervoer en entree is inbegrepen bij de prijs. Eten en drinken onderweg moet je zelf nog betalen.

🎫 Dagtrip vanuit Sevilla
🎫 Dagtrip vanuit Malaga

Belangrijke punten om op te letten

 1. Tijdens het bestellen moet je het nummer van je paspoort of ID-kaart invullen. Het is verplicht deze bij je te hebben wanneer je het Alhambra bezoekt. Wij hebben ons paspoort meerdere keren moeten laten zien tijdens ons bezoek, dus vergeet het echt niet.
 2. Om de Nasrid paleizen te bezoeken moet je een tijdstip kiezen. Het is heel belangrijk dat je ongeveer een half uur voor het gekozen tijdstip bij de Nasrid paleizen bent.
 3. Neem je ticket met QR code uitgeprint of digitaal mee. Deze moet je steeds laten scannen wanneer je een onderdeel van het Alhambra bezoekt. Je mag elk onderdeel namelijk maar één keer bezoeken.

Hoe lang duurt een bezoek aan Alhambra

Als je alles wilt bezichtigen heb je al snel een halve dag nodig. Als je uitgebreid van de tuinen wilt genieten, misschien nog wel meer. Vanaf de hoofdingang is het ongeveer 20 minuten lopen naar de Nasrid Paleizen en 15 minuten naar Generalife. Wij hadden ongeveer zo veel tijd nodig per onderdeel:

 • Alcazaba – 0,5 uur
 • Paleis van Karel V – 45 minuten
 • Nasrid Paleizen – 1,5 uur
 • El Partal – 15 minuten
 • Generalife – 1 uur

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *