De Galapagos Eilanden staan bekend om de unieke dieren die er voorkomen. Veel van de dieren die op de Galapagos Eilanden te vinden zijn komen nergens anders ter wereld voor. Ze hebben zich aangepast aan de moeilijke omstandigheden op de eilanden. Maar welke unieke dieren zijn er op de Galapagos Eilanden, waar vind je ze en wat maakt ze zo speciaal? Ik zal het je vertellen.
Hoe kom je op de Galapagos Eilanden
Het was al heel lang een droom van mij om naar de Galapagos Eilanden te gaan. Toen ik ging studeren ben ik niet voor niets “iets met biologie en genetica” gaan doen. Ik heb altijd een enorme fascinatie gehad voor de uniekheid van de dieren die voorkomen op de Galapagos Eilanden. Ik wilde dan ook zoveel mogelijk eilanden bezoeken. Niet alle eilanden van de Galapagos zijn even gemakkelijk bereikbaar. Er zijn directe vluchten vanuit Quito naar Santa Cruz en San Cristobal. Vanaf Santa Cruz kan je met een veerboot naar San Cristobal, Isabela en Floreana. Dit zijn ook de enige vier bewoonde eilanden. Wanneer je ook de onbewoonde eilanden wilt bezoeken is een cruise maken een goede optie.
Ik heb indertijd gekozen om deze cruise te boeken bij Sawadee. Dat was toen de enige Nederlandse reisorganisatie die een cruise van een week aanbood. Daarnaast bieden wel bijna alle Nederlandse reisorganisaties de Galapagos Eilanden aan als verlenging na rondreis door Ecuador. De cruise bij Sawadee is inclusief je vliegtickets, 2 hotelovernachtingen in Quito, 7 overnachtingen aan boord en 1 hotelovernachting in Guayaquil. Tijdens de cruise zijn alle maaltijden, water, koffie, thee en snorkelspullen inbegrepen bij de prijs. Voor andere drankjes moet je betalen en je kan eventueel een wetsuit huren aan boord.
Eersteklas motorjacht Solaris
Als je bij Sawadee boekt, dan vaar je met eersteklas motorjacht ‘Solaris’. Met dit jacht kunnen 16 passagiers mee en dat is een mooi aantal. De boot is niet zo groot en kan daarom ook bij de baaien van de kleinere eilanden komen. Al gebruik je sowieso altijd een zodiac (rubberboot) om van en naar boord te gaan. Er wordt zowel overdag als ’s nachts tussen de verschillende eilanden gevaren. Lange afstanden worden bijna altijd ’s nachts gevaren. Wij hadden vooral de eerste nacht een nogal ruige nacht toen we onderlangs Isabela voeren. We lagen letterlijk te schudden in ons bed. Je vaart daar iets minder tussen de eilanden en meer op de oceaan. Ik vond de rest van de reis echt prima te doen, maar natuurlijk is dat heel erg weersafhankelijk.
Overdag ga je meerdere keren van boord met de zodiac. Dan vaar je naar een eiland om daar te gaan wandelen of je vaart naar een plek waar je kunt snorkelen. De meeste keren ga je snorkelen vanaf de zodiacs en moet je het water inspringen. Een paar keer kan je vanaf het strand het water inlopen om te gaan snorkelen. Wanneer je vanaf de zodiacs het water in gaat, dan varen die met de groep mee. Als je klaar bent met snorkelen, dan steek je je hand op en komen ze je ophalen. Je kan dus zelf bepalen hoe lang je in het water wilt blijven. Wanneer je aan land gaat kan de zodiac niet altijd aanleggen aan een stijger, maar ben je soms genoodzaakt om een zogenaamde ‘wet landing’ te maken. In dat geval stap je uit in het water en loop je naar het strand.
De bijzondere dieren van de Galapagos Eilanden
Wanneer je boekt, kan je kiezen tussen route A en route B. Deze routes duren beide 8 dagen. Zelf heb ik gekozen voor route A. Niet dat ik een hele duidelijke voorkeur had, maar ik moest toch 1 van de 2 kiezen. Ik vertel jullie graag welke dieren ik allemaal gezien heb op welk Galapagos Eiland. Maar, let op, je komt alleen langs deze eilanden wanneer je kiest voor route A.
Je vliegt in de ochtend naar de Galapagos eilanden. In Quito worden de tassen gecontroleerd en moet je een Transitkaart kopen van 20 dollar. Bij aankomst op de Galapagos moet je direct na de paspoort controle de entree van 100 dollar betalen voor het nationale park. Als je het leuk vind kan je ook een stempel vragen voor in je paspoort als bewijs dat je op de Galapagos Eilanden bent geweest. Daarna wordt de handbagage wederom gecontroleerd, want je mag geen groente, fruit, zaden of iets dergelijks mee nemen vanaf het vaste land naar de eilanden. Je wordt opgewacht door een gids die mee zal gaan aan boord. Hij gaat mee met elk uitstapje dat je maakt vanaf boord, omdat dit verplicht is in het nationale park. Met een busje wordt je naar de haven gebracht en daar ga je met de zodiacs naar de Solaris toe.
Zeeleguanen bij Espinoza Point (eiland Fernandina)
Deze dag was echt één van mijn favoriete dagen. We hebben ’s ochtends eerst een wandeling gemaakt bij Espinoza Point. We liepen tussen de zeeleeuwen door. Er lagen veel moeders met pups op het strand. Vooral de pups kunnen erg nieuwsgierig zijn. De regel op de Galapagos Eilanden is dat je altijd 2 meter afstand van de dieren houdt, maar soms is dit heel lastig omdat zij geen 2 meter afstand van jou houden. Ook zijn er hier veel zeeleguanen die zich opwarmen in de zon. Ik denk dat dit ook de plek is waar de grootste zeeleguanen voorkomen. Ze kunnen, inclusief hun staart, wel 1,5 meter lang worden en 13 kilo wegen. We hadden ze al eerder gezien op andere eilanden, maar daar waren ze veel kleiner. Ze liggen in groepen bij elkaar, vaak over elkaar heen. De poten van de ene leguaan bovenop de kop van een andere.
En na de wandeling kwam echt mijn favoriete moment. We gingen snorkelen voor de kust bij Espinoza Point tussen de Groene zeeschildpadden en de zeeleguanen. De zeeleguanen zijn één van de bijzondere dieren die op de Galapagos Eilanden voorkomen. Dit is de enige plek ter wereld waar leguanen hun voedsel uit zee halen en dus de enige plek waar je ze kunt zien. Ze duiken de zee in om zee-algen te grazen die groeien op de rotsige bodem. Omdat ze koudbloedig zijn, liggen ze eerst een hele ochtend in de zon om op te warmen. Daarna duiken ze de zee in om te eten en vervolgens gaan ze weer in de zon liggen om op te warmen. Ga dus niet te vroeg snorkelen, want dan liggen de zeeleguanen nog op te warmen in de zon. Het is heel bijzonder om zo dichtbij de zeeschildpadden en zeeleguanen te kunnen zwemmen.
Snorkelen bij Buccaneers Cove (eiland Santiago)
Dit is een leuke plek om te snorkelen omdat je daar wit-getipte rifhaai kunt zien. Deze zijn ongevaarlijk voor mensen en ze toonden geen enkele interesse in ons. Maar het is wel heel cool om er zo dicht bij te kunnen snorkelen. Deze plek is sowieso heel mooi om te snorkelen. Het is er heel rotsig en je zwemt ook tussen grote rotspartijen door. Er zwemmen heel veel verschillende soorten vissen rond, dus er valt sowieso veel te zien. Ook als je geen haaien tegen komt. Hieronder een overzicht van wat wij daar gezien hebben.
Een goede voorbereiding voor je reis naar de Galapagos Eilanden
✈ Vliegtickets vergelijken? Vind hier de goedkoopste vliegtickets
🛥️ Ook een cruise maken? Boek een rondreis bij Sawadee
🐢 Ecuador + Galapagos Eilanden? Boek bij Sawadee, Djoser of SNP Natuurreizen
🏝️ Meer informatie over eilandhoppen op de Galapagos Eilanden
🏨 Vind een hotel op de Galapagos Eilanden
📖 Goede Galapagos Wildlife Reisgids (Engels) bij De Zwerver
🌎 Lees hier alles over Ecuador
Bezoek aan het eiland North Seymour
De ochtend voordat we terug naar het vasteland vlogen bezochten we het kleine eiland North Seymour. Op dit eiland broeden fregatvogels en blauwvoet jan-van-genten. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten, maar het was prachtig. De vogels, vooral de jan-van-genten, broeden op en naast het pad en je kunt ze van heel dichtbij bekijken. Toen wij er waren, eind juni – begin juli, zaten er nog veel vogels hun eieren uit te broeden. Sommigen hadden ook al kuikens. Hele kleine kuikentjes die zich verscholen onder hun ouders en kuikens die haast net zo groot waren als hun ouders. We hebben dus helaas geen paringsdans gezien van de blauwvoet jan-van-genten. Wel zagen we mannetjes fregatvogels met hun grote, rode keelzak die ze opzetten om vrouwtjes het hof te maken.
De reuzenschildpadden fokcentra
Tijdens de cruise hebben we twee fokcentrums voor reuzenschildpadden bezocht. We leerden daar heel veel over de bescherming en het behoud van de reuzenschildpadden. Als ik het goed onthouden heb zijn er nu nog zo’n 11 unieke soorten Galapagos reuzenschildpadden en ooit waren het er waarschijnlijk 15. Sommige van die 11 soorten worden ernstig met uitsterven bedreigd. In het fokcentrum zijn er 4 koppels per soort aanwezig die voor het nageslacht moeten zorgen. Wanneer de schildpadden nog klein zijn kunnen ze opgegeten worden, dus worden ze in het centrum gehouden totdat ze ongeveer 20 cm lang zijn. Natuurlijk wordt elke soort uitgezet op het juiste eiland, dus worden de jonge schildpadden goed gecodeerd en per soort gescheiden gehouden.
De reuzenschildpadden zijn de bekendste dieren van de Galapagos Eilanden. Ze kunnen twee vormen schild hebben, een koepelvormig schild of een zadelrug schild. Het zadelrug schild is hoger bij de nek waardoor de schildpadden hun nek verder kunnen uitsteken. Het voordeel daarvan is dat ze beter bij de hoog hangende vruchten van de cactus kunnen komen. Door dit voordeel komen op sommige eilanden alleen reuzenschildpadden met een zadelrug voor. Bij het Arnaldo Tupiza fokcentrum op Isabela zijn alleen schildpadden met een koepelvormig schild. Bij het fokcentrum bij het Charles Darwin Research Station op Santa Cruz zijn ook schildpadden met een zadelrug schild.
El Chato 2 Ranch in de hooglanden op Santa Cruz
Op deze ranch kan je de schildpadden bezoeken in hun natuurlijke leefgebied. Je mag er vrij rondlopen over de graslanden en door de bossen en struiken. Overal ligt rottend fruit op de grond, het voedsel van de reuzenschildpad. Je komt dan ook veel schildpadden tegen met heel veel resten fruit op hun gezicht, omdat ze dat niet zelf weg kunnen halen. Ook lopen er veel schildpadden rond met opgedroogde blubber op hun schild dat is achtergebleven na hun modderbad.
Overige dieren tijdens mijn cruise langs de Galapagos Eilanden
Ik heb hier maar enkele dieren en locaties genoemd, maar natuurlijk zijn er nog veel meer bijzondere dieren te vinden op de Galapagos Eilanden. Er zijn zo veel endemische diersoorten en elk eiland heeft weer zijn eigen bijzonderheden. Op bijna alle eilanden kom je zeeleguanen tegen en overal waar je gaat snorkelen is er kans dat je een nieuwsgierige zeeleeuw tegenkomt. Ook Darwin vinkjes zijn op elk eiland te vinden en je ontkomt niet aan de Sally lightfoot crab (Grapsus grapsus). Hieronder nog eenmaal een verzameling foto’s van allerlei dieren die je op de Galapagos Eilanden tegen kunt komen.
Zo he, wat een gave reis. En het lijkt me zo mooi om daar te zijn. Zeker de moeite waard om te onthouden voor de toekomst. Dank je wel voor deze mooie blog!!