Mooiste bezienswaardigheden van Florence in 1 dag

Er zijn een overmaat aan bezienswaardigheden in Florence, maar ik had maar 1 dag de tijd, dus ik moest keuzes maken. Ik was samen met een vriendin een midweek in Venetië en toen zijn we vanuit daar 1 dagje naar Florence geweest. De treinverbinding was heel erg goed. Met de hogesnelheidstrein duurde een enkele reis ongeveer een paar uur. Wij hebben besloten om de Dom te bezoeken inclusief de Campanile, het Baptisterium, het Museo Casa di Dante, Ponte Vecchio en het museo di San Marco. We hebben dus niet de grote musea bezocht waar Florence ook bekend om staat. Om die uitgebreid te kunnen bekijken hadden we eigenlijk meer dan een dag de tijd nodig.

Een goede voorbereiding voor een dagje Florence

✈ Vergelijk prijzen en vind goedekope vliegtickets naar Florence
🚗 Meer zien van Italië? Huur een all-inclusive auto
📚 Begin met plannen en koop alvast een reisgids over Florence
🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Florence in één keer
🚴🏼‍♂️ Actief bezig zijn. Maak een fietstour in Florence met een Nederlandse gids
🏘 Meer stedentrips in Italië: Venetië of Rome

Dom van Florence

Wij zijn ons dagje Florence begonnen bij de dom, ofwel Duomo ofwel de Santa Maria del Fiore. Deze kathedraal kan je echt niet missen, hij steekt met kop en schouders boven Florence uit. Tegenover de kerk staat het baptisterium en naast de kerk de Campanile. De toegang tot de Dom is natuurlijk gratis, maar je kunt (online) een combiticket kopen om naar de koepel te klimmen en het baptisterium en de Campanile te bezoeken. Wij hadden zo’n ticket gekocht en hebben dus alles bekeken. Ik vond het zeer de moeite waard.

De kathedraal in Florence is één van de grootste kathedralen van Europa. Er is in 1296 begonnen met de bouw en de kathedraal werd voltooid in 1472. De buitenkant van de kathedraal is heel uitbundig bekleed met roze, witte en groene marmer. Veel kunstwerken uit de kathedraal zijn verloren gegaan of verplaatst naar Museo dell’Opera del Duomo. Hierdoor maakt de binnenkant een veel soberdere indruk dan de buitenkant doet vermoeden. Wat absoluut de moeite waard is om te bekijken is de binnenzijde van de koepel en de vierentwintiguursklok van Paolo Uccello. Verder hangt er nog een fresco van Dante en de goddelijke komedie van Domenico di Michelino.

 De kathedraal en Campanile moet je zeker bezoeken wanneer je maar 1 dag in Florence bent.
Kathedraal en Campanile
De koepel van de kathedraal
De Piazza del Duomo met de bekendste bezienswaardigheden van Florence, de Duomo, de Campanile en het Baptisterium.
Campanile en Baptisterium
Binnenkant Kathedraal
Binnenkant Kathedraal
Vierentwintiguursklok

Het Baptisterium

Wat je zeker niet over mag slaan wanneer je maar 1 dag in Florence bent is het Baptisterium. Deze is gebouwd tussen 1059 en 1128 en dus het oudste gebouw op het plein. In 1339 voorzag Arnolfo di Cambio de pilaren van groen- en witmarmeren stroken, aansluitend op de bekleding van de dom. Tussen de veertiende en de zestiende eeuw werden de drie bronzen portalen toegevoegd. De opvallendste daarvan zijn de oostelijke deuren die 11 cm dik zijn en gemaakt van brons en goud. Ze wegen 8 ton. Sinds 1990 zijn de deuren te bewonderen in het Museo dell’Opera del Duomo (tegenover achterzijde kathedraal). In het baptisterium hangen nu replica’s. Binnenin kan je de mozaïeken op het plafond van de koepel bewonderen. Gegarandeerd dat je met een stijve nek terug buiten staat.

Het Baptisterium moet je zeker bezoeken wanneer je maar 1 dag in Florence bent.
Baptisterium
Oostelijke bronzen deuren
Baptisterium van binnen
Baptisterium van binnen
De koepel Baptisterium

Campanile

Deze is gebouwd tussen 1334 en 1359 en is 85 meter hoog. Ook de campanile is aan de buitenkant bekleed met roze, witte en groene marmer. Hij kan beklommen worden via een trap van 414 treden. Wanneer je bovenin de Campanile bent heb je een mooi uitzicht over Florence en zijn bezienswaardigheden.

OP ZOEK NAAR EEN BIJZONDERE OVERNACHTING IN DE BUURT VAN FLORENCE?
NATHALIE SCHREEF OVER HAAR ERVARING TOEN ZE MOCHT VERBLIJVEN OP FATTORIA LA VIALLA, EEN BIOLOGISCH-BIODYNAMISCH FAMILIEBEDRIJF
.

Beklimming naar de koepel van Brunelleschi

De koepel is ontworpen door Filippo Brunelleschi en heeft een diameter van 45,50 meter en is 91 meter hoog. Bovenop de koepel staat de lantaarn, waarmee de totale hoogte op 114,5 meter komt. Het uitkijkplatform, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over Florence, onderaan de lantaarn is bereikbaar via een trap van 463 treden. Wanneer je de trap beklimt kan je vanaf heel dichtbij de fresco aan de binnenkant van de koepel bekijken. De fresco is ontworpen door Giorgio Vasari en stelt het laatste oordeel voor. Toen Vasari in 1574 stierf is het werk voortgezet door Federico Zuccari. Ook kan je vanaf de trap een blik in de kathedraal werpen, een foto daarvan staat bij het stukje “Dom van Florence“.

Een beklimming naar de koepel van Brunelleschi moet je zeker niet overslaan wanneer je maar 1 dag in Florence bent.
Een beklimming naar de koepel van Brunelleschi is een prachtige bezienswaardigheid in Florence.

Ponte Vecchio is een must-see voor een dagje Florence

De Ponte Vecchio is een beroemde middeleeuwse brug die over de rivier de Arno ligt en ook 1 van de bekendste bezienswaardigheden van Florence. De lengte van de brug is 100 meter en op en aan de brug zijn allemaal winkeltjes gevestigd. Het zijn voornamelijk juweliers en het is leuk om er overheen te lopen en even lekker rond te neuzen. De brug is vooral heel erg mooi om te fotograferen.

Boven de brug bevind zich Corridoio Vasariano, de Vasari-gang. Deze maakt deel uit van de Galleria degli Uffizi en is een “geheime” gang die vanaf het Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti loopt. Deze gang is ontworpen door Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo I de’ Medici. Deze wilde vanwege de stank die op en rond de Ponte Vecchio hing niet meer over straat van zijn woning (Palazzo Pitti) naar zijn werk (Palazzo Vecchio) wandelen. Tegenwoordig is er een enorme kunstcollectie te vinden in de gang. Helaas is deze al sinds 2016 gesloten wegens een renovatie.

De Ponte Vecchio, 1 vand de bekendste bezienswaardigheden van Florence, moet je zeker bezoeken wanneer je maar 1 dag in Florence bent.
De Ponte Vecchio is een beroemde middeleeuwse brug die je niet over mag slaan tijdens je dagje Florence.

Museo Casa di Dante

Wij bezochten dit museum omdat we dachten dat hier het dodenmasker van Dante te bezichtigen was. Hèt officiële dodenmasker is te bezichtigen in het Palazzo Vecchio waar het tentoongesteld wordt. In de tijd van Dante werd er wanneer beroemde mensen stierven een afdruk van hun gezicht gemaakt. Zo kon er een exacte replica van het gezicht gemaakt worden wat het dodenmasker werd genoemd. Ik heb geprobeerd uit te zoeken wat nou het verschil is tussen de twee dodenmaskers, maar ik kan er geen informatie over vinden. Misschien zijn er meerdere dodenmaskers gemaakt van de afdruk. Het museum is verder leuk om een keer doorheen te lopen als je toch in de buurt bent, maar misschien niet de moeite waard voor een dagje Florence.

Dodenmasker in Museo Casa di Dante in Florence
Dodenmasker in Museo Casa di Dante

San Marco-kerk en Museo di San Marco (klooster)

We wilden heel graag het museo di San Marco bezoeken, het klooster naast de San Marco-kerk, maar helaas was het museum al dicht toen wij daar aankwamen. Ze laten tot 30 minuten voor sluiting mensen toe. Het klooster is bekend vanwege de vele mooie fresco’s die geschilderd zijn in de cellen van het klooster door Fra Angelico. We konden nog wel de kerk in, die zeker ook de moeite van het bekijken waard is.

Maar zo hebben we, ondanks dat we maar 1 dag in Florence waren, toch de bekendste bezienswaardigheden wel gezien.

Waar je zeker iets moet eten wanneer je 1 dag in Florence bent

En wanneer je dan zoveel mogelijk van Florence hebt bekeken in 1 dag, dan heb je naturlijk honger gekregen. Wij eindigden ons dagje Florence met een box gevuld met heerlijke Italiaanse lekkernijen. In een artikel over Florence van ikwilmeerreizen.nl had ik gelezen over een hele goede Prosciutteria in Via dei Neri. Die wilde ik graag eens uit proberen. Het was er bom en bomvol. We konden geen plekje meer krijgen binnen en ook was er geen plek op de stoep voor de Prosciutteria. Wij hebben dus een take-away doos meegenomen en zelf een mooi plekje in Florence opgezocht om deze lekkernijen op te smikkelen. Het was verrukkelijk, ik ben het helemaal eens met Mirjam en Annemarie, de plank – of doos – met lekkere hapjes is een echte aanrader.

Wanneer je zoveel mogelijk van Florence hebt gezien in 1 dag, ga dan eten bij de Prosciutteria in Via dei Neri.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *