Kamperen tijdens onze rondreis door IJsland in de zomer

Kamperen in IJsland is één van de tofste dingen die ik gedaan heb. Ik maakte een rondreis door IJsland in de zomer en wij hadden een fly and drive kampeerreis geboekt bij reisorganisatie Voigt Travel. Onze vluchten, de huurauto en de kampeeruitrusting waren geregeld door Voigt. Ook waren de eerste en laatste overnachting al gereserveerd, maar de overige 12 nachten hadden we de vrijheid om te gaan en te staan waar we wilden. Wij hebben dus zelf een reisroute door IJsland uitgestippeld waarvan je in dit artikel een uitvoerige beschrijving vind. Wel hebben wij uitsluitend overnacht op campings, omdat dat steeds meer verplicht wordt. Lees hier meer over kamperen in IJsland. Bedenk ook dat kamperen in IJsland verschilt van kamperen in zuid Europa, want wij hebben nachten gehad waarbij het afkoelde tot -6 graden. Gelukkig beschikken de campings in IJsland vaak over een ruimte waar je kunt koken en eten.

Omdat wij met zijn 5en waren hadden we twee 2 à 3 persoons tenten gekregen. Bij één tent was de hele uitrusting dan voor 3 mensen en bij de andere tent voor 2. In eerste instantie hadden ze ons een 5-persoons auto gegeven, maar met 5 grote rugzakken en volledige kampeeruitrusting voor 5 personen leek ons dat toch wat aan de krappe kant. Na een telefoontje hierover kregen we een 9-persoonbusje wat echt ideaal was. Wij zaten met zijn 5en voorin, op de achterste bank pasten precies de 5 rugzakken naast elkaar en alle andere spullen pasten maar net in de laadruimte achterin. We hadden er ook een koelbox bij gehuurd voor twee weken. Hiervoor moet je wel een prijs per dag betalen en natuurlijk heb je dan op elke camping elektriciteit nodig. Het was wel heel fijn dat we maar om de 3 dagen boodschappen hoefden te doen.

De 2 tafels en 5 stoelen
Zo is kamperen in IJsland
Zo is kamperen in IJsland
Alles past precies in de bus

Wat ik je ook echt aan wil raden is om altijd een auto te kiezen met vierwielaandrijving. Je zult vaker een gravelweg tegen komen dan je van te voren denkt. Veel bezienswaardigheden dicht bij de rondweg zijn alleen toegankelijk via een kiezelweg. We hebben veel auto’s zonder 4WD hortend en stotend in slakkentempo over deze wegen zien rijden. Wanneer je voor een 4WD auto kiest kan je letterlijk wanneer je wilt van de gebaande paden afwijken. En dat is toch juist wat je wilt wanneer je een rondreis maakt door IJsland in de zomer.

De reisroute door IJsland plannen

Wij hadden al bedacht wat we echt wilden zien van IJsland en de reisroute van te voren al uitgestippeld. Dit deden we vooral omdat we met zijn 5en waren en niet tijdens de reis te veel tijd wilden besteden aan discussies. Maar het is sowieso raadzaam om dit te doen. Zorg er in ieder geval voor dat je weet wat er te doen en te zien is en een soort van route in je hoofd hebt. Van de route afwijken kan altijd nog. Terug rijden omdat je iets gemist hebt wegens niet goed voorbereiden is niet altijd meer mogelijk. Er is ongelofelijk veel te zien in IJsland en je tijd is, zelfs met 15 dagen, beperkt.

De maximum snelheid op de enige ringweg in IJsland is 90 km/uur. In principe mag je deze snelheid overal buiten de bebouwde kom rijden, ook op de binnenwegen. Omdat de binnenwegen vaak gravelwegen zijn met veel hobbels en bobbels is dit vaak niet mogelijk. Ook kunnen bij te hoge snelheid opvliegende steentjes je auto beschadigen. Houdt dus ook rekening met je reistijd tijdens het maken van je plannen. Later tijdens de reis, na iets meer ervaring, durfden we sneller te rijden op deze wegen. Maar vooral in het begin duurde de rit vaak veel langer dan we dachten doordat we veel langzamer reden op de gravelwegen.

Wij vlogen niet naar Reykjavik, maar naar het Noorden van IJsland naar het stadje Akureyri. De meeste toeristen rijden hun reisroute door IJsland, via de rondweg, tegen de klok in. Reisgidsen zijn ook op die manier opgebouwd, maar wij zijn een beetje dwars en hebben de route gereden met de klok mee. Ik zal je in deze blog meenemen in de route die wij afgelegd hebben.

Dag 1 & 2: Godafoss en walvisexcursie in Akureyri

De eerste overnachting is dus al gereserveerd op camping Systragil. Hier is een ruimte aanwezig waarin gekookt en gegeten kan worden. We komen in de ochtend aan op het vliegveld waar we direct onze bus ophalen. We gaan eerst in Akureyri ontbijten en doen daar boodschappen voordat we door rijden naar de camping. Om bij de camping te komen moet je door een tunnel waarvoor je via een app tol moet betalen. Wij denken slim te zijn en nemen een alternatieve weg, waardoor we al vrij snel kennis maken met een off road weg. Het is een leuke ervaring, maar zeker niet de snelste route. Op de camping staan onze tenten al helemaal klaar en de rest van de middag kunnen we relaxen.

We hebben zelf nog een nacht op deze camping gereserveerd omdat we via Voigt Travel voor dag 2 een walvisexcursie in Akureyri hebben geboekt. Deze is pas ’s middags, dus rijden we eerst nog op en neer naar de waterval Godafoss. De kans dat je walvissen ziet in de baai van Akureyri is vrij groot. Wij zijn er 2 of 3 keer één tegen gekomen, dus helaas niet een groep(je) bij elkaar. Sowieso tof om ze van zo dichtbij te zien.

Godafoss bezocht tijdens onze kampeerreis door IJsland geboekt bij Voigt Travel
Godafoss
Godafoss van bovenaf
Bultrug
Bultrug

Dag 3: Via Húsavík naar de Asbyrgi kloof

Onze reisroute door IJsland is begonnen en we rijden vanaf Akureyri naar de Asbyrgi kloof

Vandaag begint onze reisroute door IJsland echt en rijden we vanaf Akureyri langs de kust naar de Asbyrgi kloof. Het plan is om eerst de tenten op te zetten, maar voordat we er erg in hebben staan we al op de parkeerplaats bij de Asbyrgi kloof. We besluiten om dan maar uit te stappen en de kloof te gaan verkennen. Er zijn verschillende wandelpaadjes, maar het is een klein gebied en je kunt ze gemakkelijk in 1 a 2 uur bewandelen (inclusief fotomomentjes en pauze om te eten en drinken). Daarna gaan we op de Asbyrgi campground onze tenten opzetten. Helaas is er op deze camping geen binnenruimte aanwezig. Betalen moet bij het bezoekerscentrum aan het begin van de weg (nog voordat je bij de camping bent). Wij zijn alleen in de kloof geweest, maar er loopt ook een wandelpad boven langs de kloof met fantastische uitzichten.

Nadat de tenten staan rijden we naar Dettifoss en Selfoss. Dit is over een onverharde weg. Hoewel we afremmen tot 50 km/uur stuiteren we letterlijk de onverharde weg op (begon meteen met enorme kuilen) en leren we “the hard way” om dus voorzichtig te rijden op de gravelwegen. De watervallen zijn absoluut de moeite van het bezichtigen waard, vooral de Dettifoss is heel indrukwekkend. Het is ook goed te zien dat de wind vaak vanuit dezelfde richting komt. De ene zijde van de kloof is alleen maar steen, terwijl de andere kant heel groen is.

Asbyrgi kloof
Dettifoss
Asbyrgi kloof
Selfoss

Dag 4 & 5: Skaftafell, Jökulsárlón en Fjallsárlón

Wij doen er 10 uur over om van de Asbyrgi kloof in Skaftafell te komen. Dit komt ten eerste omdat het eerste gedeelte een gravelweg is. Ten tweede rijden we een gedeelte over de oude ringweg 1 (nu 95) en belanden we ook nog op de 939 wat een onverharde weg is met haarspeldbochten en geen vangrail. We hebben daar dikke mist waardoor we maximaal 30 km/uur kunnen rijden. De route op het kaartje hiernaast is hoe wij echt gereden hebben, want de huidige rondweg ligt dichter bij de kust. 939 is wel een mooie route met geweldige uitzichten (waar wij weinig van meekrijgen door de mist). Let hier alsjeblieft goed op bij het plannen van je reisroute door IJsland.

Weg vanaf de camping terug naar de rondweg
Folaldafoss langs de 939
Skaftafell Camping: hier komen veel mensen terecht wanneer ze in de zomer kamperen tijdens hun rondreis door IJsland
Skaftafell Camping: hier komen veel mensen terecht wanneer ze in de zomer kamperen tijdens hun rondreis door IJsland

We slapen 2 nachten op de Skaftafell Camping, een grote camping met een bezoekerscentrum en een terras, maar geen ruimte om te koken of te eten. Vanaf de camping kan je wandelen naar de Svartifoss (2 km) en naar de Skaftafell gletsjer (1,5 km). Er zijn ook rondwandelingen langs deze bezienswaardigheden. Deze vind je op de website van de camping of vraag ernaar bij het bezoekerscentrum. In de buurt kan je ook ijsklimmen, gletsjerwandelingen maken en ijsgrotten bezoeken. Wij rijden vanaf de camping terug naar Jökulsárlón, een gletsjermeer waarin grote ijsbergen drijven. Wanneer ze genoeg gesmolten zijn drijven ze via een kleine rivier de zee in. Daar ligt een zwart strand vol met ijsblokken in allerlei vormen, ook wel Diamond Beach genoemd. Op de terugweg stoppen we ook nog bij Fjallsárlón.

Svartifoss tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Svartifoss
Jökulsárlón tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Jökulsárlón
Uitzicht
Jökulsárlón tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Diamond Beach
Skaftafell gletsjer tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Skaftafell gletsjer
Jökulsárlón tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Diamond Beach
Fjallsárlón: ligt langs de rondweg van IJsland, dus ongetwijfeld komt je reisroute hier langs. Stop even om deze prachtige gletsjer te bewonderen.
Fjallsárlón: ligt langs de rondweg van IJsland, dus ongetwijfeld komt je reisroute hier langs. Stop even om deze prachtige gletsjer te bewonderen.

Dag 6: Laki, een hoogtepunt tijdens onze rondreis door IJsland in de zomer

Laki (voluit Lakagígar, ofwel Laki’s kraters) is een enorme aanrader. Wij vinden dit alle 5 één van de tofste dingen die we gedaan hebben. We rijden eerst naar Kirkjubæjarklaustur en stoppen daar bij het toeristen informatiecentrum. Het is handig om daar de weg te vragen, want de weg naar Laki staat niet in Google Maps. Zij kunnen je ook vertellen of de weg begaanbaar is. Je mag alleen naar Laki rijden met een 4WD auto, want je gaat drie keer door een rivier heen en de weg is volledig onverhard. Waarschijnlijk kan je deze bezienswaardigheid in IJsland het beste bezoeken tijdens een rondreis in de zomer. In de rivieren staan palen met van beneden naar boven een groene, oranje en rode markering. Als je alleen nog de rode markering ziet mag je niet de rivier oversteken en moet je terug rijden.

Laki is met een lengte van 24 km de grootste vulkanische kloof ter wereld die bestaat uit een groot aantal explosiekraters op een rij. Eenmaal in de kloof rijdt je door metershoge lava waardoor een weg uitgehakt is. Bij de Laki vulkaan kan je parkeren en naar boven wandelen voor een uitzicht op de rijen kraters. Bij de parking zijn ook toiletten aanwezig. Vanaf Laki kan je de weg vervolgen en je rijdt dan een rondje tot je weer terug bent bij de weg richting Kirkjubæjarklaustur. Tijdens het rondje kan je ook nog stoppen voor een wandeling langs een prachtig meer en door lavatunnels. De omgeving in heel Laki is werkelijk sprookjesachtig en je kijkt een hele dag je ogen uit. Wij hebben overnacht op Camping Tjaldsvæði in Kirkjubæjarklaustur. Op deze camping is een ruimte aanwezig om te koken en te eten.

Laki (voluit Lakagígar, ofwel Laki's kraters)
Laki (voluit Lakagígar, ofwel Laki's kraters)
Laki (voluit Lakagígar, ofwel Laki's kraters)
Laki (voluit Lakagígar, ofwel Laki's kraters)
Laki (voluit Lakagígar, ofwel Laki's kraters)
Laki was voor ons het hoogtepunt tijdens onze rondreis door IJsland in de zomer
Laki was voor ons het hoogtepunt tijdens onze rondreis door IJsland in de zomer

Dag 7: Van Kirkjubæjarklaustur naar Landmannalaugar

Vanaf het moment dat we gaan rijden begint het met regenen. Voor vandaag staat het eiland Heimaey op de planning, maar door de harde wind vaart de boot niet. We moeten noodgedwongen onze reisroute aanpassen, maar ook dat is IJsland. We rijden door naar een camping in de buurt van Landmannalaugar, waar we eigenlijk op dag 8 heen zouden rijden. Gelukkig is het even droog, zodat we de tenten op kunnen zetten, maar daarna regent het weer gestaag door. Dan is kamperen in IJsland dus echt niet leuk. Gelukkig is er een restaurant aanwezig op de camping waar we droog en warm kunnen eten.

We willen vanaf de camping een dagtochtje maken naar Landmannalaugar, maar omdat het weer slecht zal blijven lukt dat ook niet. Het water in de rivieren staat te hoog om doorheen te mogen rijden. Op dag 8 rijden we dus maar door naar Reykjavik. Daar is het op dit moment beter weer en van daaruit kunnen we dan onze geplande uitstapjes alsnog maken.

Met beter weer zijn er een boel plekken waar je kunt stoppen onderweg van Kirkjubæjarklaustur naar Heimaey. Je kunt papegaaiduikers spotten (te zien tot ongeveer half augustus) bij Dyrhólay, een uniek schiereiland met een zwart strand. Een stukje verder rijden ligt een vliegtuigwrak op het strand. In 1973 is daar een Amerikaanse Dc-3 neergestort. Iedereen heeft het overleefd en een groot gedeelte van het vliegtuig is blijven liggen. Je kunt je auto langs de rondweg parkeren en naar het wrak wandelen (45 min), maar er gaat ook een shuttlebus. Verder kom je langs de watervallen Skogafoss en Seljalandfoss.

Een andere optie voor een reisroute is om vanaf Landmannalaugar via onverharde wegen naar de Golden Circle te rijden en daar te overnachten. Bezoek de highlights en rijdt dan door naar Reykjavik.

Dyrhólay
Dyrhólay
Dyrhólay
Dyrhólay
Skogafoss
Skogafoss

Dag 8: Reykjavik

In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, kamperen we op Campsite Reykjavik
In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, kamperen we op Campsite Reykjavik

In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, kamperen we op Campsite Reykjavik. Het is een gezellige camping met een grote ruimte om te koken en te eten. Ook zijn er wasmachines en drogers beschikbaar. Wij hebben in Reykjavik zelf niet heel veel bijzonders gedaan. We hebben rond gelopen in de haven en daarna zijn we Harpa, een groot concert- en congrescentrum, binnen gelopen. Natuurlijk kan je de kerstwinkel die het hele jaar open is niet overslaan en ook de kerk, Hallgrímskirkja, is bijzonder genoeg om even te gaan bekijken. De architect, Guðjón Samúelsson, heeft zich bij dit expressionistische bouwwerk laten inspireren door de grote basaltpartijen die op IJsland te vinden zijn, bijvoorbeeld bij de Svartifoss.

Je kan Reykjavik niet overslaan tijdens een kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Hallgrímskirkja
Je kan Reykjavik niet overslaan tijdens een kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Harpa
Je kan Reykjavik niet overslaan tijdens een kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Hallgrímskirkja
Je kan Reykjavik niet overslaan tijdens een kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Kerstwinkel
Je kan Reykjavik niet overslaan tijdens een kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Harpa
Je kan Reykjavik niet overslaan tijdens een kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Kerstwinkel

Dag 9: De Golden Circle

De Golden Circle Strokkur
Strokkur

Wij hebben een dag de tijd genomen om de Golden Circle te rijden en zijn gestopt bij de geisers Strokkur en Geysir, bij Gullfoss en bij Kerid. De geisers vind ik eerlijk gezegd niet zo indrukwekkend als ik had gedacht. Geysir doet het sowieso niet meer, maar Strokkur spuit nog om de 4 tot 8 minuten. Dat is wel leuk om te zien, maar niet heel bijzonder. Gullfoss is een enorme waterval en heel indrukwekkend om te zien. Er lopen verschillende wandelpaden langs om hem van alle kanten te kunnen bewonderen. Kerid is een 55 meter diepe krater met een mooi blauw meer onderin. Je moet een klein bedrag betalen om de krater in te mogen wandelen. Je kan dan bovenlangs of beneden rond het water een rondje lopen.

De Golden Circle Gullfoss
Gullfoss
De Golden Circle Kerid
Kerid

Dag 10: Snorkelen in Silfra

Vanuit Reykjavik gaan we naar de Silfra-kloof om daar te snorkelen tussen twee continenten. Naast Laki vinden we dit ook één van de hoogtepunten van onze rondreis door IJsland. De Silfra-kloof is een kloof tussen de Noord Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen die nog steeds verder uit elkaar schuiven. De temperatuur van het water is rond het vriespunt en daarom moeten we een drysuit aan tijdens het snorkelen. Het water is ongekend helder en je hebt 100 tot 150 meter zicht. Je ziet veel planten en mooie rotsformaties, maar er zwemmen geen vissen.

Wij hebben geboekt via DIVE.IS. Het was allemaal super geregeld en van te voren wordt je per email goed geïnformeerd. De gids die meezwemt maakt foto’s onderweg die je achteraf kunt kopen als je wilt en je kunt tijdens het boeken aangeven of je zelf met de auto komt of dat je opgehaald moet worden in Reykjavik.

Snorkelen bij Silfra, absoluut een hoogtepunt tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Snorkelen bij Silfra, absoluut een hoogtepunt tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Snorkelen bij Silfra, absoluut een hoogtepunt tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel
Snorkelen bij Silfra, absoluut een hoogtepunt tijdens onze kampeerreis door IJsland met Voigt Travel

Vanaf Silfra rijden we meteen door naar Stykkishólmur om daar te overnachten op de camping. Stykkishólmur is een klein dorp vlak naast de veerpont en de camping is klein en eenvoudig. Het weer is koud en guur, er is alleen een buitendouche aanwezig en we moeten buiten koken, dus wederom vinden we kamperen in IJsland even niet zo leuk. Gelukkig kunnen we wel binnen eten, want bij de receptie staan tafels, stoelen en een zitbank. Morgen nemen we de veerpont naar ons volgende avontuur, namelijk de Westfjorden.

Dag 11 & 12: De Westfjorden

De boottocht duurt ongeveer 3 uur. Bij mooi weer is er kans dat je walvissen ziet, maar toen wij over gingen waaide het er veel te hard voor. Weinig mensen zullen aan de Westfjorden denken bij het plannen van hun reisroute door IJsland, maar wij willen er heen vanwege de prachtige uitzichten en we hebben er geen moment spijt van. Jammer is dat we helemaal naar Látrabjarg zijn gereden om papegaaiduikers te zien, maar dat de vogels al gevlogen waren. Ik kan Látrabjard wel aanraden voor degenen die voor half augustus in IJsland zijn. Het is de grootste en bekendste vogelklif van IJsland. Het kan er wel heel hard waaien, houdt daar rekening mee. Wanneer je niet op en neer rijdt naar Látrabjarg, zou je ook in 1 dag langs de Westfjorden kunnen rijden.

Daarna stoppen we bij de waterval Dyjandi. Wat een prachtige plek is dat. Vanaf de weg is een pad dat langs het water loopt tot dicht bij Dyjandi en onderweg loop je langs verschillende kleinere watervallen. Het is best een eindje lopen, dus zorg dat je de tijd hebt. Wij hebben dan misschien geen papegaaiduikers meer gezien, omdat we er zo laat in het seizoen waren, maar de prachtige herfstkleuren bij Dyjandi (en eigenlijk langs de hele Westfjorden) maken een hoop goed.

We overnachten bij Þingeyraroddi Camping Ground waar een ruimte aanwezig is om te koken en te eten. Vanaf de camping is er een fraai uitzicht op de zonsondergang in het water. Er is een kleine, maar dure, supermarkt bij het tankstation.

De dag erna gaat onze reisroute verder langs de Westfjorden van IJsland tot aan de camping in Skagaströnd. Ook hier kan je binnen koken en eten. We genieten onderweg van het uitzicht, zien af en toe een walvis vanuit de auto en stoppen om foto’s te maken wanneer we daar zin in hebben. Al met al een heerlijke dag.

Westfjorden Látrabjarg
Látrabjarg
Westfjorden zonsondergang camping
Zonsondergang camping
Westfjorden Dyjandi
Dyjandi
Westfjorden
Westfjorden
Westfjorden Dyjandi
Dyjandi
Westfjorden
Westfjorden

Dag 13: Kálfshamarsviti, Reykjafoss en terug naar Akureyri

In het noordwesten van IJsland staat voor ons niks meer op het programma, dus gaat onze reisroute zo veel mogelijk langs de kust en stoppen we op plekjes die ons mooi lijken. We gooien de auto redelijk vaak aan de kant, maar noemenswaardige plekken zijn: Kálfshamarsviti, het Glaumbær Farm & Museum en de waterval Reykjafoss. Kálfshamarsviti is een kleine landtong met een vuurtoren en basaltkliffen. We zagen er zeehonden en er kwamen dolfijnen voorbij zwemmen. Vlakbij Reykjafoss vind je de warmwaterbron, de Fosslaug.

Kálfshamarsviti
Glaumbær Farm & Museum
Glaumbær Farm & Museum
Reykjafoss

Ons allermooiste moment tijdens het kamperen in IJsland was de hele avond en nacht vanaf de donkere camping naar het noorderlicht kijken. Het is dus zelfs tijdens een rondreis door IJsland in de zomer nog mogelijk om het noorderlicht te zien, maar waarschijnlijk hadden wij ook wel erg veel geluk. Het was natuurlijk wel al eind augustus en wij waren helemaal in het noorden van IJsland.

Ons allermooiste moment tijdens het kamperen in IJsland was de hele nacht naar het noorderlicht kijken. Zelfs tijdens een rondreis door IJsland in de zomer is het dus mogelijk om het noorderlicht te zien.
Ons allermooiste moment tijdens het kamperen in IJsland was de hele nacht naar het noorderlicht kijken. Zelfs tijdens een rondreis door IJsland in de zomer is het dus mogelijk om het noorderlicht te zien.

Dag 14: Thermale bad van Mývatn, Blue Lake, Hverir & Grjótagjá Cave

De laatste dag zijn we vanaf de camping op en neer gereden naar het thermaal bad van Mývatn. Deze is minder druk en goedkoper dan Blue Lagoon, die in de buurt van Reykjavik ligt. Ook hoef je hier geen tijdslot te kiezen en mag je zo lang blijven als je wilt. Het water is tussen de 37°C en 40°C. Voordat we de baden in gingen zijn we nog gestopt bij Blue Lake, Hverir en bij Grjótagjá Cave. Hverir is een gebied met hete bronnen waar je overal stoompluimen en kokende modderpotten ziet. Grjótagjá Cave is een warm water grot met heel mooi, blauw water.

Blue Lake
modderpot bij Hverir
Hverir
Grjótagjá Cave
stoompluim bij Hverir
Thermaal bad van Mývatn

Dag 15: Einde van onze rondreis door IJsland in de zomer

Op de laatste dag kan je de tenten en alle andere gehuurde kampeerspullen gewoon op de camping laten staan. De avond voordat je naar huis gaat komen de eigenaren van de camping nog even controleren of alles nog compleet is en of er niks kapot is. Het is geen hele strenge controle. Op het vliegveld kan je de auto weer inleveren. Dat ging bij ons heel gemakkelijk. We hadden nog een controle verwacht, maar het was parkeren en klaar.

Dit was de reisroute van onze rondreis door IJsland in de zomer. Ik heb al vaak gekampeerd in mijn leven, maar vind het heel bijzonder om te kamperen in IJsland. Wij deden het eerlijk gezegd omdat het goedkoper is dan slapen in hotels, maar ik kan het echt iedereen aanraden. Het is een heel unieke ervaring en veel campings hebben een mooi uitzicht, zoals de campings bij Asbyrgi kloof en bij Skaftafell. Het is wel een goed idee om een camping te kiezen met een ruimte waar je ’s avonds binnen kunt zitten bij slecht weer. Hopelijk heb je wat aan dit artikel gehad of heb je ideeën opgedaan over wat jij wilt zien wanneer je naar IJsland gaat.

Nog meer reisinspiratie

Als je niet bang bent om het koud te krijgen lees dan ook eens over de leukste activiteiten om te doen tijdens een winterreis in Lapland.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *