Wanneer je tijdens het kamperen wilt koken op de camping, dan heb je een lichtgewicht kookset nodig. Vooral tijdens een wandel- of fietsvakantie is het fijn om niet al te veel kookspullen mee te hoeven sjouwen. Een lichtgewicht pannenset is dan bijvoorbeeld erg handig.
Ik kampeer al mijn hele leven. Mijn ouders hadden een vouwwagen en daarmee gingen we toen ik nog een kind was ieder jaar naar Frankrijk. Natuurlijk was het een beetje passen en meten, maar we konden redelijk veel mee nemen. Later ging ik backpacken door Europa en kon ik alleen mijn rugzak mee nemen. Ik vond het eerst heel lastig om zo weinig mee te nemen, maar ondertussen heb ik genoeg ervaring om je tips te kunnen geven voor lichtgewicht koken.
Een goede voorbereiding voor koken op de camping
🎒 Meer Handige kampeerspullen voor lichtgewicht kamperen
⛺ Lichtgewicht 2-peroonstent review
🚴🏼♂️ Fietstassen voor een fietsvakantie (goede kwaliteit en niet duur)
🏕 Natuurkampeerterrein Ruigenhoek review (Amsterdamse Waterleidingduinen)
🎡 Een gezellig dagje uit? Bezoek één van de leukste pretparken van Nederland
📚 Het camping kookboek: heerlijke recepten voor avontuurlijk kamperen
Lichtgewicht kamperen betekend voor iedereen wat anders. Op de fiets kan je bijvoorbeeld weer net iets meer mee nemen dan wanneer je gaat wandelen. En dan heb je ook nog ultra lichtgewicht kamperen, voor wanneer je echt heel weinig mee wilt nemen. Ik heb in de loop der jaren heel wat kampeerspullen bij elkaar verzameld en afhankelijk van hoe ik ga kamperen bepaal ik welke onderdelen van mijn kookset ik mee neem. Wat zijn nou de handige lichtgewicht kookspullen die niet kunnen ontbreken in jouw kampeeruitrusting. Ik zet ze hieronder voor jou op een rijtje.
Opvouwbaar servies voor koken op de camping
Zelf ben ik heel erg fan van het servies van Sea to Summit. Deze borden en mokken zijn gemaakt van flexibel siliconen materiaal, onbreekbaar, licht van gewicht, BPA vrij en opvouwbaar. De bodem van het bord kan ook gebruikt worden als snijplank en de schalen en mokken ook als maatbeker. De beker kan vastgehouden worden aan de stevige rand bovenaan, zodat je je vingers niet verbrand. Dit maakt koken op de camping wel heel gemakkelijk.
Sea to Summit borden, bekers en kommen
X-plate bord: 164 gr.
X-cup beker: 45 gr. / 250 ml
X-mug beker: 78 gr. / 480 ml
X-bowl kom: 80 gr. / 650 ml
XL-bowl kom: 110 gr. / 1000 ml
Lichtgewicht bestek voor je kamperen kookset
Naast een bord, een beker en kommen is bestek natuurlijk ook wel handig. Een goed idee is een spork, want een spork is een lepel, vork en mes in één. Super handig om mee te nemen voor de grammentellers en deze is ook nog eens gemaakt van biobased plastic en is hittebestendig en vaatwasmachinebestendig en natuurlijk BPA vrij.
€5 korting bij nieuwsbriefregistratie!
Gratis verzending vanaf een minimale bestelwaarde van €50!
Lichtgewicht kookset en pannenset
Wanneer je zelf wilt koken op de camping kunnen pannen natuurlijk niet ontbreken, maar ze moeten dan wel licht van gewicht zijn en gemakkelijk in elkaar passen. Zelf heb ik ooit een lichtgewicht kookset (710 gr) van Gelert gekocht, maar dat merk is al lang niet meer verkrijgbaar. Ik heb 2 pannen van respectievelijk 1,2L en 1,7L, een koekepan/deksel en een fluitketeltje van 0,8L. Er zit één losse universele grip bij die je voor elke pan kunt gebruiken. Ik heb hier tijdens het kamperen al jaren plezier van, dus heb ik geprobeerd vergelijkbare sets te vinden. Zoals eerder gezegd neem ik niet altijd alles mee. Een kleine pan kan je eventueel ook gebruiken als bord of als kom als je echt weinig mee wilt nemen.
Lichtgewicht pannensets zijn bijna altijd zonder keteltje, maar hieronder heb ik wat verschillende opties voor je onder elkaar gezet. Momenteel zijn sommige pannensets bij Vrijbuiter in de aanbieding.
Robens Frontier Pannenset Pro – Large
Kookpan 1: Ø 18 x 7,8 cm (1,6L)
Kookpan 2: Ø 20 x 9,8 cm (2,6L)
Koekenpan: Ø 21 x 4,5 cm
Totaal gewicht: 594 gr.
Bo-Camp Explorer 4-delige lichtgewicht pannenset
Kookpan 1: Ø 13,5 x 7,5 cm (1L)
Kookpan 2: Ø 15,5 x 8,5 cm (1,4L)
Kookpan 3: Ø 17,5 x 10,5 cm (2,2L)
Koekenpan: Ø 18 x 4,5 cm
Totaal gewicht: 1150 gr.
Bo-Camp Fluitketel Outdoor
Ketel: Ø 13 x 8 cm (0,8L)
Gewicht: 800 gr.
Bo-Camp 5-delige Aluminium lichtgewicht kookset
Kookpan 1: Ø 14 x 7 cm (1,1L)
Kookpan 2: Ø 16 x 9 cm (1,7L)
Koekenpan: Ø 16 x 3 cm
Totaal gewicht: 600 gr.
Human Nature Lichtgewicht Pannenset 4-delig
Kookpan 1: Ø 13,5 x 7,5 cm
Kookpan 2: Ø 15,5 x 8,5 cm
Kookpan 3: Ø 17,5 x 10,0 cm
Koekenpan: Ø 18 x 4,5 cm
Totaal gewicht: 1150 gr.
Brander voor je kamperen kookset
Aan een lichtgewicht kookset heb je natuurlijk niets zonder een brander en brandstof, dus zelf neem ik altijd een Campingaz brandertje mee van 180 gram. De pannenhoudertjes zijn in te klappen, zodat het brandertje zo klein is dat het in mijn hand past. Je kunt deze brander aansluiten op de gasblikken met butaan uit de Campingaz CV-reeks, zoals de CV-300 Plus (9 x 9 x 11 cm; 350 gr.) of de CV-470 Plus (11 x 11 x 14 cm; 500 gr.). De gasblikjes kan je natuurlijk niet mee nemen in het vliegtuig, maar de Campingaz cartouches zouden wereldwijd verkrijgbaar moeten zijn. Ik weet dat het in ieder geval in de meest west Europese landen geen enkel probleem is. In Nederland koop ik ze in een outdoor winkel of bouwmarkt. In het buitenland verkopen ze ze vaak in de supermarkt.
De Bleuet Micro van Campingaz
Afmetingen: 13 x 13 x 9 cm (uitgeklapt)
Verbruik: 90 gr./uur
Gewicht: 180 gr.
Eten mee nemen voor koken op de camping
Wanneer je een meerdaagse wandeltocht gaat maken wil je naast een lichtgewicht kookset misschien ook wat te eten mee nemen. Bij de betere outdoor winkel verkopen ze vriesdroogmaaltijden. Deze zijn superhandig en heel voedzaam, maar ook wel behoorlijk prijzig. Het voordeel is dat je alleen maar kokend water hoeft toe te voegen en dus aan een keteltje en een brander genoeg hebt. Betaalbaardere kant en klare maaltijden zijn ook in de supermarkt te vinden, maar let er dan wel op dat ze voedzaam genoeg zijn. Je lichaam heeft echt genoeg voedingsstoffen, zoals koolhydraten en eiwitten, nodig om te kunnen herstellen na een dag stevig wandelen.
Ik heb ze zelf nog nooit uit geprobeerd, maar ik wil het wel graag een keer proberen. Zo gauw ik hier meer informatie over heb zal ik het artikel zeker updaten.
Adventure Food en Firepot vriesdroog maaltijden
Aan deze maaltijden hoef je alleen maar kokend water toe te voegen en 8 minuten te wachten. Je kan de maaltijd daarna zo uit het zakje opeten. Er zijn veel verschillende maaltijden om uit te kiezen, ook vegetarische. En ik zag er zelfs Expedition Breakfast, Scrambled Eggs, Vanilla Dessert en Mousse au Chocolat tussen staan 😅. Geweldig toch?
Nog meer tips voor je lichtgewicht kookset?
Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met het vinden van de juiste spullen, zoals een lichtgewicht pannenset, om te kunnen koken op de camping. Stuur me gerust een mailtje of laat hieronder een berichtje achter als je nog meer vragen hebt. Ook lees ik graag jouw goede tips hoe je zo licht mogelijk bepakt toch zelf kan koken onderweg. Welke spullen gebruik jij zelf? Ik ben erg benieuwd.