Deze keer wil ik graag mijn geweldige ervaringen en tips met jullie delen over de winterreis naar Fins Lapland die ik met reisorganisatie Sawadee gemaakt heb. Koude(re) bestemmingen hebben me altijd meer aangetrokken dan warme, tropische oorden. Om die reden ben ik ook al in IJsland en Patagonië geweest. Maar in dit artikel zal ik jullie dus vertellen over Lapland en de activiteiten die ik gedaan heb, zoals een sledehondentocht, sneeuwschoenwandelen, een ritje met de sneeuwscooter en nog veel meer. En natuurlijk zal ik uitgebreid ingaan op welke kleding en schoenen je nou mee moet nemen naar Lapland.

De winterreis naar Lapland die ik bij Sawadee geboekt had was de 8-daagse reis naar Kylmäluoma, een vier-sterren vakantiecomplex gelegen in Kuusamo. Dit vakantiecomplex is eigenlijk een camping met houten huisjes aan de oever van een meer. Maar we hebben dus ook Finnen gezien die gewoon in hun caravan in de sneeuw op de camping stonden. In januari! Bikkels! De hutten staan in een bos en daardoor soms een behoorlijk stuk uit elkaar, dus het kan best een eindje lopen zijn naar het restaurant.

Binnenkant van de houten huisjes op Kylmäluoma tijdens een groepsrondreis naar Lapland
Binnenkant van de houten huisjes op Kylmäluoma

Een goede voorbereiding voor je winterreis Lapland

🥶 Boek een week naar Lapland bij Sawadee of Voigt Travel
📅 Plan zelf je reis naar Lapland
✈ Vliegtickets en verblijf. Boek je Last Minute bij TUI
📚 Begin met plannen en koop alvast een reisgids over Lapland

Het restaurant is te vinden bij de ingang van de camping. Daar kan je iedere dag terecht voor ontbijt, lunch en een warme maaltijd. Ook ’s avonds na het eten kan je hier blijven zitten en kletsen, foto’s uitwisselen of een spelletje spelen. In het restaurant is het lekker warm, dus het is echt niet nodig om hier dik aangekleed naar toe te komen. Wanneer we daar heen gingen voor het avondeten gingen we meestal gewoon in onze spijkerbroek, normale schoenen en een lekkere trui.

Welke kleding neem je mee tijdens een winterreis Lapland

Voor een week naar Lapland hoef je niet perse veel, maar wel goede kleding mee te nemen. Je wilt het immers niet koud hebben. Het handigste is om verschillende lagen kleding mee te nemen. Ik had twee sets thermo ondergoed mee, dus twee thermoshirts met lange mouwen en twee thermo leggings. Voor overdag had ik verder een paar fleecetruien mee en een skibroek en een ski-jas. Ik had ook de winterkleding erbij gehuurd en vooral de laarzen en de handschoenen die er bij zaten vond ik erg handig. De overall is lekker warm tijdens de sledehondentocht en de sneeuwscooter safari, maar tijdens de andere activiteiten heb je meer bewegingsvrijheid in een broek en jas.

Ik had geen skikleding en heb de goedkoopste skibroek gekocht die ik kon vinden. In prachtig fluorescerend oranje 😀

Voor ’s avonds is het fijn om ook wat casual kleding mee te nemen. Bijvoorbeeld een spijkerbroek en een niet al te dikke trui. Vergeet natuurlijk ook vooral je zwemkleding niet als je gebruik wilt maken van de sauna. Of wanneer je een duik wit nemen in een wak in het meer :-).

Qua schoenen is het handig om hoge, waterdichte wandelschoenen mee te nemen. Deze kan je aandoen tijdens het langlaufen en het sneeuwschoenwandelen. In de slee en tijdens het bouwen van de iglo’s had ik de gehuurde sneeuwlaarzen aan, zodat mijn voeten zeker weten droog en warm bleven. Daarnaast had ik voor in het hotel in Kuusamo en voor ’s avonds in het restaurant mijn gewone leren winterschoenen mee. Dat vond ik zelf iets comfortabeler zitten dan mijn wandelschoenen.

De uitzichten tijdens een winterreis naar Lapland
De uitzichten tijdens een winterreis naar Lapland

Leukste activiteit in Lapland: sledehondentocht

De sledehondentocht vond ik echt de leukste activiteit van mijn week in Lapland. Toen we aan kwamen lopen was vooral het lawaai van de honden overweldigend. Ze hebben namelijk ontzettend veel zin om te gaan en zijn allemaal aan het blaffen en aan het janken. Aangezien wij al 8 sleeën nodig hadden en er bij elke slee 6 honden stonden kan je wel zelf natellen hoeveel decibellen er klonken ;-). En aangezien bijna iedereen in Lapland wel een sledetocht met husky’s wil maken waren wij niet de enigen die een sledehondentocht gingen maken.

Leukste activiteit in Lapland: Sledetocht met husky's
Leukste activiteit in Lapland is de sledehondentocht
Leukste activiteit in Lapland: sledehondentocht
sledetocht met husky’s

Er gaat 1 persoon in de slee zitten en 1 persoon achterop de slee staan. Wanneer je achterop de slee staat kan je proberen de honden af te remmen door op een balk te gaan staan die dan de grond raakt. Zodoende wordt het veel zwaarder voor de honden en moeten ze stoppen. Ten minste, dat is het idee. Voorop rijdt een sneeuwscooter en daarachteraan alle sleden. Inhalen mag niet. Ik had de grootste moeite om onze honden af te remmen, want ze wilden de hele tijd de slee voor ons voorbij. Toen we even stil stonden om te kijken of het bij iedereen nog goed ging, gingen onze honden er opeens vandoor. Met mijn volle gewicht probeerde ik te remmen, maar ik kon ze niet houden. Dus zat er niks anders op voor de bestuurder van de sneeuwscooter dan terug te rennen naar zijn sneeuwscooter en verder te gaan.

Wanneer de honden de slee omhoog moeten trekken moet je afstappen en mee rennen. Als je dat niet (meteen) doet, dan kijken ze meteen alle 6 heel verontwaardigd achterom. Echt te grappig! Een sledehondentocht moet je echt niet overslaan wanneer je de kans hebt om die te doen.

Besneeuwde dennentakken tijdens een winterreis Lapland

Langlaufen

Tijdens intensieve activiteiten krijg je het al snel warm. De eerste activiteit die wij deden was langlaufen en ik had mijn thermoshirt, fleecetrui en ski jas aan. Al vrij snel kreeg ik het super warm en was ik erg aan het zweten. Wanneer je eenmaal zweet en je kleding nat geworden is, is het onverstandig om laagjes uit te trekken omdat je dan juist af kunt koelen. Dus tijdens de sneeuwwandeling een dag later had ik alleen nog mijn thermo shirt en mijn ski jas aangedaan. Toen had ik het wel lekker warm, maar zonder erg te zweten. Nu was het tijdens onze reis niet extreem koud. Het was de hele week zo rond de -10 graden.

Naar beneden langlaufen in de sporen van mijn voorganger tijdens een groepsrondreis in Lapland
Naar beneden langlaufen in de sporen van mijn voorganger

Ik had nooit eerder gelanglauft en had geen idee wat ik kon verwachten. Het eerste stuk was helemaal niet moeilijk. We begonnen op redelijk vlak terrein en het was gewoon het spoor volgen van mensen die ons voor waren geweest. Toen we bij de eerste heuvel kwamen werd het opeens heel lastig. Probeer maar eens boven te komen zonder eerdere ervaring. Naar beneden lijkt dan toch een heel stuk makkelijker ;-).

Wat te doen in Lapland: sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen tijdens de Lapland Groepsrondreis
Sneeuwschoenwandelen is ook een van de leukste activiteiten in Lapland

Het sneeuwschoenwandelen vond ik na de sledehondentocht het leukste in Lapland om te doen. Het was wel een van de pittigste activiteiten in Lapland. Wij waren met een jonge groep. Daarom vond onze reisleider het wel een goed idee om ons voor een groot deel zelf onze weg door de sneeuw te laten banen in plaats van een al platgetrapt spoor te volgen. We liepen in een lange rij achter elkaar aan. Wanneer je voorop loopt heb je de zwaarste taak. Je zakt redelijk weg in de sneeuw, dus bij elke stap moet je je been dan heel hoog optillen om boven de sneeuw uit te komen. Hoe verder je van achteren loopt, hoe gemakkelijker het wordt. De sneeuw is dan al behoorlijk plat getrapt door iedereen voor je.

Ergens op de helft stopten we voor de lunch. Dat was gewoon buiten rond een kampvuur, zittend op banken bekleed met rendierhuiden. We kregen een kom heerlijke warme soep die in een grote pan boven het vuur stond. Er was ook een toilet aanwezig in een klein hokje. Het verbaasde me hoe schoon het was. De wc was eigenlijk een diep gat in de grond, maar er was wel een bankje boven gebouwd met een wc bril. Om stank te voorkomen lag er een zak potgrond op de vloer. Daar moest je je kleine dan wel grote boodschap mee bedekken nadat je klaar was en dat werkte echt supergoed.

Tijdens het sneeuwschoenwandelen heb je ook de tijd om van de prachtige omgeving te genieten. Ik kon echt geen genoeg krijgen van het spierwitte landschap.

Iglo bouwen

Het zelf bouwen van een iglo is ook een bijzondere ervaring. Je krijgt natuurlijk het juiste gereedschap uitgedeeld en een uitleg over hoe je het aan moet pakken. Eigenlijk is het ook niet echt een iglo die je gaat maken, maar meer een sneeuwhol. Waarmee ik bedoel dat je natuurlijk geen ijsblokken uit gaat zagen. Je moet een hele hoge berg sneeuw maken en daar net zo lang met sneeuwscheppen op slaan totdat het een hele compacte berg sneeuw is. Je wilt natuurlijk niet dat je iglo instort halverwege het bouwen :-). Daarna ga je eerst de ingang uitgraven en daarna steeds dieper de berg sneeuw in totdat je een holte hebt gemaakt die groot genoeg is om in te kunnen slapen.

De iglo die wij gemaakt hadden

Sneeuwscooter

De laatste dag van de groepsreis van Sawadee naar Lapland konden we kiezen uit verschillende activiteiten. Ik had gekozen voor een rit met de sneeuwscooter. Echt een onvergetelijke ervaring. Hiervoor moet je je wel echt goed warm aankleden, want je zit alleen maar te zitten op dat ding. Al is misschien alleen al de adrenaline genoeg om je warm te houden ;-). In het begin gingen we heel langzaam weg om even te wennen. Naarmate de rit vorderde gingen we steeds harder totdat we op een meer kwamen waar we op volle snelheid (de snelheidsbegrenzer staat afgesteld op 70 km/uur) een rondje konden maken. Je kon er ook voor kiezen om bijvoorbeeld te gaan skiën.

Op de sneeuwscooter tijdens mijn winterreis Lapland

Noorderlicht

En natuurlijk heb je kans om het Noorderlicht te zien wanneer je in de winter naar Lapland gaat. Wij hadden geluk om het te zien op de laatste avond van onze reis. Vooral vanaf het meer, waar het super donker was, konden we het noorderlicht heel goed zien. Dat was echt de kers op de taart en natuurlijk wel een hoogtepunt van onze reis.

Ik heb tijdens deze winterreis in Lapland het meest genoten van het kijken naar het noorderlicht en qua activiteiten van de sledehondentocht en het sneeuwschoenwandelen. De interactie met de sledehonden is gewoon heel leuk en het sneeuwschoenwandelen is een heel bijzondere ervaring.

 Wij hadden het geluk om het noorderlicht te zien op de laatste avond van onze Lapland groepsreis
Wij hadden tijdens deze winterreis in Lapland het geluk om het noorderlicht te zien op de laatste avond

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien vind je dit ook interessant

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *