Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, is een stad met een rijke geschiedenis, cultureel erfgoed en artistieke invloeden. Wenen staat bekend als een culturele hoofdstad met een lange traditie van muziek, kunst, literatuur en architectuur. De stad heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van klassieke muziek, met beroemde componisten als Mozart, Beethoven, Haydn en Schubert die hier hebben gewoond en gewerkt. Ondanks dat het een grote stad is, heeft Wenen veel groene ruimtes en parken. Het Stadtpark is bijvoorbeeld beroemd om zijn Johann Strauss-monument, en het Prater herbergt een iconische reuzenrad. De architectuur van Wenen is een mix van verschillende stijlen en periodes. De stad heeft prachtige historische gebouwen, waaronder paleizen zoals Schönbrunn en Belvedere, en imposante bouwwerken zoals de Stephansdom (St. Stephen’s Cathedral) en het Hofburg-paleis. Lees verder en ontdek 8 leuke tips voor bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens je stedentrip in Wenen.

Een goede voorbereiding voor je stedentrip Wenen

🚉 Bespaar tijd en kom uitgerust aan. Neem de nachttrein naar Wenen

✈ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Wenen

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Wenen en vind de beste deal

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🏨 Boek je Hotel en vlucht naar Wenen in één keer

🏘 Overweeg ook eens een stedentrip naar Bern

1. Fietstocht door Wenen met Nederlandse gids

Een superleuke tip om mee te beginnen is om je stedentrip in Wenen te starten met een fietstour door Wenen met een Nederlandse gids. De fietstocht gaat langs veel bekende bezienswaardigheden van Wenen, zoals het stadhuis, het operagebouw en het Donau Kanaal. De tour duurt een uur of 3 en in die tijd fiets je ongeveer 15 km. Onderweg is er tijd genoeg om vragen te stellen en foto’s te maken. Op deze manier zie je meer bezienswaardigheden in minder tijd. Na afloop weet je wat er allemaal te doen en te zien is in Wenen en kan je kiezen naar welke bezienswaardigheden je nog eens terug wil om ze uitgebreid te bezoeken. Ook houd je zo meer tijd over om bijvoorbeeld te winkelen en om natuurlijk alle onderstaande bezienswaardigheden te bezoeken.

🚴🏼‍♂️ Boek hier de fietstocht met Nederlandse gids door Wenen

2. Wandelen door de binnenstad

Het district Innere Stadt, de historische binnenstad van Wenen, staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Begin je stedentrip dus met een mooie wandeling door het oude centrum, waar je ook de meeste bezienswaardigheden van Wenen vind. Wandel onder andere langs de Weense Staatsopera, Burggarten met het Mozart Monument, Hofburg, het raadhuis en het Burgtheater.

3. Stephansdom

In het oude centrum vind je ook de mooiste bezienswaardigheid van Wenen, de rooms-katholieke kathedraal Stephansdom, tevens de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De hoofdingang heet Reuzenpoort (Riesentor) en is vernoemd naar een mammoetbot dat is gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in de 15de eeuw. De trap naar het bezoekersplatform van de zuidtoren heeft 343 treden. Dat is een hele klim, maar het uitzicht over Wenen is zeker de moeite waard.

De mooiste bezienswaardigheid van Wenen, de rooms-katholieke kathedraal Stephansdom, tevens de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen.

4. Hundertwasserhaus

Een andere leuke tip om te doen wanneer je in Wenen bent is om het Hundertwasserhaus te gaan bekijken. Het gebouw bestaat uit zo’n 50 appartementen, waarvan er geen enkele hetzelfde uit ziet, en is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. De appartementen zijn particuliere woningen en kunnen niet bezocht worden. Wel zijn er winkels en cafés op de begane grond waar je uiteraard wel naar binnen mag. Wat ook heel bijzonder is, is dat elk appartement een balkon of toegang tot een dakterras heeft waarop bomen en struiken staan.

Het Hundertwasserhaus, een bijzondere bezienswaardigheid in Wenen.

5. Het Zentralfriedhof

Het Zentralfriedhof, wat letterlijk “Centrale Begraafplaats” betekent, is met zijn 2,5 km2 één van de grootste begraafplaatsen ter wereld. Op deze begraafplaats zijn ruim 300 eregraven te vinden die gewijd zijn aan beroemde personen. Ze zijn aangelegd om de begraafplaats, toen deze net nieuw was, onder de bevolking populair te maken. Zo zijn bijvoorbeeld Ludwig van Beethoven en Franz Schubert herbegraven op deze begraafplaats. Ook vind je er het graf van de zanger Falco, bekend van Rock me Amadeus en Jeanny. Sowieso zijn er veel mooie, grote mausoleums en monumenten te vinden waardoor deze plek zeker een bezoek waard is. Midden op de begraafplaats staat de Karel Borromeuskerk, die aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd is. De Oostenrijkse bondspresidenten worden begraven op het grote plein voor de kerk. En mocht je nu nog niet overtuigd zijn? Een tip van Wildlifereizen is dat je op deze begraafplaats in Wenen ook veel wilde dieren kunt vinden.

👉🏼 WILDE DIEREN SPOTTEN IN HET ZENTRALFRIEDHOF

6. Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is de voormalig zomerresidentie van de Habsburg-familie en het lag destijds nog in een bebost gebied buiten de stad. Toen die bossen vernietigd werden tijdens de Turkse verovering van 1683 kwam er ruimte vrij voor de bouw van dit prachtige paleis. Het originele ontwerp was van architect Johann Fischer, maar keizerin Maria Theresia heeft het interieur opnieuw laten ontwerpen in rococostijl.

Je kunt het paleis van binnen bekijken door ofwel tickets te kopen voor de Imperial Tour, waarbij je 22 kamers kunt bekijken of voor de Grand Tour waarbij je 40 kamers te zien krijgt. Met het ticket voor het paleis kun je ook het koetsenmuseum bezoeken, dat in de tuin van het paleis ligt. Het paleis heeft een heel groot landgoed waarop zich zelfs een dierentuin bevind. Deze dierentuin bestaat al sinds 1752 en is daarom de oudste dierentuin van de wereld.

Een foto van Schloss Schönbrunn, een bezienswaardigheid in Wenen die je niet over mag slaan.

Achterin de tuin, op een heuvel, ligt de Gloriette. Tip: vanaf de Gloriette heb je een prachtig uitzicht over de tuinen, het paleis en daarachter Wenen. Ooit werd het gebruikt als eetzaal, daarna werd het een uitkijkpunt en nu is er een café in gevestigd.

7. Lainzer Tiergarten

De Lainzer Tiergarten is een bijna 25 m2 groot natuurreservaat in Wenen en bevat meer dan 80 km aan wandelpaden. De keizerlijke familie gebruikte het vanaf 1557 als jachtterrein en in 1919 wed het als park opengesteld. Het grootste gedeelte van het park is bedekt met bos waar je wilde zwijnen, moeflons en dam- en edelherten kunt vinden. Wij hebben verschillende wilde zwijnen gezien. Hartstikke leuk natuurlijk, maar houdt wel in gedachten dat dit wilde dieren zijn en kom dus niet te dichtbij. Wanneer het wilde zwijn je aan blijft staren of hard knorrende geluiden gaat maken, loop dan langzaam weg, want het voelt zich dan bedreigd.

Het hele park is ommuurd, maar er zijn 7 ingangen met verschillende openingstijden. Ook zijn er wandelroutes uitgezet van verschillende afstanden die je kunt volgen.

8. Prater

Het Prater is een groot park in Wenen met veel verschillende attracties en horecagelegenheden. Het park is vooral bekend vanwege het reuzenrad van 65 meter hoog dat eind 19e eeuw gebouwd is. Sinds 2010 heeft het reuzenrad concurrentie van de Prater Turm, een 117 meter hoge zweefmolen. Bovenin de zweefmolen heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Naast een hoek met veel attracties kan je in het park ook heerlijk wandelen, hardlopen of picknicken.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

1 Comment

  1. Ik was met Jacco een week in Wenen. Het is één van de mooiste stedentrips. We bezochten samen meerdere steden maar Wenen is onvergetelijk. We hadden een hotel middenin de oude stad. Op zaterdagavond trakteerde Jacco mij op een concert in de prachtige Stephansdom. We bezochten het Prater en zweefden boven de stad. De Hofburg met Sisi was reuze interessant. Schönbrunn deed ik alleen omdat Jacco werk had te doen aan de universiteit. Het was prachtig weer en ik genoot met volle teugen. Wenen was onvergetelijk. Jacco bracht mij naar de luchthaven en bleef nog even in Wenen om onderzoek te doen.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *