Wat is er allemaal te doen in Wenen? Te veel in ieder geval om op te noemen in dit artikel, maar ik geef je graag 6 leuke tips voor bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens je stedentrip in Wenen.

1. Wandelen door de binnenstad

Het district Innere Stadt, de historische binnenstad van Wenen, staat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Begin je stedentrip dus met een mooie wandeling door het oude centrum, waar je ook de meeste bezienswaardigheden van Wenen vind. Wandel onder andere langs de Weense Staatsopera, Burggarten met het Mozart Monument, Hofburg, het raadhuis en het Burgtheater.

Bezienswaardigheid Wenen: Hofburg waar je o.a. het Sisi Museum en de Spaanse Rijschool vind
Bezienswaardigheid Wenen: Hofburg waar je o.a. het Sisi Museum en de Spaanse Rijschool vind
Wenen bezienswaardigheid: Burgtheater
Burgtheater
Wenen bezienswaardigheid: Sisi Museum
Sisi Museum (Hofburg)
Straat in Wenen

Een goede voorbereiding voor je stedentrip Wenen

🚉 Bespaar tijd en kom uitgerust aan. Ga met de nachttrein naar Wenen
✈ Vergelijk prijzen en vind de goedkoopste vliegtickets naar Wenen
🚗 Meer zien van Oostenrijk? Huur een all-inclusive auto
🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Wenen in één keer
🏖 Compleet op reis! Boek je vakantie bij de ANWB
🚴🏼‍♂️ Actief bezig zijn. Maak een fietstour in Wenen met een Nederlandse gids
🏘 Overweeg ook eens een stedentrip naar Bern

2. Stephansdom

In het oude centrum vind je ook de mooiste bezienswaardigheid van Wenen, de rooms-katholieke kathedraal Stephansdom, tevens de zetel van de aartsbisschop van het Oostenrijkse aartsbisdom Wenen. De hoofdingang heet Reuzenpoort (Riesentor) en is vernoemd naar een mammoetbot dat is gevonden tijdens bouwwerkzaamheden in de 15de eeuw. De trap naar het bezoekersplatform van de zuidtoren heeft 343 treden. Dat is een hele klim, maar het uitzicht over Wenen is zeker de moeite waard.

Wat te doen in Wenen? Een leuke tip is om Stephansdom te bezoeken en de 343 treden te beklimmen van de zuidertoren voor een mooi uitzicht over Wenen.
Wat te doen in Wenen? Een leuke tip is om Stephansdom te bezoeken en de 343 treden te beklimmen van de zuidertoren voor een mooi uitzicht over Wenen.

3. Hundertwasserhaus

Een hele leuke tip om te doen wanneer je in Wenen bent is om het Hundertwasserhaus te gaan bekijken. Het gebouw bestaat uit zo’n 50 appartementen, waarvan er geen enkele hetzelfde uit ziet, en is ontworpen door Friedensreich Hundertwasser. De appartementen zijn particuliere woningen en kunnen niet bezocht worden. Wel zijn er winkels en cafés op de begane grond waar je uiteraard wel naar binnen mag. Wat ook heel bijzonder is, is dat elk appartement een balkon of toegang tot een dakterras heeft waarop bomen en struiken staan.

Tip voor Wenen: bezoek het Hundertwasserhaus
Wenen tip: Hundertwasserhaus

4. Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is de voormalig zomerresidentie van de Habsburg-familie en het lag destijds nog in een bebost gebied buiten de stad. Toen die bossen vernietigd werden tijdens de Turkse verovering van 1683 kwam er ruimte vrij voor de bouw van dit prachtige paleis. Het originele ontwerp was van architect Johann Fischer, maar keizerin Maria Theresia heeft het interieur opnieuw laten ontwerpen in rococostijl.

Wat te doen in Wenen? Trek een dag uit voor Schloss Schönbrunn en bezoek het paleis, de tuinen en de dierentuin.
Wat te doen in Wenen? Trek een dag uit voor Schloss Schönbrunn

Je kunt het paleis van binnen bekijken door ofwel tickets te kopen voor de Imperial Tour, waarbij je 22 kamers kunt bekijken of voor de Grand Tour waarbij je 40 kamers te zien krijgt. Met het ticket voor het paleis kun je ook het koetsenmuseum bezoeken, dat in de tuin van het paleis ligt. Het paleis heeft een heel groot landgoed waarop zich zelfs een dierentuin bevind. Deze dierentuin bestaat al sinds 1752 en is daarom de oudste dierentuin van de wereld.

Achterin de tuin, op een heuvel, ligt de Gloriette. Vanaf de Gloriette heb je een prachtig uitzicht over de tuinen, het paleis en daarachter Wenen. Ooit werd het gebruikt als eetzaal, daarna werd het een uitkijkpunt en nu is er een café in gevestigd.

Wat te doen in Wenen? Trek een dag uit voor Schloss Schönbrunn en bezoek het paleis, de tuinen en de dierentuin.

5. Lainzer Tiergarten

De Lainzer Tiergarten is een bijna 25 m2 groot natuurreservaat in Wenen en bevat meer dan 80 km aan wandelpaden. De keizerlijke familie gebruikte het vanaf 1557 als jachtterrein en in 1919 wed het als park opengesteld. Het grootste gedeelte van het park is bedekt met bos waar je wilde zwijnen, moeflons en dam- en edelherten kunt vinden. Wij hebben verschillende wilde zwijnen gezien. Hartstikke leuk natuurlijk, maar houdt wel in gedachten dat dit wilde dieren zijn en kom dus niet te dichtbij. Wanneer het wilde zwijn je aan blijft staren of hard knorrende geluiden gaat maken, loop dan langzaam weg, want het voelt zich dan bedreigd.

Wenen tip: bezoek het Lainzer Tiergarten natuurreservaat in Wenen om wilde zwijn en dam- en edelherten tegen te komen.
Wat te doen in Wenen? Bezoek het Lainzer Tiergarten, een natuurreservaat ten westen van Wenen waar je heerlijk kunt wandelen en zelfs wilde zwijnen tegen kunt komen.

Het hele park is ommuurd, maar er zijn 7 ingangen met verschillende openingstijden. Ook zijn er wandelroutes uitgezet van verschillende afstanden die je kunt volgen.

6. Prater

Het Prater is een groot park in Wenen met veel verschillende attracties en horecagelegenheden. Het park is vooral bekend vanwege het reuzenrad van 65 meter hoog dat eind 19e eeuw gebouwd is. Sinds 2010 heeft het reuzenrad concurrentie van de Prater Turm, een 117 meter hoge zweefmolen. Bovenin de zweefmolen heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Naast een hoek met veel attracties kan je in het park ook heerlijk wandelen, hardlopen of picknicken.

Tip voor Wenen: geniet van het uitzicht vanuit de Prater Turm
Tip voor Wenen: geniet van het uitzicht vanuit de Prater Turm

Bianca

Voor outdoor mensen die graag genieten van de natuur of op zoek willen gaan naar bijzondere diersoorten. Ook in de artikelen over stedentrips is er aandacht voor mooie wandelingen, fietstochten en andere leuke buitenactiviteiten. Kom alles te weten over lichtgewicht kamperen, de mooiste steden en de bijzonderste bestemmingen.

1 Comment

  1. Ik was met Jacco een week in Wenen. Het is één van de mooiste stedentrips. We bezochten samen meerdere steden maar Wenen is onvergetelijk. We hadden een hotel middenin de oude stad. Op zaterdagavond trakteerde Jacco mij op een concert in de prachtige Stephansdom. We bezochten het Prater en zweefden boven de stad. De Hofburg met Sisi was reuze interessant. Schönbrunn deed ik alleen omdat Jacco werk had te doen aan de universiteit. Het was prachtig weer en ik genoot met volle teugen. Wenen was onvergetelijk. Jacco bracht mij naar de luchthaven en bleef nog even in Wenen om onderzoek te doen.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.