Een goede manier om Hamburg te leren kennen is te voet. Je kan zomaar lekker rond dwalen en zien waar je terecht komt. Maar nog leuker is om tijdens je stadswandeling door Hamburg meteen de hoogtepunten mee te pikken. Hamburg leent zich uitstekend om te wandelen, vanwege de Alstermeren midden in de stad, de mooie parken en de prachtige wijken aan de Elbe. Ik geef je de keuze uit 3 verschillende stadswandelingen, maar natuurlijk kan je ze ook net als mij alle 3 wandelen.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Hamburg

­čÜé Bespaar tijd en kom uitgerust aan. Ga met de trein naar Hamburg
­čÜî Reis voordelig en comfortabel met de bus naar Hamburg
­čĆę┬áVergelijk hotelprijzen in Hamburg┬áen vind de beste deal
­čÜŚ Huur een┬áall-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)
­čôÜ Begin alvast met plannen en koop een reisgids over Hamburg
­čĆś Meer idee├źn voor stedentrips in Duitsland: M├╝nchen, L├╝beck
­čîÄ Bekijk┬áalle artikelen over Duitsland
­čÜ┤­čĆ╝ÔÇŹÔÖé´ŞĆ Ontdek Hamburg op de fiets

Eerste stadswandeling door Hamburg

Sint-Michielskerk en Planten un Blomen

Ik begin mijn wandeling bij de Sint-Michielskerk. Deze kerk, is met zijn toren van 132 meter, 1 van de bekendste bezienswaardigheden van Hamburg. Je kunt zowel met de lift als met de trap bovenin de toren komen, maar wanneer je, zoals mij, de trap neemt kan je vanaf daar het mechanisme van de kerkklok bekijken. Het uitzicht vanaf de toren is adembenemend, want vanaf de toren kijk je uit over de binnenstad van Hamburg, de Elbe en de haven.

­čÄź Openingstijden en toegangsprijzen van de Sint-Michielskerk

Sint-Michielskerk

Nadat ik de kerk bezichtigd heb wandel ik door een hele ritsel parken die allemaal met elkaar verbonden zijn. De namen van de parken, in chronologische volgorde, zijn: Michelwiese (ten zuiden van de Sint-Michielskerk), Venus Garten, Alter Elbpark en als toetje het Planten un Blomen park. In het Alter Elbpark staat een Bismarckmonument. Dit monument is met zijn 35 meter het hoogste Bismarckstandbeeld dat nog bestaat. Planten un Blomen is een enorm park van 450.000 vierkante meter groot. Er zijn verschillende speeltuinen, eet- en drinkgelegenheden, een minigolf en toiletgebouwen aanwezig. In het park is ook een meer aanwezig en daaromheen staan ligstoelen. Ik vind er gelukkig nog ├ę├ęn die onbezet is en daal daarin neer, zodat ik mijn meegebrachte lunch kan nuttigen en het park even rustig in me op kan nemen.

Mooie stadswandeling door het grote park Planten und Blomen in Hamburg
Planten un Blomen: mooi plek voor een pauze tijdens een stadswandeling door Hamburg

Binnenalster, Au├čenalster, Alsterpark en Hauptkirche St. Nikolai

Vanaf Planten un Bomen is het een klein stukje lopen, via de Esplanade, naar Binnenalster. Daar loop ik verder over het wandelpad langs het water onderdoor de Lombardsbr├╝cke en de Kennedybr├╝cke, naar de Au├čenalster. Vanaf daar volg ik het wandelpad langs het water tot aan het Alsterpark en daar loop ik een rondje door het park om daarna het wandelpad verder te volgen tot dat uitkomt op de Harvestehuder Weg. Daar sla ik linksaf en loop door tot aan de Hauptkirche St. Nikolai. Deze ziet er vanaf de buitenkant heel bijzonder uit, omdat de kerk rond van vorm is en de toren rechthoekig. Beiden hebben ook een totaal andere kleur wat een apart beeld geeft.

Als je dat leuk vind kan je trouwens ook helemaal rond de Alstermeren lopen. Helemaal rond het Binnenalster en Au├čenalster lopen is ongeveer 9 a 10 km. Langs het water zijn genoeg terrasjes te vinden waar je even kunt stoppen om iets te drinken. Ook zijn er op verschillende plaatsen rond de Binnenalster waterfietsen, kanoÔÇÖs en zeilboten te huur om zelf het water op te gaan.

Mooie stadswandeling door Alsterpark in Hamburg
Alsterpark

Vlak bij naast de Hauptkirche St. Nikolai zit het metro- en busstation Klosterstern, zodat je niet terug hoeft te lopen naar je slaapplek als je daar geen zin meer in hebt.

Tweede stadswandeling door Hamburg

Hafencity en Speicherstadt

Vandaag volg ik routebeschrijving 2 uit de stadsgids Time to Momo Hamburg en begint mijn stadswandeling bij Hauptbahnhof S├╝d. Het eerste deel van de wandeling gaat door Hafencity, een modern stadsgedeelte in het voormalig havengebied, waar je oude pakhuizen naast ultramoderne gebouwen vind. Het mooiste gebouw in deze wijk is het nieuwe concertgebouw, de Elbphilharmonie. De onderkant van het gebouw is een oud pakhuis, maar daar bovenop is een ultramodern glazen gedeelte gebouwd met een golvend dak. Tussen deze twee gedeelten bevind zich een plaza dat helemaal rond het gebouw gaat en vrij toegankelijk is. Helaas stond er een lange rij buiten voor het gebouw, dus ben ik verder gegaan met mijn wandeling.

Een foto van Hafencity in Hamburg. De stadswandeling Hamburg gaat loopt door deze mooie wijk.
De tweede stadswandeling door Hamburg begint bij de wijk Hafencity

Speicherstadt staat in schril contrast met Hafencity en bestaat juist alleen maar uit oude pakhuizen. Deze pakhuizen werden tussen 1883 en 1927 gebouwd en zijn het grootste aan elkaar grenzende pakhuizencomplex ter wereld. Sinds juli 2015 staat Speicherstadt zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De pakhuizen worden vandaag de dag nog steeds gebruikt als opslagplaats voor handelsgoederen.

Een foto van de pakhuizen in Speicherstadt. De stadswandeling Hamburg gaat loopt door deze mooie wijk.
De stadswandeling Hamburg gaat daarna verder door het prachtige Speicherstadt

De route maakt een uitstapje naar de Deichstra├če, de oudste overgebleven straat in de Altstadt waarvan de gevels uit de 17e en 18e eeuw prachtig zijn. Op nummer 25 brak de grote stadsbrand van 1842 uit, waarbij alleen de woningen ten zuiden van dit pand niet verwoest werden.

Een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Hamburg is de Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai. Sinds 1945 staat er, als gevolg van bombardementen, nog maar ├ę├ęn toren overeind. Deze kerk is nooit terug opgebouwd en wat er nog van staat ziet er zwartgeblakerd uit. Het is nu een monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. In de ru├»nes van de kerk is een museum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van deze kerk en met een lift in de toren kan je omhoog naar het uitzichtplatform.

In het museum van de Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai

Landungsbr├╝cken, de Alte Elbetunnel & Altonaer Balkon

Ehemalige Hauptkirche St. Nikolai is het laatste punt van route 2. Daarna loop ik verder langs de Elbe en kom bij de Landungsbr├╝cken, wat eigenlijk een passagiersterminal is. Tegenwoordig is het een verkeersknooppunt waar diverse vormen van openbaar vervoer bij elkaar komen en de belangrijkste bezienswaardigheid van Hamburg. Hier kan je aan boord stappen van een rondvaartboot waarmee je door Speicherstadt en Hafencity kunt varen. Ik wilde wel graag Hamburg vanaf het water zien, maar het was ondertussen al ’s middags en verschrikkelijk druk bij de Landungsbr├╝cken. Wanneer ik nog eens in Hamburg ben ga ik meteen ’s ochtends al een rondvaart maken, want in de middag moet je je echt een weg banen door de menigte.

Een leuk alternatief is de Alte Elbetunnel, omdat je vanaf de overkant ook een fantastisch panorama-uitzicht hebt op Hafencity (zie omslagfoto). De ingang van de tunnel bevindt zich in het gebouwtje met de kopergroene koepel. Het is grappig om door de tunnel te lopen, maar het is helemaal bijzonder wanneer er een auto doorheen rijdt. Die wordt met een lift naar beneden en naar boven gebracht.

Alte Elbetunnel

Bij het trein- en metrostation Landungsbr├╝cken heb je ook nog het Aussichtpunkt auf dem Stintfang, waarvandaan je kunt genieten van het uitzicht over de haven. Ga rechts de groene trappen op, de brug over en aan de linkerkant verder omhoog.

Een mooi uitzicht over de haven heb je vanaf Aussichtpunkt auf dem Stintfang
Aussichtpunkt auf dem Stintfang

Vanaf de Elbetunnel blijf ik langs de Elbe lopen door de St. Pauli Hafenstra├če die overgaat in de Grosse Elbstra├če en kom dan vanzelf bij het Altonaer Balkon. Een groot park waarvandaan je uit kunt kijken over de haven. In het park is het gezellig met picknickende en barbecue├źnde mensen. Ik heb er dan een lange stadswandeling opzitten en loop naar station K├Ânigstra├če om de trein terug te nemen naar het centrum van Hamburg.

Derde stadswandeling gaat door Hamburg-Altstadt

De bezienswaardigheden in Hamburg-Altstadt heb ik bewaard voor de laatste dag. Dit is het dichtst bij mijn kamer en vandaag heb ik alleen nog de ochtend om nog wat dingen te bezichtigen, want ik moet immers nog 6 uur met de trein terug reizen naar Leiden. Als eerste wandel ik naar het stadhuis, ofwel het Rathaus. Dit stadhuis is nog relatief nieuw, omdat het vorige stadhuis is afgebrand na de grote stadsbrand van 1842. Ik heb alleen het binnenhof met de fontein bekeken, maar je kunt ook het gebouw binnen en de zalen bekijken. De entree is gratis, maar een rondleiding kost 3 euro.

Het stadhuis

Daarna loop ik door naar St. Petri Hauptkirche, maar daar is helaas een dienst bezig dus mag ik niet binnen kijken. Van deze kerk zijn de meeste kunstwerken van voor de brand gelukkig bewaard gebleven, maar helaas kan ik ze nu dus niet bezichtigen. Wanneer je wel naar binnen mag kan je er o.a. het gotische Madonnabeeld uit 1470 bewonderen en ook de bronzen leeuwenkopdeurklopper uit 1342. Je vindt hem op de linker kerkdeur naar de toren.

Het Levantehaus

Mijn allerlaatste stop is bij het Levantehaus dat is vernoemd naar zijn eerste huurder en oorspronkelijk diende als kantoorgebouw. Sinds 1997 huisvest het echter een winkelpassage en het luxe hotel Park Hyatt. Het is gelegen aan de M├Ânckebergstra├če 7. Binnenin is werkelijk prachtig met het glazen dak en de luxueuze winkelgalerij met de vele ornamenten. Er zijn 40 exclusieve winkels, caf├ęs en restaurants te vinden.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *