Omdat we 5 dagen in Venetië waren hadden we tijd genoeg om zowel de bekendste bezienswaardigheden van Venetië als de omringende eilanden te bezoeken. Om kosten te sparen sliepen we in een stacaravan op camping Village Jolly, die buiten Venetië ligt en die geboekt was via booking.com. De stacaravan was heel simpel met 1 kamer waarin 2 eenpersoons bedden stonden en een kleine badkamer. Maar hij was erg goedkoop en gelukkig wel schoon. Elke ochtend gingen we met de bus naar Venetië en ’s avonds weer terug. Natuurlijk is het fijn wanneer je een kamer kunt huren in Venetië zelf, zodat je tussen het slenteren door je kamer nog even op kunt zoeken. Maar wij hadden de hele tijd mooi weer, dus was het voor ons prima te doen. We konden tussendoor altijd ergens even gaan zitten en iets eten of drinken. Soms namen we zelf wat mee en soms gingen we lekker even op het terras zitten. Maar wat is er dan allemaal te zien in Venetië?

Piazza San Marino: bekendste bezienswaardigheden van Venetië

Op dag één hadden we een vlucht vroeg in de ochtend. Nadat we onze spullen op de camping gedropt hadden hebben we de middag besteed met een bezoek aan de gebouwen aan het Piazza San Marino. Dat zijn meteen de bekendste bezienswaardigheden van Venetië. We hebben het Dogenpaleis (Palazzo Ducale), de Basilica San Marco en de Campanile bezocht. Het Dogenpaleis en de basiliek zijn prachtig om van binnen te bewonderen. Vanaf de Campanile heb je een mooi uitzicht over Venetië.

Het Dogenpaleis in Venetië is een van de bekendste bezienswaardigheden
Het Dogenpaleis
Basilica San Marco in Venetië is een van de bekendste bezienswaardigheden
Basilica San Marco
Uitzicht vanaf de Campanile

De eilanden rond Venetië

We hebben ook een dag gebruikt om de omliggende eilanden te bezoeken. We hadden een ticket gekocht waarmee we een week lang onbeperkt gebruik konden maken van het openbaar vervoer. Het ticket was ook geldig voor de watertaxi naar de eilanden die we bezocht hebben. Het eerste eiland waar we heen gevaren zijn vanaf Venetië was Murano en wat was het glaswerk in het glasmuseum daar mooi om te zien. Er is een shop in het museum, maar je kunt in heel Venetië bij veel souvenir winkels glaswerk van Murano kopen. Daarna zijn we nog even binnen gelopen bij de Basilica dei Santi Maria e Donato. De basiliek lijkt niet zo heel bijzonder aan de buitenkant maar heeft een hele mooie mozaïek vloer.

Vanaf Murano zijn we door gevaren naar Torcello voor een bezoekje aan de Byzantijnse kathedraal en de Santa Foscakerk. Het is nog even een stukje lopen vanaf de aanlegplaats naar de kathedraal en de kerk, maar dat is juist wel leuk. Het laatste eiland dat we bezocht hebben was Burano, een bezienswaardigheid bij Venetië de je zeker niet over moet slaan. Burano staat bekend om de vrolijk gekleurde huisjes die er staan. Je kan verder niet veel doen in Burano, maar het is een heel mooi dorpje om doorheen te wandelen. Vergeet vooral je camera niet.

Museo del vetro
Museo del vetro
Burano, 1 van de eilanden romdom Venetië, is met zijn felgekleurde huisjes een prachtige bezienswaardigheid
Burano
Mozaïek vloer van Basilica dei Santi Maria e Donato
De eilanden in de buurt van Venetië, zoals Torcello, zijn ook mooie bezienswaardigheden.
Torcello
Burano, 1 van de eilanden romdom Venetië, is met zijn felgekleurde huisjes een prachtige bezienswaardigheid
Burano

Een dagje Florence

De derde dag hebben wij gebruikt om met de hogesnelheidstrein op en neer te gaan vanuit Venetië naar Florence om daar in 1 dag de bekendste bezienswaardigheden te bekijken. De reis ernaar toe (en natuurlijk ook de reis terug) duurt ongeveer 2 uur.

Een goede voorbereiding voor je stedentrip naar Venetië

✈ Vergelijk prijzen en vind goedkope vliegtickets naar Venetië
📚 Begin met plannen en koop alvast een reisgids over Venetië
🏨 Lekker makkelijk! Boek je Hotel en vlucht naar Venetië in één keer
🚣🏼‍♀️ Boek nu alvast je ticket voor gondelvaart door Canal Grande met gids
🚴🏼‍♂️ Verken de omgeving en maak een mooie fietstour op het eiland Lido
🏘 Inspiratie voor meer stedentrips in Italië: Florence of Rome

Wat is er nog meer te zien: slenteren door Venetië

Op dag vier hebben we nog San Giorgio Maggiore bezocht en de rest van de dag hebben we heerlijk door Venetië geslenterd. Het allerleukste om te doen in Venetië is ronddwalen zonder doel. Gewoon beginnen met lopen en je laten verrassen door de smalle steegjes en romantische bruggetjes die je om elke hoek tegenkomt.

San Giorgio Maggiore
de smalle steegjes
en romantische bruggetjes

Lugubere bezienswaardigheid in Venetië: dodeneiland San Michele

Wie eerder mijn blogs heeft gelezen weet dat ik vaker begraafplaatsen bezoek, zoals bijvoorbeeld in Lissabon. Misschien een beetje luguber als bezienswaardigheid, maar ook in Venetië is een mooie begraafplaats te zien. Ik vind dat begraafplaatsen erg fotogeniek kunnen zijn en dwaal er graag rond met mijn camera. De laatste dag zijn we dan ook naar het eiland San Michele, ook wel het dodeneiland genoemd, gevaren om de begraafplaats te gaan bekijken. Het kerkhof is daar ontstaan onder het bewind van Napoleon die vond dat, om hygiënische redenen, mensen niet langer begraven mochten worden in het centrum van de stad. Daar valt wat voor te zeggen. Ondanks dat je over een begraafplaats wandelt is het een mooie wandeling langs de extravagante graven.

San Michele is een eiland vlak naast Venetië waar sinds de tijd van Napoleon de doden begraven worden
San Michele is een eiland vlak naast Venetië waar sinds de tijd van Napoleon de doden begraven worden
San Michele is een eiland vlak naast Venetië waar sinds de tijd van Napoleon de doden begraven worden

Eten in Venetië: Fritto Misto di Mare

Wat je vooral ook in Venetië moet doen – als je van vis houdt – is fritto misto di Mare eten. Dat is gefrituurde vis, zoals calamaris, sardientjes, mosselen en garnalen. Ook alle andere gerechten met vis zijn aan te raden.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

2 Comments

  1. Mooi en onderhoudend geschreven. Erg herkenbaar omdat wij een vakantie hebben doorgebracht in Lido di Jesolo, vlakbij Venetië. Jacco was er toen bij en zodoende hebben we elke kerk, kathedraal en museum wel gezien. We gingen dan met het treintje bijna elke dag naar Venetië. Toendertijd was het niet zo druk nog en we genoten van de prachtige stad. Trouwens heel Italië is geweldig mooi, heeft zoveel te bieden.

  2. Ik ben ook in Venetië geweest, maar al in 1974. Al lang geleden dus. Met de motor samen met mijn broer Jan. Boeiend om in de omgeving te zijn wat zo vaak in films te zien is. Wat ik juist zo goed herinner is dat er een speciale beveiligde motor parkeerplaats was!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *