Mijn stedentrip Kopenhagen heeft mij echt verrast, want er is zoveel meer te zien en te doen in Kopenhagen dat ik had verwacht. Ik was er maar 2 volle dagen en dat was echt veel te kort. Ik raad aan om zeker 3 of zelfs 4 dagen uit te trekken om Kopenhagen op je gemak te kunnen ontdekken. En om er voor te zorgen dat jij minder verrast bent dan mij volgen hier de 20 beste bezienswaardigheden van Kopenhagen.

Een goede voorbereiding voor je reis naar Kopenhagen

✈️ Vliegtickets vergelijken? De goedkoopste vliegtickets naar Kopenhagen

🚂 Bestel hier treinkaartjes naar Kopenhagen

🏩 Vergelijk hotelprijzen in Kopenhagen en vind de beste deal

🚗 Huur een all-inclusive auto (alle verzekeringen inbegrepen)

🌎 Bekijk alle artikelen over Denemarken

1. Ontdek Kopenhagen op de fiets

Kopenhagen wordt ook wel de beste fietsstad ter wereld genoemd. Een goed idee dus om je stedentrip in Kopenhagen te beginnen met een fietstour. Zo’n fietstocht met gids is ideaal om de bezienswaardigheden van Kopenhagen te leren kennen. Zo fiets je langs Christiansborg, Nyhavn, Amalienborg (met een beetje geluk zie je de wisseling van de wacht), De Kleine Zeemeermin en nog veel meer. Bij Bajabikes kan je de fietstocht maken met een Nederlandse gids. Zo krijg je onderweg al een heleboel informatie mee en kan je al je vragen stellen. De dagen erna kan je dan de interessantste plekken op je gemak bezoeken.

🚴🏼‍♂️ MIJN ERVARINGEN MET DE FIETSTOUR IN KOPENHAGEN

2. Vor Frelsers Kirke

Wie van een uitdagende klim houdt kan de Verlosserskerk beklimmen. Deze kerk vind je in het stadsdeel Christianshavn, dus een klein eindje van de meeste toeristische trekpleisters vandaan. De trap naar boven loopt in spiraalvorm langs de buitenkant van de torenspits. De hele weg naar boven kan je dus genieten van het uitzicht over Kopenhagen. Bij regen of harde wind is het niet mogelijk om de trap te beklimmen. Mocht je al een kaartje gekocht hebben, dan krijg je je geld terug.

🎫 TICKETS VOOR DE VOR FRELSERS KIRKE (~€10,-)

3. Tivoli Gardens

Tivoli is het op een na oudste pretpark ter wereld en ligt midden in het centrum van Kopenhagen. Het is daarmee één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Kopenhagen. Je vind het tussen het centraal station en het stadhuis. Uiteraard heb je een entreekaartje nodig om het pretpark binnen te komen, maar ook voor elke attractie moet je een los kaartje of dagkaartje kopen. Wanneer je gebruik maakt van de Copenhagen Card heb je gratis toegang tot het park en kan je even rondkijken. Ook zijn er natuurlijk genoeg eetgelegenheden en speeltuintjes te vinden. Tijdens de zomer worden er concerten en vuurwerkshows gegeven.

4. Bezichtig het stadhuis

Het stadhuis van Kopenhagen werd gebouwd tussen 1892 en 1905 en is gelegen aan Rådhuspladsen. Het stadhuis is voor iedereen toegankelijk en je kan er dus zo binnenlopen om even rond te kijken. Op werkdagen is het gemeentehuis geopend van 9:00 tot 16:00 en op zaterdag van 9:30 tot 13:00, maar dan is de toegang beperkt tot alleen het voorhuis. Op zondag is het gemeentehuis gesloten. Wil je meer weten weten over de geschiedenis en de versieringen en symbolen van het stadhuis is het ook mogelijk om een rondleiding door het stadhuis te boeken. De toren van het gemeentehuis is hier niet bij inbegrepen.

👉🏼 IS DE COPENHAGEN CARD ZIJN GELD WAARD?

5. Rundetaarn (Ronde Toren)

De Ronde Toren ligt midden in het centrum, bij het winkelgebied, van Kopenhagen. Vanaf de 35 meter hoge toren heb je een leuk uitzicht over Kopenhagen, maar er zijn nog 2 andere redenen wat een bezoek aan deze toren zo bijzonder maakt. De eerste is dat je deze toren niet beklimt via een trap, maar via aan oplopend pad van bijna 200 meter lang. Alleen het laatste stukje bestaat uit 2 trappen. De tweede reden is dat zich bovenop de toren de oudste, nog werkende, sterrenwacht van Europa bevind. Een ticket kost ongeveer €5,50 en is aan de kassa verkrijgbaar en geeft ook toegang tot de sterrenwacht.

6. Christiansborg

Lang geleden stond op deze plek een burcht, waarvan de ruïnes nog steeds bezocht kunnen worden in de kelder van het paleis. Daarna heeft er nog een kasteel gestaan, maar het eerste Christiansborg, dat in gebruik werd genomen als Koninklijk paleis, is gebouwd in 1730. Helaas ging de eerste Christiansborg in 1794 in vlammen op, waarna een tweede Christiansborg werd gebouwd. Deze was pas in 1828 klaar, maar toen had de Koninklijke familie zijn intrek al genomen in Amalienborg en had geen zin meer om terug te keren.

later heeft de koning enkele vertrekken afgestaan aan het parlement. Toen het tweede Christianshof afbrandde in 1884 werd er in 1906 een derde Christiansborg gebouwd. Tegenwoordig zijn er het Deense parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste minister van Denemarken gevestigd. Verschillende delen van het paleis worden nog altijd gebruikt door de Koninklijke familie en zijn te bezoeken.

Met een Slotsbillet krijg je toegang tot de Koninklijke Ontvangstruimten, de Koninklijke Banketkeuken, de Ruïnes onder Christiansborg en de Koninklijke Stallen. Er zijn ook losse tickets te verkrijgen voor iedere afzonderlijke bezienswaardigheid. De toegang tot de Christiansborg Paleiskerk is gratis. Ook is de toren gratis te bezoeken. Hier staat wel vaak een lange wachtrij voor, maar om de 10 minuten ofzo wordt er een groep binnen gelaten. Ook moeten je tassen door een scanner en moet je door een metaaldetector. Daarna kan je met 2 verschillende liften naar het uitkijkplatform.

🎫 TICKETS VOOR VOLLEDIGE TOEGANG TOT CHRISTIANSBORG VOOR €23,45

Christiansborg: één van bezienswaardigheden van Kopenhagen

7. De Koninklijke bibliotheek

Op de foto hieronder, genomen vanuit de tuin van de Koninklijke Bibliotheek, is de oude bibliotheek van Kopenhagen te zien. De nieuwe bibliotheek, ook wel de de “Zwarte Diamant” genoemd, is te vinden achter dit gebouw. De twee bibliotheken zijn met elkaar verbonden door een gang over de weg. Het gebouw waarin de nieuwe bibliotheek zich bevind heeft zijn naam te danken aan de zijn bijzonder architectuur en is zeker een bezoekje waard. Je hebt vrij toegang tot het gebouw, waarin zich ook tentoonstellingen, een café en toiletten bevinden, maar je hebt als toerist geen toegang tot de bibliotheek zelf. Door de bijzondere architectuur is het wel leuk om binnen een kijkje te nemen.

8. Nyhavn

Nyhavn is één van de bekendste bezienswaardigheden in Kopenhagen en op bijna elke ansichtkaart te vinden. Het werd in de 17e eeuw aangelegd in opdracht van Koning Christiaan V en hij zou geïnspireerd zijn geweest door Amsterdam. Eén kant van de haven bestaat uit vrolijk gekleurde huisjes en ervoor bevinden zich terrasjes van restaurants en cafés. Het is dan ook een populaire plek, voor zowel toeristen als locals, om uit (eten) te gaan.

Nyhavn: één van de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen

9. Maak een rondvaart door Kopenhagen

Ook vertrekken er vanuit Nyhavn verschillende rondvaartboten. Leuk als je de bekende bezienswaardigheden van Kopenhagen ook eens vanaf het water wil bekijken. In een uur vaar je door de haven en de aangrenzende grachten. Bekende bezienswaardigheden die je zult zien zijn: de Kleine Zeemeermin, Paleis Amalienborg en Paleis Christiansborg. Weet je al wanneer je in Kopenhagen bent? Wacht dan niet langer en check alvast de beschikbaarheid.

10. Vaffelbageren Nyhavn

Er is één specifieke plek, op Nyhavn 49, die ik graag wil noemen en dat is Vaffelbageren. Bij Vaffelbergen kan je het lekkerste schepijs van Kopenhagen eten. Ook kan je er Belgische wafels, softijs, milkshakes en koffie kopen. De Belgische wafels zijn er ook erg lekker en je kan ze bestellen met elke smaak ijs die ze beschikbaar hebben. Soms moet je wel een beetje geduld hebben, omdat er een rij voor de deur staat. Maar volgens mij is dat alleen maar een goed teken.

11. Kongens Nytorv

Aan het einde van Nyhavn ligt het grootste plein van Kopenhagen: Kongens Nytorv. Aan het plein liggen een paar indrukwekkende gebouwen, zoals het Koninklijk Theater, Magasin du Nord en het d’Angleterre Hotel. In het midden ligt een park en eromheen is er elke vrijdag, zaterdag en zondag een markt te vinden.

12. Amalienborg

Amalienborg is het paleis waar de Koninklijke familie woont. Het bestaat eigenlijk uit 4 paleizen, die in een kring rond een achthoekig plein staan. In één van de paleizen woont Koningin Margrethe, de vorstin van Denemarken. Twee andere paleizen zijn bewoond door haar twee zonen. Het vierde paleis staat beschikbaar voor de 2 zussen van de koningin wanneer zij haar komen bezoeken. Elke dag om 12 uur kan je hier de wisseling van de wacht bekijken.

13. Rosenborg

Het Rosenborg is een paleis uit het begin van de 17e eeuw en is sinds 1838 een museum. Tot 1710 hebben de koningen van Denemarken er gewoond, voordat zij verhuisden naar Frederiksberg Slot. Tassen en rugzakken mag je niet meenemen het paleis in, maar je kunt ze achterlaten in een kluisje. Daar staat een bak met muntjes die je kunt gebruiken i.p.v. geld om een kluisje te sluiten. Je camera mag je wel mee naar binnen nemen. Bij de ticketbalie krijg je een klein boekje met een plattegrond van elke verdieping en een kleine uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden die daar te zien zijn.

Er is nog veel van het oorspronkelijke interieur van het paleis bewaard gebleven. Ik heb echt mijn ogen uit gekeken en vond het een van de mooiste bezienswaardigheden in Kopenhagen. Wat hoogtepunten zijn de ridderzaal, met de 3 levensgrote, zilveren leeuwen en natuurlijk de kroonjuwelen in de kelder onder het paleis. Het is aan te raden om vooraf kaartjes online te kopen, want Rosenborg is een erg gewilde bezienswaardigheid in Kopenhagen.

🎫 KOOP JE ENTREEBEWIJS OP DE OFFICIËLE WEBSITE VOOR 130 DDK (~€17,50)

Rosenborg: één van bezienswaardigheden van Kopenhagen

14. Kongens Have

Kongens Have zijn de tuinen bij het Rosenborg en worden ook wel de Rosenborg Kasteeltuinen genoemd. het is met zo’n 2,5 miljoen bezoekers per jaar een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Kopenhagen. In de tuinen zijn o.a. een rozentuin, verschillende standbeelden en paviljoens te bekijken. Eén van de standbeelden is een beeld van Hans Christian Andersen. Ook zijn er diverse horecagelegenheden en kan je even lekker uitrusten of picknicken op het gras. De tuinen zijn niet te betreden vanaf het Rosenborg. Je vind een ingang naar het park door rechtsaf te slaan wanneer je het Rosenborg verlaat.

15. Botanische tuin

Vlak naast het Rosenborg, aan de overkant van de straat, bevindt zich de Botanische tuin. Deze tuin is onderdeel van het Natuurhistorisch Museum van Denemarken. De tuinen zelf zijn gratis te bezoeken en zijn prachtig om doorheen te lopen. Ook hier mag je lekker uitrusten op het gras. De tuin staat vooral bekend om het palmenhuis, een kassencomplex in het midden van het park uit 1874. Binnen vind je exotische en zeldzame planten uit tropische en subtropische gebieden. Vanaf het terras van het palmenhuis heb je een mooi uitzicht over de Botanische tuin en de torens van Kopenhagen. Kaartjes zijn te koop aan de kassa en kosten ongeveer €8,-.

16. Ostre Anlaeg park

Ben je de tuinen en parken nog niet beu, dan kan je ook nog het Ostre Anlaeg park bezoeken. Het is ook een leuke manier om van Rosenborg en de Botanische Tuin richting Kastellet en de Kleine Zeemeermin te wandelen. Dit park is ongeveer 12 hectare groot en heeft een rozentuin, een rhodondendrontuin, verschillende vijvers en een barbecueplaats met picknicktafels. In het park vind je ook nog twee kunstmuseums, namelijk het Statens Museum for Kunst en Den Hirschsprungske Samling.

17. Kastellet

Kastellet is een vestingwerk in de vorm van een vijfpuntige ster. Het is volledig omringd door een gracht die op twee plekken over te steken is via een brug. Tegenwoordig maakt het Deense leger gebruik van het terrein, maar het is niet afgesloten. Je kunt zowel in de citadel als over de wallen wandelen. Op de wallen staan overal bankjes waar je even een pauze kunt nemen en kunt genieten van het uitzicht over Kopenhagen. Het leukste is denk ik om een (half) rondje bovenlangs de wallen te lopen en bij de start of het eindpunt kan je dan nog even een kijkje nemen in de citadel.

Kastellet: één van bezienswaardigheden van Kopenhagen

18. De kleine zeemeermin

And last but not least De Kleine Zeemeermin natuurlijk. Men zegt dat je niet in Kopenhagen bent geweest als je geen selfie hebt gemaakt met de Kleine Zeemeermin. Als je graag een selfie wilt maken kan je het beste deze bekendste van alle bezienswaardigheden van Kopenhagen tot het laatst bewaren. Wat later op de avond, of natuurlijk vroeg in de ochtend, staan er namelijk niet zo veel toeristen omheen. Het is overdag echt dringen om een foto te maken. Je vind het beeld aan de Langelinie, de promenade vlak naast het Kastellet. Het beeld staat daar al sinds 1913 en is gemaakt door Edward Eriksen. Hij maakte het in opdracht van de Deense bierbrouwer Carl Jacobsen werd gemaakt die het cadeau gaf aan de stad. Het is uitgegroeid tot het boegbeeld van Kopenhagen.

De Kleine Zeemeermin: de bekendste van alle bezienswaardigheden van Kopenhagen

19. Seaside

Seaside is een gastrobar aan het water met een uniek concept. Ze hebben namelijk 7 verschillende keukens waaruit je kunt kiezen. Je kunt binnen een tafel toegewezen krijgen, maar buiten kan je gaan zitten waar je maar wilt. Er staan picknicktafels op het terras en strandstoelen langs het water. Door met je mobiel een QR code te scannen krijg je toegang tot de menukaart. Op deze kaart staan de gerechten van alle 7 keukens. Je kunt meteen online bestellen en betalen en je krijgt dan een sms wanneer je het eten op kunt halen binnen. Bestel je bij verschillende keukens, dan moet je voor iedere keuken het eten apart ophalen. Waarschijnlijk is het dan ook niet allemaal tegelijk klaar.

Dit is vooral een leuk concept wanneer je met meerdere personen bent en de verschillende gerechten samen wilt delen. Zo gauw je bij één keuken het eten hebt opgehaald, kan je allemaal alvast daarmee beginnen. Het volgende haal je dan op zo gauw het klaar is. Of je bestelt eerst bij de ene keuken en als je dat op hebt probeer je nog iets bij een andere keuken. Het is niet voor iedereen, maar ik vond het heel erg leuk. De 7 verschillende keukens zijn: Marina, Al Dente, Project Raw, Patagonia Grill, Dang Dang, Ocean Bar en Sonora.

🍽 Meer informatie over Seaside

20. Reffen Kopenhagen Street Food

Reffen is een streetfood markt die alleen open is in de zomermaanden (check de openingstijden op de website of in Google Maps). Er zijn zo’n 40 eetkraampjes en bars en 2500 zitplekken te vinden. Een makkelijke manier om Reffen te bereiken is via waterbus 991 of 992, uitstappen bij Refshaleøen. Je kunt er heerlijk buiten zitten aan picknicktafels op het strand, maar er is ook een hal waar zo’n 1000 bezoekers kunnen zitten bij minder goed weer.

Al zin gekregen om zelf een bezoek te brengen aan Kopenhagen? Met 20 tips voor de beste bezienswaardigheden voor een stedentrip Kopenhagen zal jij je daar zeker niet vervelen.

Bianca

Bianca is de eigenaar en maker van reisblog Bianca Onderweg. Naast dat ze een blogger en een ondernemer is werkt ze ook als research analist in het LUMC. Al haar vakantiedagen gebruikt ze om verre reizen, stedentrips en kampeervakanties te maken. Overal neemt ze haar Sony a6400 mee naar toe om de mooiste natuur- en wildlife foto's te maken.

Misschien is dit ook interessant

1 Comment

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *